Connect with us

Ja Vas molim da ovoga svjesni djelujete na ljude – da završimo borbu koju ste Vi počeli 92′ godine“,

Published

on

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, boravio je tijekom vikenda u Bihaću. Tom prilikom sastao se sa članovima Kantonalnog udruženja boraca, a održao je i prigodni govor:

bakir_izetbegovic_„Volim doći u Krajinu, ovdje su dragi ljudi, ovdje se osjeća jedna posebna emocija za Bosnu i Hercegovinu“, poručio je građanima Bihaća i demobilisanim borcima Armije BiH.

„Ne može se ne doći u Bužim na centralnu manifestaciju, koja čuva sjećanja na najponosniji dio bosanskohercegovačke historije, ne može se ne doći na memorijal koji nosi ime rahmetli Alije Izetbegovića, ne može se ne doći u Sanski Most kada se otvara džamija i kada treba pomoći obnovu Sanskog Mosta“, kazao je na početku svoga govora.

Izetbegović ističe da je u razgovoru sa grupom komandanata Armije BiH, predvođenim ratnim komandantom 502. Viteške brigade Hamdijom Abdićem – Tigrom, a među kojima je bio i Naser Orić, saznao da su krenuli u ujedinjavanje boračke populacije.

LJUDI, OVO NE IDE KUDA TREBA

„Bilo koja stranka ili udruženje, kada se rascjepka i razdvoji, počinje da se bori međusobno – umjesto da se bori za jedan cilj, kako smo se borili u ratu. U ratu postoji komanda, mora se slušati i nositi uniforma, ali kada nastane mir i dođe demokratija ljudi više ne moraju nositi uniformu, nego biraju, pa neki nosi farmerice, neki odjelo… čovjek u demokratiji ima pravo da pravi udruženja i stranke, pa smo mi Bošnjaci napravili hiljadu boračkih udruženja i 168 stranaka.

U Americi postoje dvije ozbiljne stranke, u Britaniji tri, a mi smo napravili 168. I imamo pravo da napravimo još 168 stranaka i još hiljadu udruženja, ali imamo pravo da se dozovemo i kažemo: ‘Ljudi, ovo ne ide kuda treba!’“, rekao je Izetbegović.

GUBIMO SNAGU

„Ovo se patrioti razbiše, ovo se patrioti među sobom bore, a nismo završili onu prvu inicijalnu borbu, sa onima koji ne vole ovu zemlju. Gubimo snagu, ta se stvar upravo dešava.

Dvadeset godina poslije rata probali smo jedne i druge i treće. Ne vjerujte riječima, vjerujte djelima, vlastitim očima i iskustvu. Nije završena borba za Bosnu i Hercegovinu. Sve su drskiji nasrtaji na nju. Čujete li šta Dodik govori? Ja, nažalost, čujem šta govore i neki svjetski lideri koji počinju da ubjeđuju da je ovo nemoguća misija, da mi ne može da živimo zajedno i da bi možda ipak bilo bolje razići se.

Slika govori više od riječi. Ja želim da odavde ode slika na kojoj ja stojim sa Vama, slika gdje zajednički stoje Bakir Izetbegović, Hamdija Abdić-Tigar, Naser Orić i heroji Krajine. Sve će biti jasno. I Vaši sinovi zajedno sa nama jer kruška ne pada daleko od stabla. Ova genetika će uvijek rađati hrabre borce“, naglasio je Izetbegović, što je bilo popračeno velikim pljeskom iz publike.

TKO SE SMIJE KADA GORI BOSANSKA ZASTAVA I PREDSJEDNIŠTVO BIH

„Rekao mi je jednom rahmetli Alija: ‘Prihvatit će oni na kraju državu Bosnu i Hercegovinu, jer moraju. Tu je Daytonski sporazum, tu su svjetske sile, tu su patrioti i svi stoje iza toga. Morat će je prihvatiti, ali onda će pokušati da zavladaju sa njom!’

To je ovo stanje. To je stanje u kojem šef SIPE neće doći da zaustavi paljevinu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zubac, neki komandant jedinica iz Trebinja. Vjerojatno se smijao kada je na televiziji gledao kako gori bosanska zastava. Ima jedinicu, a neće da je pošalje. Kroz čitavu našu sigurnosnu strukturu, pogledajte, nedostaje Bošnjaka, nedostaje patriota. Dakle, valja ojačati državnu strukturu. To će biti prvi zadatak od oktobra pa nadalje.

Za što smo se borili? Za što smo krvarili? Za što smo ginuli i ranjavani? Naravno, za obranu teritorijalne cjelovitosti, ustavnog poretka… za obranu tradicionalnih vrijednosti, kulture, vjere, identiteta, za ravnopravnost… ali kada bi svo to nabrajanje htjeli da svedemo na jednu riječ ona bi bila: ‘BORILI SMO SE ZA DOSTOJANSTVO!’

JEDINI LIJEK JE PONOVO UJEDINJAVANJE

Dostojanstvo i ponos je ugroženo – i kod penzionera koji ne može da živi sa onom penzijom, i kod borca, kojemu je pedeset godina, a nema posla. Ni djeca mu nemaju posla, pa mu je sin diplomirao, pa mu je kćer diplomirala, pa kucaju od vrata do vrata. Dakle, treba nam zapošljavanje.

50% mladih u BiH imaju diplomu, ali nemaju posao. I to se vrlo lahko da pretvoriti, preko društvenih mreža, u jednu eksplozivnu smjesu koja će krenuti na vlastitu državu koju su im babe odbranili. I mi smo to vidjeli u februaru. Tu se mora munjevito reagovati. Nije to jednostavan zadatak, ali to se da uraditi. Imali smo osam godina u kojima su Bošnjaci isprobali i neke druge, ali sad nam treba osam pravih godina. Jedini lijek je ponovno ujedinjavanje. Jedinstvo koje znači snagu.

Ja Vas molim da ovoga svjesni djelujete na ljude iz svoje okoline – da završimo borbu koju ste Vi počeli 92′ godine“, rekao je u Bihaću predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

(UskInfo.ba/haber)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari