Connect with us

Jadransko-jonska autocesta – glavni projekt gospodarske suradnje Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije

Published

on

Uoči konferencije o jugoistočnoj Europi, koju u Berlinu u četvrtak organizira njemačka kancelarka, a na kojoj će sudjelovati šefovi vlada šest zemalja zapadnog Balkana te Hrvatske i Slovenije – Zoran Milanović sutra će u Cavtatu sa svojim kolegama iz BiH, Crne Gore i Albanije, pokušati zauzeti zajednički stav za razgovor s Angelom Merkel.

jadransko-jonska-cesta-595x340Premijeri će razgovarati o regionalnoj suradnji te zajedničkim gospodarskim i prometnim projektima, osobito o dovršetku Jadransko-jonske autoceste, koja bi preko ove četiri zemlje – trebala povezati središnju i zapadnu Europu s Grčkom, javlja Hrvatska televizija.

Jadransko-jonska autocesta, u dužini od 1100 kilometara, prolazila bi kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Grčku. Od zemalja u regiji, Hrvatska je dosad izgradila najviše – oko 90 posto hrvatskog dijela trase buduće jadransko-jonske autoceste. Koridor je važan za gospodarski razvoj i prometno povezivanje zapadne i središnje Europe s jugoistočnom, a Grčkoj bi on bio najkraća veza s Europskom unijom, čija je članica.

Jadranko-jonska autocesta neće utjecati na planove za Pelješki most, tvrdi hrvatski ministar Siniša Hajdaš Dončić. No itekako će utjecati na vrijednost hrvatskih autocesta. Veći promet donijet će i veću dobit – poručuju stručnjaci. No, kako je rupa u proračunu sve veća, sasvim je sigurno da se od planirane monetizacije neće odustati. Država od toga očekuje 2 i pol do 3 milijarde eura. Ipak, ministar Hajdaš Dončić tvrdi, predviđena je i zaštitna klauzula.

Jadransko-jonska autocesta projekt je na duge staze. Plan je da zemlje u regiji koje nisu članice Europske unije, uz potporu Hrvatske i Njemačke, do 2020-e pripreme prostorno-plansku dokumentaciju i završe studije izvodivosti. Autocesta bi mogla biti gotova najranije 2030-e, premda je realnije očekivati da to bude 2050-e, što je ujedno krajnji rok, navodi HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari