Jad i Čemer: Kasni isplata mirovina u FBiH, umirovljenici idu u prosvjede

15

Do kraja godine situacija bi mogla biti još gora. Isplate mogu kasniti i po nekoliko tjedana.

Poštanski uredi, banke neće moći od 6. do 8. kolovoza kao što je obećano isplatiti mirovine svim umirovljenicima na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. Razlog za takvu razočaravajuću vijest treba tražiti u činjenici da se Mirovinski fond Federacije BiH već duže vrijeme suočava s kroničnim nedostatkom novca.

Rokovi će se poštovati

Dio novca je stigao u pošte i on je podjeljen odmah prvi dan. Ostatak će pričekati iduća dva dana, do kada će, kako su nam kazali u Fondu MIO Federacije Bosne i Hercegovine, sve mirovine biti isplaćene. Ističu kako u potpunosti imaju razumijevanja za nestrpljivost umirovljeničke populacije, ali da će cijeli postupak isplate završiti unatoč problemima u roku od dva do tri dana. Telefoni redakcija, ali i Mirovinskog fonda Federacije Bosni i Hercegovini stalno zvone zbog kašnjenja u isplati mirovina. Umirovljenici svih kategorija šalju uvrede na račun vlasti u Federaciji Bosni i Hercegovini, koja ih je u potpunosti iznevjerila. Nedovoljna količina novca, stari dugovi iz vremena bivše federalne Vlade i kontinuirani proračunski minusi razlog su zbog kojeg iz Mirovinski fond Federacije Bosne i Hercegovine ima posljednjih mjeseci silnih problema oko osiguranja novca za mirovine. To neće biti sigurno prvi put, a iz Fonda, kao što smo nedavno pisali, diskretno upozoravaju kako bi do kraja ove godine moglo doći do ozbiljnih problema u redovitoj isplati mirovina. Razloge za ovakvu pesimističnu prognozu treba tražiti u činjenici da posljednjih nekoliko mjeseci u kontinuitetu Mirovinski fond FBiH bilježi proračunski gubitak od oko dva posto. Kad se tome doda nova “armija” umirovljenika koja stiže na teret mirovinskog fonda nakon usvajanja Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja, optimizmu nema mjesta.

Dugovi 47 milijuna maraka

Uplate u mirovinski fond stalno kasne, a isplata mirovina se osigurava iz tekućih proračunskih sredstava jer rezervi nema. Uz sve nabrojane probleme, Fond MIO FBiH sve donedavno je na svojim proračunskim stavkama nosio dug od oko 170 milijuna maraka koje mu je ostavila Vlada Nedžada Brankovića. Nakon sudske presude u korist Mirovinskog fonda Federacije Bosne i Hercegovine federalna Vlada na čelu s Nerminom Nikšićem obvezala se da će u sljedećih deset godina otplatiti dugovanja stare vlasti. Na posljednjoj sjednici Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izmirenju obveza Federacije BiH spram Federalnog zavoda MIO.

Iako je financijska situacija u Zavodu MIO teška, umirovljenici neće odustati od zahtjeva da se njihova primanja ove godine povećaju za deset posto. Zbog toga su najavili prosvjede krajem ovog mjeseca.

U prošloj godini Fond Federacije Bosne i Hercegoovine iskazao je višak rashoda nad prihodima od 47,375.299 konvertibilnih maraka . Iskazani višak rashoda nad prihodima je nastao jer za isplatu mirovina po mjesečnom koeficijentu od 1,73 nisu bila osigurana sredstva na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

vecernji.ba

facebook komentari

 • ići će u pichkumaterinu… nama ti brale od prosvjeda nishta!

 • Trendafil Karanfilov

  Tuga… nismo u mogućnosti osigurati ovim ljudima dostojanstvenu starost, ali zato političke elite uživaju u izobilju… na granici perverzije.

 • da.. političke elite su sad mjesec dana na odmoru!… briga njih što netko ujutro nema za štruce!.. .To ćemo mi najposle obisit

 • Trendafil Karanfilov

  Ma ta ćemo mi !…Mogu da rade od nas što požele. Marva šuti i trpi.

 • Ne! Trendy… mi gunđamo! Gadno će postat kad ušutimo! Tek Tada će im guza ovo radit O o O o

 • Trendafil Karanfilov

  A što treba Više da se desi…tj. što treba Više da nam urade, da bi mi rekli- Dosta je !!! Ponizili su nas koliko su mogli. Nema dalje ! Mazohizam nam je u krvi. Valjda navika, a navika je čudo.

 • DIKI

  Ja od petka izvadio pet penzionisanih zastavnika iz Dunava. Da kažemo da su dvojica slučajno pala (pijana je to stoka bez repa), ostaju trojica koji su se bacili, onako, svesno. Depresija. Umro Sloba, Voja u Hagu, sve ratove izgubili pa ih ne zovu da lažu decu po osnovnim školama, niko ne jebe zastavnike ni dva posto, miško neće više da se diže, pivo poskupelo… Pa kako penzos da se ne baci u Dunav?

 • peppermintt

  strah trendy, užasan strah nonstop ubrizgavaju u nas u neograničenim količinama

 • peppermintt

  zašto ne, ? samo nema tko povesti prosvjede lilith, triba nam moralna vertikala oko koje bi se okupili pa bi vidio onda što bi se dogodilo, letilo bi na sve strane

 • peppermintt

  Mirovinsko opljačkano u ratnim godinama nitko više za to ni ne pita
  privreda stoji, i ono malo što je aktivno obilato je u poreznoj i svakoj drugoj evaziji što po političkom diktatu što po rodijačkim vezicama
  političari da bi se “ulizali ” biračkom tijelu donose odluke o “uvezivanju” radnog staža, bez uplaćivanja doprinosa znači čisto političke odluke, iz toga sljede obveze prihvata novih umirovljenika i tako u krug bez kraja i početka .

 • aj na kavu !

 • Idola mi .. ispast ću ja ta moralna vertikala ili ako ništa junak žrtvenik! a? šta misliš!? Mogao bih

 • peppermintt

  is pa svi zastavnici :))

 • peppermintt

  nemoj ti
  budi prateći :)))

 • Hoću! Bar to! Ako ne budem prvak revolucije, bit cu tu svakako