Pratite nas

BiH

Jadna je zemlja koju Angelina obilazi

Objavljeno

na

Prošlog je tjedna ministar branitelja Predrag Matić na međunarodnoj konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja u Sarajevu, prema vlastitom svjedočenju, “vrlo kratko i neformalno” uspio razgovarati s američkom glumicom Angelinom Jolie. Tom prilikom ju je pozvao da se u Vukovaru susretne sa žrtvama ratnog silovanja i posjeti Ovčaru. Posjetom slavne glumice Hrvatska bi se pridružila sretnim zemljama poput Sijera Leonea, Tanzanije i Bosne i Hercegovine koje je Angelina obilazila i nad kojima je pustila suzu. Ministar Matić kaže da je razgovor bio vrlo kratak. Ne objašnjava je li trajao pet sekundi ili pet minuta, ali srećom, uz poziv da kao najpoznatija svjetska žrtvoslovna turistica obiđe i hrvatska stratišta, uspio joj je dobaciti kako se mogu čuti preko glumca Rade Šerbedžije.

65d804da3524dae84552c2f8152d61b1Priču su najprije prenijeli sarajevski mediji, a potom je mehanizam gluhih telefona doveo do toga da je na koncu u Hrvatsku stigla lažna vijest kako Šerbedžija i Jolie dolaze na Ovčaru. Uslijedila je žestoka reakcija vukovarskog Stožera, koji je javno poručio kako Šerbedžija nije dobrodošao, Matićeva isprika prijatelju Radi te nastavak polemike između ministra branitelja i Stožera, što je režimskim medijima došlo kao naručeno za odvlačenje pozornosti javnosti od katastrofalnih ekonomskih pokazatelja i odvratnih afera članova predsjedništva vladajuće stranke.

Je li uobičajeno da ministar branitelja zemlje s još živim ratnim traumama za bilo što vezano za svoj resor moljaka stranu glumicu koja, usto, nije neka Meryl Streep koja se pamti po visokim umjetničkim dosezima, već joj u biografiji kao važan fakt stoji kako je 2006. godine okrunjena za “najzgodnije slavno tijelo” u izboru E! Television? Zašto bi žena poznata po tome što je utjelovila seksi i do zuba naoružanu junakinju kompjutorskih igrica Laru Croft trebala posjetiti Ovčaru i kakvu korist bi žene žrtve silovanja imale od razgovora s Angelinom Jolie? Koji je moralni kredibilitet UN -a u odnosu na Vukovar ili Srebrenicu, koja je formalno bila pod njihovom zaštitom, pa da danas i u Hrvatskoj i BiH tako ulizivački primaju njegovu celebrity izaslanicu ? 

U razgovoru s Vukovarcima za koje se nipošto ne može reći da su netolerantni šovinisti, stekao sam dojam da im primarni problem nije ćirilica, već zaključak “nema više problema, sve je riješeno” koje uvođenje dvojezičnosti ostavlja.

Reakcija Stožera za obranu hrvatskog Vukovara bila je žestoka i usmjerena isključivo na Šerbedžiju, kojeg je usosio hvalisavi Matić. Angelininu i Matićevu zajedničkom prijatelju prigovaraju da je neposredno nakon pada Vukovara snimao srpski film Dezerter, koristeći srušeni grad kao scenografiju dok se još dimio, a preživjeli bili u logorima samo koji kilometar dalje od filmskog seta. Predbacuju mu i što danas na račun poreznih obveznika sa širom obitelji, prijateljima i drugovima kao maharadža ljetuje na Brijunima pod krinkom kazališnog događaja. Frustracija je razumljiva, ali u ovom slučaju je Šerbedžija ni kriv ni dužan odvukao fokus s temeljnog problema, a to je problematična estradizacija vukovarskog  Stradanja i pozivanje Angeline Jolie.

Matić vodi ministarstvo koje je prije svega drugog moralo uspostaviti komunikaciju s ratnim stradalnicima, saslušati ih, obratiti pozornost na njihove probleme i zajednički tražiti rješenja. Po iskazima žrtava silovanja u Vukovaru, najviše ih tišti što neke od svojih tlačitelja viđaju u gradu, što se još uvijek ne zna sudbina nestalih članova obitelji, što nitko nije odgovarao za zločine, a od njih se očekuje da “ostave prošlost iza sebe” i “okrenu se zajedničkoj europskoj budućnosti”. Mislilo se da se, u žurbi na europskom putu, širokom amnestijom i munjevitom, ali očito površnom “mirnom reintegracijom” stvar stavila ad acta.  

Možda bi Kim Kardashian mogla pomoći Branku Grčiću u privlačenju investicija? Žena zna zaraditi novac. Dokazala je to kroz reality show u kojem s dobrodržećom mamom i sestrama po cijeli dan trača, ide u šoping, uljepšava se i vrti banalnosti, i na tome zarađuje desetke milijune dolara. Lady Gaga bi mogla pomoći oko revitalizacije brodogradnje, a doktor Oz, na istom tragu, pomoći Ostojiću u postizanju dogovora sa sindikatom liječnika oko smjenskog rada.

Problem je tinjao i eksplodirao nakon popisa kada se automatizmom počela primjenjivati odluka o dvojezičnosti. U razgovoru s Vukovarcima za koje se nipošto ne može reći da su netolerantni šovinisti, stekao sam dojam da im primarni problem nije ćirilica, već zaključak “nema više problema, sve je riješeno” koje uvođenje dvojezičnosti ostavlja. Je li ministar Matić za svog mandata, ali i svaki ministar prije njega, učinio dovoljno za ublažavanje traume tamošnjih žrtava? Zašto očekuje da Angelina Jolie radi njegov posao? Jadna je zemlja koju ona obilazi i kojoj celebrity humanitarni rad mora popunjavati praznine u (ne) radu sustava. Hoćemo li uskoro pozvati Cristiana Ronalda u Škabrnju? Možda bi Kim Kardashian mogla pomoći Branku Grčiću u privlačenju investicija? Žena zna zaraditi novac. Dokazala je to kroz reality show u kojem s dobrodržećom mamom i sestrama po cijeli dan trača, ide u šoping, uljepšava se i vrti banalnosti, i na tome zarađuje desetke milijune dolara. Lady Gaga bi mogla pomoći oko revitalizacije brodogradnje, a doktor Oz, na istom tragu, pomoći Ostojiću u postizanju dogovora sa sindikatom liječnika oko smjenskog rada.

Ministar Matić u intervjuu nakon stotog verbalnog sukoba sa Stožerom prikazuje neistomišljenike u Vukovaru kao ljude zaglavljene u prošlosti, nacionalnim traumama, izoliranosti. Za razliku od njih, Matić je sav u 21. stoljeću, biznisu i razvoju. Kaže kako ima želju da Vukovar bude kao Hong Kong. Ostaje dojam da je glavna prepreka na postizanju hongkonške produktivnosti zaboravljanje trauma prošlosti i suradnja sa Srbijom. Ta mitska upućenost susjednih ekonomija jedne na drugu jedna je od najčešćih jugonostalgičarskih floskula. Koja je to visokosofisticirana i  profitabilna proizvodnja u kojoj su Hrvatska i Srbija danas komplementarne?

Bilo bi lijepo da nam netko od upućenih u tu silnu proizvodnu suradnju na pokoravanju svjetskih tržišta srpsko-hrvatskim proizvodima objasni taj fenomen. Naime, laicima izgleda da niti mi imamo posebne koristi od Srbije niti ona od nas, već da u sadašnjoj razmjeni zemlje članice EU i druge koja je u CEFTI uglavnom protitiraju nakupci, prodavači pašteta, instant-napitaka i žvaka na širem tržištu.

A i sudeći po rezultatima njegove ekipe nakon pola mandata, Matić s drugovima ni u snu ne može od siromašnog i zamrlog Vukovara napraviti Hong Kong, ali bi sigurno, da im se tamo da vlast, za nekoliko godina Hong Kong sveo na ekonomsku razinu današnjeg Vukovara.

NinoRaspudić/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici Federalne uprave policije uhitili su jučer Hamdiju Abdića Tigra, nekadašnjeg zapovjednika vojne policije Armije BiH u Bihaću i najbližeg suradnika generala Atifa Dudakovića, pod sumnjom da je odgovoran za smaknuće generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića u proljeće 1995.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nastanak i ubojstvo generala HVO-a koji je bio i jedan od utemeljitelja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne te HDZ-a BiH. Uz Tigra, uhićeni su još pripadnici Armije BiH Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović, a istragu vodi županijsko tužiteljstvo u Bihaću.

Uhićeni su osumnjičeni da su između 8. i 9. ožujka 1995. ubili generala Šantića, a u bijegu su Indian Alibegović i Ramiz Ružnić, piše Večernji list

Pogrešan sud i tužiteljstvo

Obitelj Šantić nebrojeno je puta prosvjedovala i upozoravala na zataškavanje ubojstva, koje je od ratnoga zločina makinacijama dospjelo u područje civilnog ubojstva. Iako je riječ o generalu HVO-a kojeg je u ratnim okolnostima otela Vojna policija Armije BiH, zaključeno je da je riječ o civilnom ubojstvu?! Odvjetnik Josip Muselimović, koji zastupa obitelj Šantić, izjavio je da su za ovaj predmet morale biti nadležne državne institucije.

– Nadležno je županijsko tužiteljstvo u Bihaću, a ja mislim da je nadležnost za ovaj slučaj kao ratni zločin moralo imati Tužiteljstvo BiH – rekao je Muselimović. Upitan što obitelj očekuje, Šantić je objasnio da nakon 22 godine i dalje traže pravdu. – Obitelj očekuje pravednu odluku i uvjerena je da su upravo osumnjičene osobe na čelu s Hamdijom Abdićem Tigrom počinitelji tog kaznenog djela te da postoji previše dokaza u tome pravcu – objasnio je Muselimović.

Za vrijeme prošlogodišnjeg prosvjeda supruga pokojnog generala Jagoda Šantić izrazila je sumnju da će dočekati pravdu kazavši kako je čak i sadašnji proces otišao u krivome smjeru. General Šantić posljednji put viđen je živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu Sedra gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem, kojega obitelj također smatra odgovornim za njegov nestanak.

Lažna obećanja obitelji

Ovaj armijski general bio je u sukobu sa zapovjednikom HVO-a, a prethodno mu je polomio zube. Šantić se u više navrata suprotstavio podčinjavanju. No Dudaković dosad nije obuhvaćen istragom. Obitelj se s gorčinom prisjeća kako je bivši bošnjački član Predsjedništva BiH Ejup Ganić uputio sućut samo dva dana nakon generalova nestanka.

Ništa nije otkrilo ni mješovito povjerenstvo BiH i RH koje je provodilo istragu. U međuvremenu obitelj je u više navrata dobivala lažna obećanja, izjave, dojave, prekopavala su se groblja, istraživala željeznička postaja u Bihaću u potrazi za posmrtnim ostacima. Zaštićeni svjedok otkrio je i gdje je mučen general Šantić i zakopano tijelo, no bilo je toliko uništeno da se nije moglo utvrditi pripada li njemu čak ni analizom DNK.

Zoran Krešić / Večernji list

Obitelj Šantić zadovoljna uhićenjima za ubojstvo generala, ne i što to nije okarakterizirano kao ratni zločin

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Hamdija Abdić Tigar uhićen je jutros u Bihaću zbog sumnje da je odgovoran za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Pet osoba među kojima je i bivši visoki časnik bošnjačke Armije BiH Hamdija Abdić uhićeno je u ponedjeljak na području Bihaća i Cazina pod sumnjom da su odgovorni za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, potvrdili su tijekom dana policija Federacije BiH i tužiteljstva Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju se navode samo inicijali uhićenih no lokalni su mediji prenijeli kako su uz Hamdiju Abdića poznatog i po nadimku Tigar uhićeni i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović, svi bivši pripadnici Armije BiH.

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića. (Hina)

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

Pavao Miljavac: Moramo doznati tko je ubio Šantića

 

Na današnji dan nestao je general Vlado Šantić, obitelj još nije pronašla smiraj

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari