Pratite nas

Vijesti

Jan Ivanjek: HRZ nikome nije i neće prepustiti zaštitu hrvatskog neba

Objavljeno

na

Foto: HRZ / M. Karačić

Ponovno se aktualizirao Sporazum Hrvatske i Mađarske oko zaštite zračnog prostora, te su ga brojni portali senzacionalistički predstavili kao mehanizam predaje nadzora hrvatskog neba mađarskom zrakoplovstvu.

Takve lažne interpretacije jedva su dočekali i u Srbiji, pa propagandisti Vučićeva režima uvelike likuju nad slabošću HRZ-a.

No HRZ nikome nije i neće prepustiti zaštitu hrvatskog neba. Ono što Sporazum predviđa je ukidanje diplomatsko-pravnih koraka inače potrebnih za ulazak stranih vojnih letjelica u zračni prostor druge države.

Pitanje transporta snaga preko prijateljskih granica bilo je fokus i nedavne vježbe Immediate Response, kad su savezničke snage prelazile iz Hrvatske u Mađarsku.

To nije samo pravno, diplomatsko i logističko pitanje, nego i operativno, koje može uvelike utjecati na brzinu razmještaja snaga i njihovu dostupnost u slučaju sukoba.

Sporazum je u svakom smislu recipročan, te sve što smije mađarska strana u hrvatskom zračnom prostoru, smije i hrvatska u mađarskom.

Primjerice, hrvatski dežurni borbeni dvojac može nesmetano nastaviti pratiti sumnjivu letjelicu i u mađarskom zračnom prostoru, do trenutka kada presretanje izvršava mađarski DBD, dok bi se danas morali okrenuti na granici bez obzira da li su mađarski avioni u zraku i na položaju za presretanje ili nisu, što može značiti gubitak kontakta s ciljem.

Lovci obje države u slučaju nužde mogu koristiti bilo koji aerodrom s obje strane granice. Isto tako omogućuje se prekogranično pokretanje akcija traganja i spašavanja, regulira i istrage nesreća, razmjenu informacija vezanih za situaciju i sigurnost u zračnom prostoru, te provođenje zajedničke obuke i posjeta.

Hrvatsko predsjedanje EU važan je čimbenik koji je potaknuo Sporazum, jer nužna je 24 satna zaštita za dužnosnike EU koji će boraviti u Zagrebu.

Tu u priču nažalost ulazi manjak aviona EBA-e, jer samo 8 od 12 MiG-ova je operativnih, kao i mali nalet pilota, što su neki od čimbenika zbog kojih već godinama MiG-ovi ne lete noću, pa i ne mogu vršiti noćna presretanja.

Sporazum omogućava da za trajanja aeronautičke noći, od pola sata nakon zalaska sunca do pola sata prije izlaska, bez prepreka mađarski avioni izvrše presretanje u slučaju ugroze prema Zagrebu i institucijama EU u njemu.

To je žalosna posljedica višedesetljetne nebrige za sustav ratnog zrakoplovstva, no nikako nije prepuštanju kontrole našeg neba Mađarskoj.

Sporazum samo omogućuje da se osigura zaštita i za trajanja „rupe“ u našim sposobnostima, za čiji smo nastanak sami odgovorni, i za koju vjerujem da će biti popunjena kroz nekoliko godina sposobnostima novih višenamjenskih borbenih aviona, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

Bugarska kupuje američke borbene zrakoplove F-16 Block 70

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sinj: U procesiji sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske 50 tisuća vjernika, stigao i premijer Plenković

Objavljeno

na

Objavio

Velika blagdanska procesija na svetkovinu Velike Gospe krenula je u četvrtak ispred crkve Gospe sinjske, sliku Čudotvorne Gospe u procesiji nose naizmjenice sinjski alkari, bogoslovi, časne sestre, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i medicinske sestre, a u procesiji je i premijer Andrej Plenković.

Procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji će predvoditi i središnje misno slavlje na Trgu Franje Tuđmana.

Prema procjenama svećenika u procesiji sudjeluje oko 50 tisuća vjernika a očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti u Sinju danas boraviti i do 100 tisuća vjernika iz Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta. Mise se služe od rane zore, a bit će i u popodnevnim satima.

Uz premijera Plenkovića, kako je najavljeno iz Vlade, na svetkovini Velike Gospe u Sinju bit će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sudionici procesije krećući se sinjskim ulicama pjevaju pjesme u slavu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod geslom “Pruži nam i sada moćnu ruku”.

(Hina)

 

GOSPE NAŠA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Dodik optužuje hrvatsku vojsku za ‘etničko čišćenje’ Srba u Drvaru

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik optužio je u srijedu hrvatsu vojsku da je 1995. u Drvaru provela “etničko čišćenje” Srba i ocijenio da bi obilježavanje oslobađanja toga grada od srpske paravojske bila “nepotrebna provokacija”.

“U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe sa vjekovnih ognjišta”, izjavio je Dodik, prenose “Nezavisne novine” na svojoj internetskoj stranici.

HDZ-a Livanjske županije najavio je kako će 13. rujna u Drvaru biti obilježena obljetnica oslobađanja Drvara od srpskih snaga. Grad se nalazi u Federaciji BiH i jedna je od rijetkih većinski srpskih općina u tom entitetu.

No, lokalne se vlasti tome protive jer ulazak hrvatskih snaga u Drvar 1995. vide kao okupaciju. Ako županijski HDZ bude ustrajao na obljetnici, najavili su blokadu cesta prema gradu.

Nakon što su Hrvatska vojska i policija u operaciji “Oluji” porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija “Maestral” koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.

(Hina)

 

08.09.1995. – Započela operacija MAESTRAL

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari