Connect with us

Analiza

Jan Ivanjek: Hrvatska kupuje ukupni borbeni sustav sa svim njegovim sposobnostima

Published

on

Tijek novog postupka nabave višenamjenskih borbenih aviona za HRZ ponovno je postao aktualna tema. Više se spominje Mirage 2000 kao jedna od opcija, a mediji su se bavili ulogama i položajem ljudi uključenih u proces. Svakako da je međuresorno povjerenstvo podiglo nabavu iz strogih okvira MORH-a na širu državnu razinu, te na prvi pogled HV ima mali udio s 4 od 16 članova, no ipak je to i najveći broj članova iz bilo kojeg pojedinog resora.

U javnosti povremeno znaju isplivati teze o tome kako se uz sve izazove nabave zapravo ni ne zna što se želi. To s istinom dakako nema veze. Hrvatska točno zna što želi: potpuni paket višenamjenskog borbenog aviona s cjeloživotnom potporom i logistikom, ukupno njih 12, s cjelokupnim spektrom sposobnosti koje odabrana platforma nudi, i uz uvjete koje mora zadovoljavati.

Djelovanje u svim vremenskim uvjetima danju i noću, protiv svih vrsta zračnih, kopnenih i pomorskih ciljeva, kako na malim, vizualnim, tak i na velikim udaljenostima van vizualnog dometa, te izvršavanje brojnih drugih kinetičkih i nekinetičkih zadaća. Hrvatska ne kupuje avione za air policing, niti za prelete obljetnica. Hrvatska kupuje ukupni borbeni sustav sa svim njegovim sposobnostima, isključivo u izravnom dogovoru države s državom.

To što se ne kupuje odmah i cjelokupni paket oružja, od pametnih bombi, preko proturaradskih i protubrodskih raketa, do BVR raketa poput AMRAAM-a, a da se ne spominje sve ostalo, ne znači apsolutno ništa u smislu ciljanih sposobnosti. Sustav borbenog aviona, kada stigne, tražiti će godine, 5, 6, pa i više, da se dosegnu pune sposobnosti upotrebe svog oružja. A za to vrijeme kupljenom bi oružju, osuđenom na godine skladišta, isticali resursi.

Potrebe HRZ-a jasno su definirane, najneposrednije u taktičko-tehničkoj studiji koja traži pune sposobnosti višenamjenskog borbenog aviona, njih 12, što je prihvaćeni minimum ispod kojeg se ne može i neće ići, a struka je zapravo tražila 24 aviona.

Dakako da to nije jedini dokument koji je vodio definiranje potreba, no postoji razlog zašto su takve stvari klasificirane. To što svatko na ulici nema uvid u ključne strateške dokumente obrane ne znači da oni ne postoje, iako su razne predrasude razumljive u svjetlu preko 15 godina namjerne devastacije HV-a, koja se tek počela ispravljati.

Nažalost, prostora za brigu ima. Želja da se avioni nabave do kraja iduće godine priziva neugodna sjećanja na beskrajne mantre o riješavanju nagodinu, a HRZ vremena više nema.

Ipak je to jasno svim sudionicima procesa, kako iz struke, tako i iz politike, koji su svjesni posljedica propasti nabave i efektivnog gašenja lovačke komponente pred same parlamentarne izbore. Čak i ako sve gledamo krajnje cinično, kroz prizmu interesa, može nas utješiti da je politici od velike predizborne važnosti da se avioni uspješno nabave, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

Jan Ivanjek: Hrvatska vojska se sada razvija sustavno, od temelja

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari