Connect with us

Komentar

Domagoj Franić: Jako dobri taktički potezi ukrajinaca

Objavljeno

-

Odlično, upravo prema procjeni.

Rusko zapovjedništvo prisiljeno je razmotriti preraspodjelu pojačanja iz svog prioritetnog područja u blizini Zaporižja na lijevu obalu rijeke Dnipro dok ukrajinski branitelji pojačavaju svoju borbu za kontrolu novozauzetih položaja na ovom teritoriju, izvješćuje britanska vojna obavještajna služba.

Jako dobri taktički potezi ukrajinaca. Jačanjem pozicija na lijevoj obali Dnipra dovode rusko zapovjedništvo u nezgodnu situaciju. Ako provokacije i napade Ukrajinaca shvate neozbiljno, kao dnevne napade specijalnih snaga i zanemare mogućnost stvaranja ozbiljnih mostobrana, to bi ih moglo jako koštati u budućnosti.

U suprotnom, ako izdvoje snage sa bojišnice u Zaporižju i pošalju na ojačanje lijeve strane Dnipra i oblasti Kherson, riskiraju slabljenje tamošnje obrane i proboj Ukrajinaca prema Azovskom moru.

Zadnjih mjesec dana dobijam upite od vas u svezi ruskih utvrđenih crta obrane (Toblerone piramide, minska polja, prokopi, rovovi) koje su rusi masovno pripremili u dubini osvojenog teritorija.

Vidim da mnogi od vas brkaju pojmove i odnose snaga, što je i razumljivo, to nisu teme kojima su se civili bavili ranije. I Bogu hvala da nisu imali potrebe.

Postavljate pitanja u stilu “Ofenziva je slaba, nema napretka, kada nisu u mogućnosti pobijediti ruse koje sada napadaju, kako li će tek biti kada i ako stignu do utvrđenih crta obrene gdje ih čekaju”……

Da pojasnim….na tim crtama ih NITKO NE ČEKA. Te crte obrane su trenutno prazne i pripremljene za slučaj potrebe i eventualno povlačenje ruskih snaga koje se sada bore nasuprot Ukrajincima.

Rusi NEMAJU postrojbe koje se sada bore npr.južno od Staromayorske i Urozhaine i druge postrojbe koje su već u pripremljenim rovovima na pet kilometara iza njihovih leđa. Ti rovovi, utvrde, i prokopi su prazni i pripremljeni za one koji se sada povlače iz tih pravaca, koji će im pružiti “bolju” zaštitu i iz kojih će pokušati zaustaviti napredovanje Ukrajinaca.

Bar se tome nadaju.

Dolaskom na te crte, većina postrojbi na obje strane će biti iscrpljena, nerijetko desetkovana. Rusi će uskočiti u rovove, moliti Boga da ih mine čuvaju i pokušati pružiti otpor.

Ogromna razlika koju će imati Ukrajinci su svježe snage kojih je još jako puno u pričuvi, koje još niti metka nisu ispalile do sada i u odnosu na iscrpljene ruse, koji mjesecima nisu imali smjene, tj.rotacije igrati će presudnu ulogu.

Minska polja će ih usporavati, to uostalom i sada čine ali Ukrajinci neumoljivo idu naprijed i tako će nastaviti.

Na slici sam nacrtao otprilike kako to izgleda na bojišnici, oznake postrojbi i razještaj su realni ali bez naziva istih. Možete vidjeti i pravac napredovanja Ukrajinaca prema utvrđenim crtama i pravac povlačenja rusa prema istima.

Poanta koju trebate zapamtiti: Ukrajinci se već bore sa postrojbama koje će se uskoro povući i uskočiti u pripremljene rovove. Koje će im biti protivnici do kraja, do proboja prema Azovskom moru. Za sada ih pobijeđuju i nema razloga da to ne nastave uz primjenu specijaliziranih sredstava i streljiva za neutraliziranje minskih polja i uništavanje žive sile u rovovima uskoro

Nadam se da sam uspio pojasniti.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari