Pratite nas

Ja Vas molim da ovoga svjesni djelujete na ljude – da završimo borbu koju ste Vi počeli 92′ godine“,

Objavljeno

na

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, boravio je tijekom vikenda u Bihaću. Tom prilikom sastao se sa članovima Kantonalnog udruženja boraca, a održao je i prigodni govor:

bakir_izetbegovic_„Volim doći u Krajinu, ovdje su dragi ljudi, ovdje se osjeća jedna posebna emocija za Bosnu i Hercegovinu“, poručio je građanima Bihaća i demobilisanim borcima Armije BiH.

„Ne može se ne doći u Bužim na centralnu manifestaciju, koja čuva sjećanja na najponosniji dio bosanskohercegovačke historije, ne može se ne doći na memorijal koji nosi ime rahmetli Alije Izetbegovića, ne može se ne doći u Sanski Most kada se otvara džamija i kada treba pomoći obnovu Sanskog Mosta“, kazao je na početku svoga govora.

Izetbegović ističe da je u razgovoru sa grupom komandanata Armije BiH, predvođenim ratnim komandantom 502. Viteške brigade Hamdijom Abdićem – Tigrom, a među kojima je bio i Naser Orić, saznao da su krenuli u ujedinjavanje boračke populacije.

LJUDI, OVO NE IDE KUDA TREBA

„Bilo koja stranka ili udruženje, kada se rascjepka i razdvoji, počinje da se bori međusobno – umjesto da se bori za jedan cilj, kako smo se borili u ratu. U ratu postoji komanda, mora se slušati i nositi uniforma, ali kada nastane mir i dođe demokratija ljudi više ne moraju nositi uniformu, nego biraju, pa neki nosi farmerice, neki odjelo… čovjek u demokratiji ima pravo da pravi udruženja i stranke, pa smo mi Bošnjaci napravili hiljadu boračkih udruženja i 168 stranaka.

U Americi postoje dvije ozbiljne stranke, u Britaniji tri, a mi smo napravili 168. I imamo pravo da napravimo još 168 stranaka i još hiljadu udruženja, ali imamo pravo da se dozovemo i kažemo: ‘Ljudi, ovo ne ide kuda treba!’“, rekao je Izetbegović.

GUBIMO SNAGU

„Ovo se patrioti razbiše, ovo se patrioti među sobom bore, a nismo završili onu prvu inicijalnu borbu, sa onima koji ne vole ovu zemlju. Gubimo snagu, ta se stvar upravo dešava.

Dvadeset godina poslije rata probali smo jedne i druge i treće. Ne vjerujte riječima, vjerujte djelima, vlastitim očima i iskustvu. Nije završena borba za Bosnu i Hercegovinu. Sve su drskiji nasrtaji na nju. Čujete li šta Dodik govori? Ja, nažalost, čujem šta govore i neki svjetski lideri koji počinju da ubjeđuju da je ovo nemoguća misija, da mi ne može da živimo zajedno i da bi možda ipak bilo bolje razići se.

Slika govori više od riječi. Ja želim da odavde ode slika na kojoj ja stojim sa Vama, slika gdje zajednički stoje Bakir Izetbegović, Hamdija Abdić-Tigar, Naser Orić i heroji Krajine. Sve će biti jasno. I Vaši sinovi zajedno sa nama jer kruška ne pada daleko od stabla. Ova genetika će uvijek rađati hrabre borce“, naglasio je Izetbegović, što je bilo popračeno velikim pljeskom iz publike.

TKO SE SMIJE KADA GORI BOSANSKA ZASTAVA I PREDSJEDNIŠTVO BIH

„Rekao mi je jednom rahmetli Alija: ‘Prihvatit će oni na kraju državu Bosnu i Hercegovinu, jer moraju. Tu je Daytonski sporazum, tu su svjetske sile, tu su patrioti i svi stoje iza toga. Morat će je prihvatiti, ali onda će pokušati da zavladaju sa njom!’

To je ovo stanje. To je stanje u kojem šef SIPE neće doći da zaustavi paljevinu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zubac, neki komandant jedinica iz Trebinja. Vjerojatno se smijao kada je na televiziji gledao kako gori bosanska zastava. Ima jedinicu, a neće da je pošalje. Kroz čitavu našu sigurnosnu strukturu, pogledajte, nedostaje Bošnjaka, nedostaje patriota. Dakle, valja ojačati državnu strukturu. To će biti prvi zadatak od oktobra pa nadalje.

Za što smo se borili? Za što smo krvarili? Za što smo ginuli i ranjavani? Naravno, za obranu teritorijalne cjelovitosti, ustavnog poretka… za obranu tradicionalnih vrijednosti, kulture, vjere, identiteta, za ravnopravnost… ali kada bi svo to nabrajanje htjeli da svedemo na jednu riječ ona bi bila: ‘BORILI SMO SE ZA DOSTOJANSTVO!’

JEDINI LIJEK JE PONOVO UJEDINJAVANJE

Dostojanstvo i ponos je ugroženo – i kod penzionera koji ne može da živi sa onom penzijom, i kod borca, kojemu je pedeset godina, a nema posla. Ni djeca mu nemaju posla, pa mu je sin diplomirao, pa mu je kćer diplomirala, pa kucaju od vrata do vrata. Dakle, treba nam zapošljavanje.

50% mladih u BiH imaju diplomu, ali nemaju posao. I to se vrlo lahko da pretvoriti, preko društvenih mreža, u jednu eksplozivnu smjesu koja će krenuti na vlastitu državu koju su im babe odbranili. I mi smo to vidjeli u februaru. Tu se mora munjevito reagovati. Nije to jednostavan zadatak, ali to se da uraditi. Imali smo osam godina u kojima su Bošnjaci isprobali i neke druge, ali sad nam treba osam pravih godina. Jedini lijek je ponovno ujedinjavanje. Jedinstvo koje znači snagu.

Ja Vas molim da ovoga svjesni djelujete na ljude iz svoje okoline – da završimo borbu koju ste Vi počeli 92′ godine“, rekao je u Bihaću predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

(UskInfo.ba/haber)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Pupovac HDZ-ovcima u Saboru: “Moju ruku više nećete imati!”

Objavljeno

na

Objavio

Rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek izazvao je u četvrtak buru u sabornici.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić poručio je da će njihov izbor “biti dokaz kako je HDZ-u stalo samo do lopovluka i kriminala”, a SDSS-ov Milorad Pupovac je najavio da ‘njegovu ruku neće dobiti’.

Stazić: Nema kandidata oporbe

Stazić je zamjerio što među kandidatima nema niti jednog kandidata oporbe, a za bivši NO, smijenjen u srpnju, kazao je da su smijenjeni jer su konstatirali da se na HRT-u “poslovalo kriminalno, lopovski i netransparentno te o tome izvijestili Sabor”.

“HRT nema NO od 14. srpnja 2017. Znači HRT posluje bez nadzora, a neće ni dalje imati jer su svi kandidati predloženi od strane parlamentarne većine. Dosad je bila praksa da se jedan član bira na prijedlog parlanmtarne manjine no ta se praksa sada iz nepoznatih razloga prekida”, istaknuo je Stazić. To se, uvjeren je, radi zato da na HRT-u mogu raditi što hoće i imaju “pokriće za nered, javašluk, a možda i kriminal”.

“HDZ želi ova četiri kadidata da se nabavljaju emisije ‘kako se kuha kokoš’ i to se plaća HDZ-ovim podobnicima'”, poručio je Stazić.

“SDP zbog svojih unutarnjih problema i slinica se nije bio u stanju dogovoriti oko tog člana NO, a ovako prozivati je krajnje nekorektno”, uzvratio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.

Predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je kako je Odbor 32 dana čekao da predstavnici opozicije daju svog kandidata pa su zbog toga odgađali sjednicu.

Mikulić: Odbor je 32 čekao oporbu da dade kandidata

“Kandidate su poslali dva dana nakon sjednice Odbora”, zamjerio je Mikulić. Stazićev nastup nazvao je teatralnim i poručio mu da se prisjeti kako je HRT poslovao u vrijeme Gorana Radmana, kojeg je postavio SDP, prozivajući ga za kriminal i nepotizam.

“Kriminala i nepotizma je bilo i u doba HDZ-a i SDP-a. I jedan i drugi ste u pravu. Želim izraziti radost što ste Hrvatskoj javnosti otvorili oči”, poručio im je Ivan Pernar (Živi zid).

Nikola Grmoja (Most) pozvao je i jedne i druge da priznaju da su odgovorni za situaciju u kojoj je HRT te da se nađe rješenje kako popraviti nastalu štetu.

“HDZ-ovci optužuju Radmana, a SDP optužuje HRT jer je javni servis pretvoren u partijsku televiziju. I jedni i drugi ste u pravu! Kad je HDZ na vlasti imamo partijsku televiziju HDZ-a, a kad je SDP, imamo SDP-ovu partijsku televiziju”, rekao je i Grmoja.

“Vi iz Mosta ste svojevremeno inzistirali da imate zamjenika ravnatelja i lobirali da određena osoba mora biti zamjenik ravnatelja, a kažete da su HDZ i SDP nešto radili. I vi ste u tome bili!”, odgovorio je Mikulić.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je zašto HDZ ne bi postavio ljude koji su prikladni za Nadzorni odbor. Lijepo vam je bilo rečeno zašto se osoba za koju se zauzimate ne može prihvati, ali vama je inat bio draži od činjenice da imate svog čovjeka u NO HRT-a, poručio je oporbenim kolegama.

Pupovac: Moju ruku više neće imati

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog stanja na HRT-u te naglasio da oni “kao dio vladajuće koalicije nisu u tome sudjelovali ni konzultativno ni nekonzultativno”.

“A doprinjeti tome da se dođe do stanja da se drži nekrolog HRT-u nećemo, jer nam naš moralni osjećaj to ne dopušta”, poručio je Pupovac dodajući: “Moju ruku više neće imati”.

“Ispričavam se kolegama koalicijskim partnerima, ali prema svemu što znamo je da je stanje na HRT-u takvo da ne znamo ni tko je tko, a da se dobiva izvješće o HRT-u s tri godina zakašnjenja je nedopustivo”, rekao je Pupovac.

“Jedan od predloženih Eduard Kunštek je i član DSV-a u koji nije ušao kao državni dužnosnik no DSV je tijelo državne vlasti i nije prilično da ulazi u NO HRT”, zamjerio je Stazić najavljujući kako će tražiti mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Pernar Dodigu: Najobičniji ste lutak!

Višesatna rasprava o novom NO HRT-a bila je vrlo dinamična, pa je na trenutke znalo ‘zaiskriti’ među zastupnicima. Ocjena Gorana Dodiga (HDS) da bi bilo bolje da se neke saborske sjednice ne prenose jer su “mamac” za nastupe koji nemaju veze sa Saborom, zasmetala je Pernaru (ŽZ), koji mu je uzvratio da je “najobičniji lutak, koji nema mišljenje o ničemu, te samo petkom diže ruku kako mu kažu iz HDZ-a”.

Pernaru je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao opomenu, primijetivši pritom kako i u njegovu Klubu glasuju unisono, pa bi se moglo govoriti da su lutci.

NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari