Connect with us

Hrvatska

Jakovčić: Istri veća autonomija

Objavljeno

-

Nedjeljni referendumi u kojem su talijanske regije Veneto i Lombardija zatražile širi stupanj autonomije u područjima školstva, infrastrukture, zdravstva, sigurnosti i imigracijske politike s velikim zanimanjem praćen je na istarskoj političkoj sceni.

Za razliku od situacije u Kataloniji, koja se ne može uspoređivati s Istrom, referendum u Venetu može se u cijelosti usporediti s onime što građani Istre žele.

Dakle, upravljati svime osim klasičnim državnim funkcijama poput vanjske i obrambene politike, rekao je eurozastupnik IDS-a Ivan Jakovčić. Dodao je da ono što referendumskim i legalnim putom želi postići Veneto, to želi i Istra.

Za vrijeme Vlade premijera Ivice Račana stidljivo, ali ipak pokrenuta je decentralizacija koja podsjeća na ovo što se događa u Italiji. Tada su županije i gradovi mogli preuzeti obaveze na području školstva, a ako bi ih preuzeli, imali bi veće prihode. Taj proces je stao, što je šteta, jer je optimalan model na regije preuzme ovlasti koje želi i za da za njihovo ostvarenje dobije dodatna sredstva, istaknuo je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže da treba jasno razlikovati pitanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od savjetodavnog referenduma o većoj autonomiji u talijanskim regijama Veneto i Lombardija. Te regije ne traže nezavisnost, već sukladno talijanskom ustavu veću razinu autonomije kako bi kvalitetnije i učinkovitije upravljale svojim resursima. Upravo se za takvu vrstu autonomije zalaže IDS.

Postojeći centraliziran sustav u Hrvatskoj neučinkovit je i dugoročno neodrživ. Hrvatski sustav je nakon Grčke najcentraliziraniji u Europi. U decentraliziranom sustavu regije, ali i cijela država mogu ostvariti puno snažniji gospodarski razvoj.

Decentralizacija se kao model pokazala izuzetno prosperitetnom, ekonomski najracionalnijom i najpravednijom, što je prepoznala većina građana Veneta i Lombardije, istaknuo je predsjednik IDS-a Miletić.

SDP-ovci POBJESNILI NA STAZIĆA JER JE PREDLOŽIO DA ISTRA KRENE PUTEM KATALONIJE

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari