Connect with us

Šport

Ja sam Štef Lamza, želio bih igrati u Dinamu

Objavljeno

-

Točno na današnji dan prije 54 godine, ‘Sportske novosti’ su izašle s naslovnicom: DINAMO – EINTRACHT 4-0. Plavi nadigrali goste iz Frankfurta i ušli u finale.
Junak te veličanstvene pobjede bio je Štef Lamza.

Za Dinamo je igrao od 1960. do 1967. i do danas je ostao jedan od najboljih igrača u povijesti, a oni stariji kažu da je u tim godinama bio jedan od najboljih na svijetu.
Pokojni novinar Tomislav Židak ovako je pisao o Štefu Lamzi:

“Kada se ranih šezdesetih pročulo da u Mariboru neki dečko iz Siska igra fenomenalan nogomet, u Haulikovoj ulici su Otto Hofmann, Predrag Naletilić i još poneka u plavo ofarbana gospoda počeli stvarati strategiju kako ga dovesti u Dinamo. Onda je netko pokucao na Hofmannova vrata i predstavio se: “Ja sam Štef Lamza, želio bih igrati u Dinamu. Da me ne tražite…”

Nekoliko dana su ga skrivali u stanu poznate zagrebačke manekenke jer ga je Dinamu željela oteti C. zvezda, da bi u kavani Dubrovnik potpisali ugovor. Kada je napokon postao Dinamov, Predrag Naletilić ga je izveo na Trg i rekao mu: “Štef, do Maksimira vozi tramvaj broj jedanaest…”

Nakon par maestralnih godina u Dinamu, piše dalje Židak – “tražila ga je Barcelona, menadžer Ljubo Barin, koji danas to može posvjedočiti, želio ga je odvesti u belgijski Liege. Pred noge su mu bacali za to doba fantastične novce i baš kada je bio na pragu ugovora karijere, stao je na trulu dasku na ogradi Vile Rebar. Jedan pogrešni korak, jedna čašica ruma previše, tako je završila nogometna karijera najvećeg Dinamova igrača, dan nakon utakmice s Eintrachtom…”, u polufinalu Kupa velesajamskih gradova.

“I danas najjače svijetli ime Štefa Lamze, bohema iz Splendida, tragičara s Vile Rebar i autora nezaboravne utakmice 14. lipnja 1967., kada je u Zagrebu sa 4-0 Eintracht iz Frankfurta zgažen kao opušak. U režiji Štefa Lamze…”

Štef je ostao jedna od posljednjih živućih legendi iz čuvene Dinamove generacije ’67. Želimo mu puno zdravlja i da jednog dana, u skoroj budućnosti kad se izgradi novi stadion na Maksimiru, upravo Štef izvede početni udarac na svečanom otvaranju novog Dinamovog doma.

#DinamoZaMaksimir

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari