Connect with us

Politički rentgen

Jadna li je državica BiH, ako se Milanović bude zalagao za nju!

Objavljeno

-

Osim promjene izbornog zakona u BiH, u ovom kontekstu brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, koja ima naznaka širenja i na Zapadni Balkan, izuzetno je važno, a možda i najvažnije, otrgnuti BiH iz sfere ruskog utjecaja koji je obavještajno premrežio BiH uz pomoć svojih proruskih pomagača. U prvom redu mislim na Milanovićevog rusofila Milorada Dodika, a ima ih i u drugim redovima!!!

 

 

 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 

Predsjednik Milanović baš nikada u svojoj političkoj karijeri nije ni prstom mrdnuo za bolju BiH, a još manje za Hrvate u toj državi. Naprotiv, na tragu Mesićevih viceva o „čoškoglavim bijeločarapašima“, i na potki onih koji su predlagali da se od Zagreba do Mostara izgradi cesta u jednom pravcu, kako bi se metropola riješila štetočinskih Hercegovaca kao što je Ljubo Ćesić Rojs, činio je u političkom smislu baš sve da BiH postane građanska država i da Bošnjaci u svakom smislu izdominiraju Hrvate u BiH.

To je bila njegova kristalno jasna politika koju je predsjednik potkrijepio vidljivim dokazima kada je zajedno sa svojim političkim ocem Stjepanom Mesićem podržavao SDP-ovca Željka Sejdu Komšića kao kvazi hrvatskog kandidata za člana predsjedništva BiH. Na tezi Milanovićeve vjerne ministrice Vesne Pusić o agresiji Hrvatske na BiH i podjeli Bosne, rasla je politička snaga Bošnjaka i baš te teze im danas argumentirano idu na ruku u opstrukcijama ključnih političkog dogovora. Dugogodišnje posljedice takvih Milanovićevih politika dovele su danas do toga, da je izuzetno teško naći suglasje Bošnjaka i Hrvata oko promjene izbornog zakona, a kada bi do toga kojim slučajem i došlo, veliko je pitanje kako bi Milanovićev favoriti i rusofil Milorad Dodik gledao na novi savez Bošnjaka i Hrvata?

Osim promjene izbornog zakona u BiH, u ovom kontekstu brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, koja ima naznaka širenja i na Zapadni Balkan, izuzetno je važno, a možda i najvažnije otrgnuti BiH iz sfere ruskog utjecaja koji je obavještajno premrežio BiH uz pomoć svojih proruskih pomagača. U prvom redu mislim na Milanovićevog rusofila Milorada Dodika, a ima ih i u drugim redovima!!!

Jadna li je državica BiH, ako se Milanović bude zalagao za nju!

Milanović je zbog svojih otvorenih rusofilskih stajališta neformalno postao persona non grata u ogromnom broju država svijeta, poglavito u onim državama koje su na užas Milanovića propisale teške sankcije Rusiji. U međunarodnoj zajednici to su države koje izravno odlučuju o političkom stanju u BiH, a lokomotiva tih političkih utjecaja je SAD-e i EU. Dakle sve države s kojima je Milanović „zaratio“, sada bi valjda trebale pasti ničice  pred Milanovićevom  agresivnom i ucjenjivačkom diplomacijom glede BiH. Suludo je vjerovati da će ti važni međunarodni čimbenici ići niz dlaku rusofilu Milanoviću i pomagati mu da sruši njima lojalnog partnera Andreja Plenkovića? Teško je vjerovati da će ti međunarodni čimbenici, koje je Milanović doslovno popljuvao i ponizio kao klasičan ruski lobist, dozvoliti da Milanović politički profitira na temi promjene izbornog zakona u BiH, ili dodjele statusa za ulazak u EU, pogotovo s toga što je svima jasno kao dan da je Milanović svoju novu „ljubav“ prema Hrvatima u BiH izmislio samo radi rušenja Andreja Plenkovića. Milanović se ukrcao u zadnji vagon mogućih promjena u BiH na korist Hrvata i baš u tome vidi svoj najveći politički profit. Njegova agresivnost je u stvari u vin-vin poziciji! Jer ako do promjena izbornog zakona u BiH dođe pod pritiskom međunarodne zajednice, Milanović će to pripisati sebi kao svoj politički trijumf, ili veliku zaslugu i dokaz da se ucjene isplate, a ako do promjena ne dođe za to će optužiti Andreja Plenkovića i Europsku uniju. Kako god bilo, Milanović će se proglasiti pobjednikom. Dobro smišljeno, moram priznati!

Iz ovoga se može izvući jednostavan zaključak koji je bitan za Hrvate u BiH. Što im više Milanović svojim suludim i agresivnim ucjenama bude „pomagao“, njihova konstitutivna ravnopravnost bit će sve dalje od cilja. Zbog toga je krajnji trenutak da Hrvati u BiH pristojno zamole Milanovića da im više ne pomaže kao što im nikada nije ni pomagao. Upravo zahvaljujući Mesić-Pusić-Milanovićevim politikama, danas Bošnjaci imaju jaku pregovaračku poziciju. Osim toga, Milanović svojim politikama „slona u staklani“ čini sve da se Hrvatskoj zgade Hrvati u BiH!!!

Ako je nacionalni interes ulazak BiH u EU, zašto onda nije nacionalni interes ulazak BiH u NATO savez gdje Hrvatska već je? Evo što je o tome kazao Zoran Milanović prije tri mjeseca:

Milanović: Cijeli prokleti život to gledam! BiH u NATO? Nikad neće ući, tamo satiru Hrvate, država je nikakva…….

 

 

 

„Dok sam predsjednik, bit ću protiv toga da se NATO širi igdje“ – rekao je Milanović novinarima u Požegi.

Izjava hrvatskog predsjednika, koja je suprotna politici otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza, stiže u vrijeme ključanja napetosti između Rusije, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici, i zapadnih zemalja koje je upozoravaju da ne napada tu zemlju.

 

Milanović kaže: „NATO je došao dovoljno na istok Europe, cijeli život to gledam, cijeli svoj prokleti život, dosta je! Dok god sam predsjednik Hrvatske ja sam za to da se NATO više ne širi – kazao je Milanović i poručio da nema veze s Moskvom te da govori kao hrvatski predsjednik.

-„U NATO se ulazi po političkim kriterijima. Ajmo dosta! Sutra će ući u NATO neka država, recimo Crna Gora… Ja kad nekoga primam u obitelj, želim znati tko je to. BiH u NATO-u? Kako? Tamo satiru Hrvate, država je nikakva, nefunkcionalna i trebali bi ići u NATO? Još im se stvara iluzija da će ući. Kako? Nikada nećete ući jer dozvolu trebaju dati svi. Hrvatska i Turska – rekao je.

Može li netko vjerovati da Milanović iskreno želi vidjeti BiH u EU, a tako je kategorički protiv ulaska u NATO? Zašto? Za čiji račun? Nije li NATO savez jedna od bitnih sastojnica euroatlantskih integracija u svojoj punini?

Kazimir Mikašek-Kazo

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari