Connect with us

Kronika

“Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod.”

Objavljeno

-

Riječi su to jednog od junaka Domovinskog rata, legendarnog pilota Rudolfa Perešina, koji je 25. listopada 1991.godine MIG-om 21 preletio iz ondašnje JNA i sletio u Klagenfurt u Austriji. Nakon toga pridružio se Hrvatskoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu. Perešin je bio u svim akcijama i operacijama HV-a i izvršio brojne borbene zadaće.

[ad id=”93788″]

1.svibnja 1995., Rudolf je supruzi Ljerki povjerio da Hrvatska vojska kreće u operaciju Bljesak: “Navečer je došao kući s dežurstva na Plesu i bio je sretan i zadovoljan. S vrata mi je rekao da je sretno prošlo i da su se svi vratili. Bila je to rečenica s kojom sam, kao žena pilota, živjela otkad sam se udala za njega. Ujutro 2. svibnja probudio se već u 3.30 sati i prije odlaska u zračnu luku navio mi je budilicu i rekao: “Ja sad idem, ajde bog”. Nisam tada znala da su to posljednje riječi koje ćemo ikada izmijeniti. Naime, s Plesa je u MiG-u poletio u 5.58, a već nakon pola sata kontrola leta prijavila je da se nije vratio.”

Naime, Perešinov je MiG izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške bio pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova. Na ekstremno maloj visini ispod 50 metara i u nesigurnom nagibu Perešin je napustio avion katapultiranjem i prizemljio se na neprijateljskom teritoriju. Avion se inercijom brzine prebacio preko Save na hrvatski, “Bljeskom” već oslobođeni prostor.

Od tog trena i sljedeće dvije godine njegova supruga davala je sve od sebe da ga se pronađe, vjerujući da je on vjerojatno negdje živ u srpskim logorima. No, 4. kolovoza 1997. tijelo poginulog Rudolfa Perešina razmijenjeno je u šatoru podignutom na sredini mosta koji spaja Novu i Bosansku Gradišku. Supruga ga je prepoznala po zubima.

Navodno je nakon katapultiranja Perešin smrtno stradao pri padu u Savu. Srpska strana je tvrdila da je njegovo tijelo pronašla 30 kilometara nizvodno u šipražju nakon 28 dana. Perešin je tada pokopan u Odžaku pokraj crkve ispod bora i tu je bio cijelo vrijeme do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Potom su ga preselili u krug banjalučke vojarne i otamo ga predali njegovoj supruzi.

LAKA TI HRVATSKA ZEMLJA, VITEŽE, NIKAD TE NEĆEMO ZABORAVITI.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari