Connect with us

Pregled

J. Kolarić: Čini se da se komunistički ostaci u ovoj zemlji umnožavaju

Objavljeno

on

U Bujici je večeras gostovao teolog, povjesničar i bivši dekan KBF-a, mons. Juraj Kolarić koji se osvrnuo na komemoracije u Brezovici i Jazovci, te je govorio o blaženom Alojziju Stepincu. Naglasio je kako su protiv proglašenja bl. Stepinca svetim neki vatikanski biskupi skloni iredenti, koji surađuju s SPC-om na tom pitanju, ali i lijevim krugovima u Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

„U Hrvatskoj su na jednoj strani navodno osloboditelji, danas antifašisti koji se više ne nazivaju partizanima koji u Hrvatskoj traže vjetrenjače. Tko vidi u Hrvatskoj fašiste? Nazivam to eksport import politikom. Takve eksport poruke se šalju u inozemstvu, a onda se iste poruke vraćaju od uvaženih političkih djelatnika i kulturnjaka u svijetu koji nas optužuju. Država je nešto veličanstveno i ne rađa se preko noći. Nismo je imali tisuću godina. Potrebna je dakako komemoracija u Brezovici, no zašto su ukinuli Bleiburg, zašto ne govore o Hudoj jami, o Macelju? Oni ističu samo jednu stranu“, istaknuo je mons. Kolarić.

„Hrvati su željeli državu, a partizani su trebali poštivati njihovu težnju za državom, ali smijeniti  zločince na vlasti“, smatra mons. Kolarić.

„Jugoslaveni su rušili hrvatsku državu da bi na razvalinama stvorili Jugoslaviju u kojoj Hrvati nisu smjeli govoriti svoj jezik, pjevati svoju himnu ili svoje pjesme. Oni koji su se smatrali Hrvatima, bili su proganjani. Otkud pravo antifašistima da govore da ne bi bilo hrvatske države da nije bilo njih?“, pitao se Kolarić.

Na pitanje kako komentira napad Milorada Pupovca u Jadovnom na blaženog Alojzija Stepinca, mons. Kolarić kazao je da Stepinac smeta SPC i dijelu srpske javnosti jer se drznuo reći da svaki narod ima pravo na svoju državu.

„Zato podmeću da je bio ustaša, da je klao Srbe. A imamo dokumente koji govore kako je Stepinac spasio Židove, Srbe i Rome. Cjelokupno okrivljavanje Stepinca sažeto je u jednu riječ – prekrštavanje“, naglasio je mons. Kolarić.

Osvrnuo se i na stav Vatikana o kanonizaciji blaženog Stepinca.

„ U vatikanskoj administraciji ima iredentista koji gledaju Hrvatsku kroz iredentističke naočale i nisu nam veliki prijatelji. Papa je bio informiran onako kako je bio informiran. Očito da članovi SPC i političari ne žele priznati da je Stepinac spašavao ljudske živote“, ocijenio je mons. Kolarić.

 Komentirao je i naziv zagrebačkog Trga maršala Tita.

„To su komunistički ostaci, ali čini se da se oni umnožavaju. Određene političke stranke su te koje najviše siju mržnju prema svemu onome što nije komunizam. Treba jednom to i osuditi“, kazao je mons. Kolarić.

Na pitanje kako komentira situaciju u HDZ-u, odnosno stav prema lustraciji, mons. Kolarić ocijenio je da je „lustracija tehnički malo zakasnila“.

„No, to ne znači da se ne može provesti. Nova struktura u HDZ-u će možda imati snage barem u svojim redovima učiniti nešto“, zaključio je mons. Kolarić.

[mom_video type=”youtube” id=”rGntlQLYITE” width=”768″ height=”388″]

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari