Pratite nas

Vijesti

Jan Ivanjek: HRZ nikome nije i neće prepustiti zaštitu hrvatskog neba

Objavljeno

na

Foto: HRZ / M. Karačić

Ponovno se aktualizirao Sporazum Hrvatske i Mađarske oko zaštite zračnog prostora, te su ga brojni portali senzacionalistički predstavili kao mehanizam predaje nadzora hrvatskog neba mađarskom zrakoplovstvu.

Takve lažne interpretacije jedva su dočekali i u Srbiji, pa propagandisti Vučićeva režima uvelike likuju nad slabošću HRZ-a.

No HRZ nikome nije i neće prepustiti zaštitu hrvatskog neba. Ono što Sporazum predviđa je ukidanje diplomatsko-pravnih koraka inače potrebnih za ulazak stranih vojnih letjelica u zračni prostor druge države.

Pitanje transporta snaga preko prijateljskih granica bilo je fokus i nedavne vježbe Immediate Response, kad su savezničke snage prelazile iz Hrvatske u Mađarsku.

To nije samo pravno, diplomatsko i logističko pitanje, nego i operativno, koje može uvelike utjecati na brzinu razmještaja snaga i njihovu dostupnost u slučaju sukoba.

Sporazum je u svakom smislu recipročan, te sve što smije mađarska strana u hrvatskom zračnom prostoru, smije i hrvatska u mađarskom.

Primjerice, hrvatski dežurni borbeni dvojac može nesmetano nastaviti pratiti sumnjivu letjelicu i u mađarskom zračnom prostoru, do trenutka kada presretanje izvršava mađarski DBD, dok bi se danas morali okrenuti na granici bez obzira da li su mađarski avioni u zraku i na položaju za presretanje ili nisu, što može značiti gubitak kontakta s ciljem.

Lovci obje države u slučaju nužde mogu koristiti bilo koji aerodrom s obje strane granice. Isto tako omogućuje se prekogranično pokretanje akcija traganja i spašavanja, regulira i istrage nesreća, razmjenu informacija vezanih za situaciju i sigurnost u zračnom prostoru, te provođenje zajedničke obuke i posjeta.

Hrvatsko predsjedanje EU važan je čimbenik koji je potaknuo Sporazum, jer nužna je 24 satna zaštita za dužnosnike EU koji će boraviti u Zagrebu.

Tu u priču nažalost ulazi manjak aviona EBA-e, jer samo 8 od 12 MiG-ova je operativnih, kao i mali nalet pilota, što su neki od čimbenika zbog kojih već godinama MiG-ovi ne lete noću, pa i ne mogu vršiti noćna presretanja.

Sporazum omogućava da za trajanja aeronautičke noći, od pola sata nakon zalaska sunca do pola sata prije izlaska, bez prepreka mađarski avioni izvrše presretanje u slučaju ugroze prema Zagrebu i institucijama EU u njemu.

To je žalosna posljedica višedesetljetne nebrige za sustav ratnog zrakoplovstva, no nikako nije prepuštanju kontrole našeg neba Mađarskoj.

Sporazum samo omogućuje da se osigura zaštita i za trajanja „rupe“ u našim sposobnostima, za čiji smo nastanak sami odgovorni, i za koju vjerujem da će biti popunjena kroz nekoliko godina sposobnostima novih višenamjenskih borbenih aviona, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

Bugarska kupuje američke borbene zrakoplove F-16 Block 70

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićeni napadači koji su izboli hrvatskog vojnika

Objavljeno

na

Objavio

Sisačko-moslavačka policija identificirala je i uhitila četvoricu napadača na 22-godišnjeg pripadnika Hrvatske vojske i njegovog prijatelja u Petrinji, koje su napadaći teško ozlijedili oštrim predmetima u petak rano ujutro, izvijestila je u subotu policija.

Glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, rekao je da su četvorica napadača u dobi od 18 do 53 godine, s područja Petrinje.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad uhićenom četvoricom osumnjičenika za pokušaj ubojstva. Kriminalističku istragu provode službenici PU sisačko-moslavačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku.

Dvojica 22-godišnjih mladića također iz Petrinje, od kojih je jedan pripadnik Hrvatske vojske, teško su ozlijeđeni u napadu četvorice muškaraca u petak u ranim jutarnjim satima u Sisačkoj ulici u Petrinji. Pripadnik HV-a u trenutku napada bio je izvan službe i s prijateljem se vraćao iz provoda.

Teško ozlijeđeni 22-godišnji mladići prevezeni su u sisačku Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić. Nakon oparativnog zahvata, kako Hina doznaje u bolnici, njihovo stanje je stabilno i izvan su životne opasnosti. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Ljilja Vokić: Da sam ja ministrica, ne bih platila ni sat štrajka!

Objavljeno

na

Objavio

Sindikati od svojih zahtjeva ne odustaju pa su odbivši premijerovu ponudu o povećanju osnovice, tražeći i povećanje koeficijenata, za ponedjeljak najavili novi štrajk. Nekadašnja ministrica prosvjete Ljilja Vokić, pak, smatra kako hrvatski profesori imaju najmanju normu radnih sati u Europi pa kada se ona poveća, tek onda na red mogu doći koeficijenti.

“Za 16 sati nastave u Hrvatskoj  može se dobiti puna plaća. Europska norma je 28 do 30 učenika i nastave do 30 sati, što je nešto manje sati u razredu, no više u školi. Naši profesori imaju u prosjeku 16 učenika u razredu, što nema ni jedna država i imaju zapravo najmanju normu u Europi. Crno na bijelo. To kada se poveća, bit će novca i za koeficijente i za osnovicu”, rekla je bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić u izjavi za portal Direktno.hr.

A upitana za mišljenje o najavljenom kompletnom štrajku za ponedjeljak na razini cijele države, kaže:

“Da sam ja ministrica, ne bih ga platila, onaj tko organizira štrajk, neka ga i plati. Ja sam bila ministrica tri i pol godine, rekla sam da neću platiti ni jedan sat štrajka i nikad nisu štrajkali jer su znali da doista neću platiti”, kazala je  Vokić za Direktno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari