Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek: Bradley će predstavljati veliki iskorak u sposobnostima našeg mehaniziranog pješaštva

Objavljeno

na

Jučer je napokon i službeno potvrđeno da će Hrvatska vojska u iduće dvije godine nabaviti 84 borbena vozila pješaštva Bradley, od čega 24 za rezervne dijelove.

Hrvatska će ih preuzeti u inačici M2A2 ODS, a dok će modernizacija biti provedena u Đuri Đakoviću potencijalno do razine M2A3. Premda se čini da još neće zamjeniti zastarjele BVP M-80A, Bradley će opremiti tešku pješačku bojnu u skladu s deklariranim sposobnostima prema NATO-u.

Bradley će predstavljati veliki iskorak u sposobnostima našeg mehaniziranog pješaštva, budući da je riječ o iznimnom borbenom vozilu s impresivnim borbenim učinkom u konvencionalnim operacijama.

U Zaljevskom ratu, ova su borbena vozila uništila više iračkog oklopa nego tenkovi Abrams, u sprezi s kojima Bradley djeluje. Glavna mu je uloga siguran prijevoz pješaštva na bojištu, kojem po iskrcaju pruža vatrenu podršku, a jedna od zadaća mu je i uništavanje tenkova i oklopa u sklopu potpore pješaštvu.

Da bi izvršavao ove zadaće, Bradley je naoružan 25mm topom M242, spregnutom strojnicom od 7,62mm te lanserom protuoklopnih vođenih raketa TOW 2 dometa preko 4km, kojih nosi ukupno 7. Bez dodatnog ERA oklopa, Bradley je zaštićen od 30mm probojnih granata sa svih strana.

Verzija koja će biti isporučena HV prevozi 7 vojnika uz posadu od 3 člana, a motor od 600 konjskih snaga omogućuje maksimalnu brzinu od 60km/h.

M2A2 ODS također uključuje poboljšani sustav upravljanja vatrom s laserskim daljinomjerom i termalnom kamerom, GPS i digitalni navigacijski sustav. Premda će HV TOW 2 rakete morati nabavljati posebno, po tehnologiji, zaštiti i vatrenoj moći Bradleyiji daleko nadmašuju sva borbena vozila hrvatskih susjeda.

Planirana modernizacija nakon isporuke ovisi o svladavanju problema u ĐĐ za što je presudna američka investicija u tvrtku, te zadržavanje kadra i razvoj tehnologije.

Uspije li to, modernizacija na M2A3 pružit će još ubojitije vozilo našoj vojsci. A3 je potpuno digitaliziran, opremljen iznimno naprednim sustavom upravljanja vatrom koji uključuje nezavisni termalni ciljnik zapovjednika čime se omogućuje rad u režimu lovac-ubojica, odnosno zapovjednik nezavisno traži i označava ciljeve za ciljača koji ih uništava bez zastoja za traženje idućeg cilja.

Jačanje vatrene moći HV-a ovom nabavom nije samo ispunjavanje naših obaveza, već se mora prvenstveno gledati u kontekstu obrane Hrvatske u složenoj sigurnosnoj situaciji i ratnohuškačkoj retorici koja dolazi od beogradskog režima.

U budućnosti će svakako biti neophodno zamijeniti zastarjele M-80A dodatnim Bradleyjima, jer kontinuirano jačanje i razvoj Hrvatske vojske u svim segmentima ključno je za opstanak domovine u sigurnosnoj klimi našeg susjedstva, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

SAD doniraju Hrvatskoj 60 oklopnih vozila M2 Bradley

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijan Knezović: Kako sam slučajno gostovao na Al Jazeeri i zašto tu emisiju nećete pogledati?

Objavljeno

na

Objavio

Budući da sam emisiju na Instagramu najavio, i budući da mi stižu pitanja vezana za nju, ovako mi je lakše reći što je s emisijom bilo nego da svakom objasnim pojedinačno.

Prošli utorak, dok sam prije termina na sebe navlačio košarkaški šorc, slučajno mi je došlo nekoliko poruka od urednika s Al Jazeere, Emila Sučeske. On me preko društvenih mreža, e-mailom te SMS-om kontaktirao i pozvao u emisiju Kontekst da govorim o potrebi novog Daytona i izmjenama ustava u BiH.

Budući da već jedno vrijeme odbijam TV nastupe te sam se privremeno posvetio drugim stvarima, ni taj poziv nisam imao namjeru prihvatit, ali nakon objašnjenja kako ne moram ići u Sarajevo i nakon što druga dva gosta koja sam preporučio zbog obaveza nisu mogla gostovati, prihvatio sam poziv.

Zastupnik Arnaut je slučajno otkazao nastup prije emisije, dok je zastupnik Stevandić došao. Voditeljica nas je obavijestila kako se emisija emitira u 21:30 i kako će odmah biti postavljena na YouTube, kao što to inače i bude s emisijom Kontekst.

Kad je emisija počela, iako to nije bila tema, zastupnik Stevandić i nekadašnji slučajni suradnik Radovana Karadžića, kroz suvislu priču o ustavu BiH je slučajno progurao nesuvislu tezu kako je rat počeo zbog međunarodne zajednice.

Kad sam dobio riječ, nisam želio niti mogao pustiti da se takve laži podmuklo plasiraju u eter dok sam i ja u njemu, pa sam zastupnika Stevandića ali i gledatelje upozorio kako rat nije počeo zbog međunarodne zajednice, već zbog velikosrpske hegemonističke politike koja je napala druge tenkovima.

Koliko znam, Talijani ni Austrijanci nisu slali tenkove ni vojsku na hrvatsko tlo. Ustvrdio sam kako se Sarajevo danas ponaša upravo kao što se nekad ponašao Beograd, te kako su Velikosrbe zamijenili Velikobošnjaci te da se to mora zaustaviti ako ne želimo da se povijest ponovi, a znamo kako je završilo zadnji put. Tu je već počelo slučajno prekidanje te me voditeljica “upozorila” kako to nije tema. Baš slučajno to nije upozorila zastupnika Stevandića kad je otvorio tu temu i kroz nju plasirao mućku laž.

Zastupnik Stevandić je zatim ganutljivo ustvrdio kako ga vrijeđam rečenicom da je rat počeo velikosrpskom agresijom. Sreća pa me nimalo ne dira kad se netko vrijeđa na činjenice i što se mene tiče, zastupnik Stevandić može ostati uvrijeđen cijeli život, ali je za njega bolje da otvori oči.

Slučajno sam ostatak emisije nekoliko puta bio prekidan te mi nije dozvoljeno da dovršim misao, a još slučajnije sam prekidan i kad sam unaprijed zamolio da me se prestane prekidati. Slučajno sam, poučen iskustvom, pogotovo u Sarajevu, takve stvari i očekivao pa sam se mirno trudio artikulirat misli bez obzira na slučajna prekidanja, ni prvi ni zadnji put.

Kad je emisija završena, te kad je trebala biti emitirana, od ljudi koji su znali za gostovanje, a to je podosta njih s Instagrama gdje sam emisiju najavio, krenule su mi stizati poruke kako nema emisije te kako se emitira nekakva repriza.

Tad sam uredniku Sučeski poslao poruku, da bi se on sutra javio da mi kaže kako su slučajno imali tehničkih problema, a na moje pitanje kakvih, rečeno mi je kako je “šum iz moje slušalice pobjegao u sistem” te da će mi se javit kroz 2-3 sata.

Slučajno se urednik javio tek nakon 2-3 dana i to nakon mog poziva, gdje je opet inzistirao na slučajnim tehničkim poteškoćama pozivajući me u Sarajevo da se uvjerim. Onda sam mu rekao da ne moram doći u Sarajevo te da mi emisiju može poslati na e-mail da se uvjerim ako baš želi.

U tom razgovoru je urednik tri puta rekao kako će emisiju poslati u tijeku radnog dana i kako ću onda sve vidjeti. Naravno, slučajno ju nije poslao. Ne znam trebam li uopće govorit da su se na tehničke poteškoće slučajno izvlačili svi oni koji su micali određene rečenice ili cijela gostovanja u zadnjih par godina. Slučajno s tim imam jako puno iskustva.

Onda je urednik ustvrdio kako slučajno ne možemo opet snimiti emisiju na istu temu jer tema više nije aktualna, ali me pozvao gostovati na drugu temu za dva tjedna, a ta druga tema baš slučajno nema nikakve veze s BiH i ne bih mogao govoriti o onome što je slučajno uzrokovalo slučajne tehničke poteškoće. Ako je neaktualnost problem, a kažu da jest, kako urednik zna da će druga tema biti aktualna za dva tjedna, to mi nije jasno. Čovjek možda slučajno vidi u budućnost, a ja sam možda slučajno bedast pa ne razumijem pojam aktualnosti.

U svakom slučaju, emisije u kojoj sam slučajno gostovao, slučajno nema, iako se već godinama slučajno emitira u slučajno redovnom terminu. I slučajno zato želim poručit novinarima Al Jazeere da me ubuduće slučajno ne zovu u svoje slučajne emisije.

Mogu slobodno ostati na onome tragu kad su na dostojanstveni prosvjed hrvatskih studenata u Mostaru slučajno namontirali snimke huligana s bakljama koji s Mostarom nemaju nikakve veze.

Zanimljivo je kako se slučajnosti događaju samo kad se slučajno proklamira drugačija BiH od one koju vlasnici Al Jazeere sa svojim kapitalom baš slučajno propagiraju.

Ipak, dobro je da emisija nije emitirana i da su se slučajno pojavili problemi. To je slučajna potvrda onoga što sam u emisiji i govorio, komentirao je Marijan Knezović na facebooku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

Danas je tragičan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ponajviše za 393. Eskadrilu helikoptera, 93. Krila. Gubitak jednog od 16 helikoptera Kiowa Warrior zanemariv je pored pogibije njegove posade, borbenih pilota.

Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća. Stoga je iznimno važno da se temeljito istraži i izvuku pouke, no isto tako moramo biti svjesni da apsolutne sigurnosti u letenju nema.

Naši Kiowa Warriori su gotovo novi, dokazani kao najučinkovitiji i najpouzdaniji od svih tipova helikoptera koje su američke snage koristile u ratovima na Bliskom istoku. No ne postoji borbena letjelica u operativnoj upotrebi koja nije izložena riziku pada, koliko god nova i pouzdana bila. Posebno one koje su namjenjene da lete iznimno nisko što je samo po sebi vrlo zahtjrvno, kao što je slučaj s Kiowama.

Svatko tko je kao pilot sjeo u avion ili helikopter zna da uvijek postoji šansa da stvari krenu po zlu, koliko god se pripremili i radili po procedurama. To je spoznaja koja naše pilote nije spriječila u obavljanju svojih dužnosti, koje su stavili iznad brige o vlastitoj sigurnosti. Trebamo se nakloniti njihovoj odvažnosti, i svim njihovim kolegama, koji svjesni rizika svaki dan sjedaju u pilotska sjedišta svojih aviona i helikoptera radi obrane i zaštite naše domovine, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Jedino što mogu je izraziti najdublju sućut obiteljima, prijateljima i kolegama.

Navik on živi ki zgine pošteno. Počivali u miru i neka im je plavo nebo.

 

Objavljeni detalji o padu vojnog helikoptera

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari