Pratite nas

Vijesti

Jan Ivanjek: HRZ nikome nije i neće prepustiti zaštitu hrvatskog neba

Objavljeno

na

Foto: HRZ / M. Karačić

Ponovno se aktualizirao Sporazum Hrvatske i Mađarske oko zaštite zračnog prostora, te su ga brojni portali senzacionalistički predstavili kao mehanizam predaje nadzora hrvatskog neba mađarskom zrakoplovstvu.

Takve lažne interpretacije jedva su dočekali i u Srbiji, pa propagandisti Vučićeva režima uvelike likuju nad slabošću HRZ-a.

No HRZ nikome nije i neće prepustiti zaštitu hrvatskog neba. Ono što Sporazum predviđa je ukidanje diplomatsko-pravnih koraka inače potrebnih za ulazak stranih vojnih letjelica u zračni prostor druge države.

Pitanje transporta snaga preko prijateljskih granica bilo je fokus i nedavne vježbe Immediate Response, kad su savezničke snage prelazile iz Hrvatske u Mađarsku.

To nije samo pravno, diplomatsko i logističko pitanje, nego i operativno, koje može uvelike utjecati na brzinu razmještaja snaga i njihovu dostupnost u slučaju sukoba.

Sporazum je u svakom smislu recipročan, te sve što smije mađarska strana u hrvatskom zračnom prostoru, smije i hrvatska u mađarskom.

Primjerice, hrvatski dežurni borbeni dvojac može nesmetano nastaviti pratiti sumnjivu letjelicu i u mađarskom zračnom prostoru, do trenutka kada presretanje izvršava mađarski DBD, dok bi se danas morali okrenuti na granici bez obzira da li su mađarski avioni u zraku i na položaju za presretanje ili nisu, što može značiti gubitak kontakta s ciljem.

Lovci obje države u slučaju nužde mogu koristiti bilo koji aerodrom s obje strane granice. Isto tako omogućuje se prekogranično pokretanje akcija traganja i spašavanja, regulira i istrage nesreća, razmjenu informacija vezanih za situaciju i sigurnost u zračnom prostoru, te provođenje zajedničke obuke i posjeta.

Hrvatsko predsjedanje EU važan je čimbenik koji je potaknuo Sporazum, jer nužna je 24 satna zaštita za dužnosnike EU koji će boraviti u Zagrebu.

Tu u priču nažalost ulazi manjak aviona EBA-e, jer samo 8 od 12 MiG-ova je operativnih, kao i mali nalet pilota, što su neki od čimbenika zbog kojih već godinama MiG-ovi ne lete noću, pa i ne mogu vršiti noćna presretanja.

Sporazum omogućava da za trajanja aeronautičke noći, od pola sata nakon zalaska sunca do pola sata prije izlaska, bez prepreka mađarski avioni izvrše presretanje u slučaju ugroze prema Zagrebu i institucijama EU u njemu.

To je žalosna posljedica višedesetljetne nebrige za sustav ratnog zrakoplovstva, no nikako nije prepuštanju kontrole našeg neba Mađarskoj.

Sporazum samo omogućuje da se osigura zaštita i za trajanja „rupe“ u našim sposobnostima, za čiji smo nastanak sami odgovorni, i za koju vjerujem da će biti popunjena kroz nekoliko godina sposobnostima novih višenamjenskih borbenih aviona, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

Bugarska kupuje američke borbene zrakoplove F-16 Block 70

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Trump: Prosvjednike će dočekati ‘najopasniji psi’ ako prijeđu ogradu Bijele kuće

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je rekao prosvjednicima da bi smrt crnog muškarca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac vrat prikliještio koljenom, mogla biti “dočekana s najopasnijim psima  i najopasnijim oružjem koje sam vidio” ako prijeđu ogradu Bijele kuće.

U nizu objava ana Twitteru Trump je također pozvao svoje pristaše da se okupe ispred zgrade izvršene vlasti, rekavši, “VEČERAS JE, KOLIKO RAZUMIJEM, MAGA VEČER U BIJELOJ KUĆI???”. MAGA je skraćenica Trumpova slogana: “Make America Great Again”, odnosno “Učinimo Ameriku ponovno velikom”.

Smrt Georgea Floyda koja se dogodila u ponedjeljak u Minneapolisu pokrenula je prosvjede, neke od njih nasilne, u mnogim gradovima diljem zemlje, uključujući i one u Washingtonu u petak.

Bijela kuća je bila privremeno zatvorena dok su se stotine ljudi okupljaju tijekom podneva okupljale preko puta na trgu Lafayette.

Nakon što su otišli u prosvjednoj povorci, prosvjednici su se kasnije opet okupili, a video snimke su pokazale naguravanje između policajaca i prosvjednika koji su se razišli u subotu rano ujutro.

Trump je pohvalio pripadnike američke tajne službe koji čuvaju Bijelu kuću rekavši da su bili “vrlo hladnokrvni”. “Bio sam unutra, pratio svaki pokret, i nisam se mogao osjećati sigurnije.”

“Velika gomila, profesionalno organizirana, no nitko nije došao blizu ograde. Da jesu, bili bi dočekani s najopasnijim psima i najopasniim oružjem”, rekao je. “Mnogi tajni agenti samo čekaju taj korak.”

Trump je optužio gradonačelnicu Washington D.C.-a, Muriel Bowser, zato što je odbila poslati policiju koja bi pomogla tajnim službama, iako je Washington Post izvijestio da su gradski policajci pomogli kontrolirati kasnije okupljanje.

Ured gradonačelnice i policije Washington D.C.-a nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

U petak, nakon upozorenja i osude demokrata, Trump je s Twittera povukao komentar da “pljačka vodi ubojstvu” sugerirajući da bi se moglo pucati na prosvjednike koji su krenuli pljačkati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Milanović odgovorio Šeksu: Možda bi netko mogao pokrenuti i istragu o zločinima u Osijeku

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Na izjave Vladimira Šeksa da se zbog ponašanja predsjednika prema Danu državnosti treba pokrenuti proces njegova opoziva, predsjednik Zoran Milanović je odgovorio “neka pokrene”.

– Za gospodina Šeksa, kodno ime Sova, nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova Hrvatske zadnjih 30 godina, iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv institucionalni bestrag. I neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata – ustvrdio je Milanović.

Dodao je i da je ovaj sastav Hrvatskog sabora o ovom prazniku tako odlučio samo zbog izbora.

– To radiš jer možeš. Kupio si glasove žetonima. Doći će netko drugi i nadam se da će biti razuman i da neće tjerati svoju volju i odabrati nešto što smeta polovici hrvatskog naroda. To se tako ne radi – rekao je Milanović.

Komentar uredništva Kamenjar.com:

25. lipnja je SKH-SDP prvo odbio glasati za samostalnost odnosno za ono za što je ogromna većina hrvatskog naroda glasala na referendumu 1991. nudeći svoj prijedlog deklaracije po kojem bi se uz razdruživanje odmah pokrenulo i udruživanje s onim republikama koje to žele.  ( https://www.youtube.com/watch?v=6edOi0N_-H0 )

Pošto je saborska većina kojom je dominirao HDZ odbila ovakav prijedlog i dala na glasovanje prijedlog o punoj samostalnosti, dio zastupnika SKH-SDP-a, poglavito onih srpske nacionalnosti, bježi iz Sabora da ne bi digle ruke za hrvatsku neovisnost.

Dio zastupnika SKH-SDP-a na čelu s Račanom ipak ostaje i glasa za prijedlog. Na izborima 1992. godine SKH-SDP dobija 5% glasova a razlog tako slabom rezultatu je upravo njihovo ponašanje na datum 25. lipnja 1991. kojeg Milanović gura a bolje bi bilo da ga ne spominje jer je taj datum upravo sraman za partiju koja ga je proizvela.

Zaključak: 30. svibnja je najbolji datum za Dan državnosti. Tog dana ustrojen je prvi višestranački Sabor izabran na prvim slobodnim i demokratskim izborima u Hrvatskoj, pa se time osim državnosti odaje i nužna počast demokraciji, višestranačju i političkom pluralizmu nasuprot do tada vladajućeg komunističkog totalitarizma.

A što se tiče državnosti nove mlade hrvatske države, ona je počela upravo 30. svibnja upravo konstituiranjem tog saziva sabora koji je donio sve ključne odluke koje su dovele do hrvatske neovisnosti a to su redom:

22. prosinca 1990. novi Ustav Republike Hrvatske
Travanj 1991. Raspisivanje odluke o održavanju referenduma o samostalnosti RH
25. lipnja 1991. Donošenje saborske deklaracije o neovisnosti RH
8. listopada 1991. Odluka o razdruživanju s ostalim republikama koje su tvorile bivšu SFRJ.  (P.N.)

Vladimir Šeks: Treba pokrenuti proces opoziva predsjednika Milanovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari