Connect with us

Analiza

Jan Ivanjek: Ne trebate biti diplomirani komunikolog da se iz fotografije iščita neverbalna komunikacija

Published

on

Jučer je u SAD-u potpisan ključan sporazum između Srbije i Kosova. Koliko god Vučićev režim poricao da je išta potpisano s Kosovom, te da je sporazum zapravo s američkom stranom, posebni izaslanik Richard Grenell je nakon potpisivanja, na izravno pitanje novinara, nedvosmisleno rekao da ni jedna strana nije ništa potpisala s SAD-om, nego međusobno.

Dakako, cijela je priča prvenstveno u funkciji američkih predsjedničkih izbora i Trumpove administracije, te svakako postoje rezervacije oko dugoročne provedivosti sporazuma.

No čak i kroz tu prizmu, sadržaj sporazuma može imati strahovite strateške implikacije. Ne trebate biti diplomirani komunikolog da se iz fotografije Ovalnog ureda, gdje Vučić na drvenoj stolici sam sjedi pred Trumpom, izoliran i okružen Amerikancima, iščita neverbalna komunikacija.

Povijenih leđa, pognute glave, zatvoren u sebe, s rukama uz tijelo, šakama u krilu i skupljenim nogama, pred Trumpovim stolom, pokazuje veliku nelagodu i nesigurnost. Jasno je da Vučić nije bio ni na kakvoj državničkoj raspravi, već je došao slušati što mu se kaže, i činiti kako mu se kaže.

Srbija je pristala preseliti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem. Tako je razbjesnila Palestince, od kojih već dolaze reakcije, ali i muslimanski svijet u cjelini, što može imati dalekosežne posljedice po trgovinski potencijal. Time se direktno ide protiv zajedničke politike EU koja ne priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Zauzvrat, Izrael je priznao Kosovo kao nezavisnu državu. To priznanje u sjenu potpuno baca kosovski jednogodišnji moratorij na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, te uzvratni srbijanski moratorij na kampanju povlačenja priznanja Kosova čini gotovo izlišnim.

Proglašenje libanonskog Hezbolaha terorističkom organizacijom će dodatno zagorčati odnose i s Libanonom. Reda radi, ubačena je i obveza zagovaranja dekriminalizacije homoseksualnosti prema 69 zemalja koje ju još kriminaliziraju.
Težak udarac zadan je Kini. Čelično prijateljstvo Srbije i Kine, kojim su se režimski tabloidi donedavno hvalili, teško će preživjeti Ovalni ured.

Sporazum predviđa zabranu izgradnje 5G mreže od nepouzdanih dobavljača, dakle Kine, na čemu se Srbija nadala postati jedna od prvih europskih zemalja s rasprostranjenom 5G mrežom. Za to će se Srbija sada morati osloniti siključivo na Zapad. Time se Kina de facto izbacuje iz Srbije na najvažnijem polju vlastitog interesa, informacijskog prodora u Europu preko Srbije, te se Srbija zapravo svrstava u protukinesku koaliciju koju SAD okuplja.
Kako će se Kina osvetiti tek treba vidjeti. Srbija se oslanja na kineske kredite, kojih trenutno ima oko 1.5 milijardi eura. Komunistička Kina ima dugotrajnu praksu davanja kredita siromašnim zemljama za velike infrastrukturne projekte, a kad ih te zemlje ne mogu vraćati, Kina preuzima potpunu kontrolu nad izgrađenom infrastrukturom. Tako širi svoj utjecaj po Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Na udaru se našla i Rusija: obje strane, Kosovo i Srbija, dužne su diverzificirati svoje izvore energije, što je očito usmjereno prema Rusiji, iako su pri kraju pripreme za priključenje u plinovod Turski tok.

Provođenje ove točke i prekid energetske suradnje bio bi težak šamar Rusiji, koja ionako negoduje zbog bliskosti Srbije s Kinom, a u interesu Srbije je čak i koristila veto u Vijeću sigurnosti UN-a.
Za borbu protiv ilegalnih aktivnosti, obje strane su se obvezale implementirati američke sustave, što će dati američkim službama visok stupanj kontrole nad sigurnosnim sustavom Srbije.

S pozitivne strane, paket ekonomske normalizacije te infrastrukturne izgradnje prometnica i željeznice koji će podijeliti Srbija i Kosovo težak je 13 milijardi dolara. Dakako, to je prilika prvenstveno za zapadne tvrtke, bez šanse da se tu uključi Kina.

Ekonomski benefiti bi ovdje mogli ipak biti značajni, te popraviti životne uvjete dijela stanovništva. No po cijeni, uzmu li druge sile ovaj sporazum ozbiljno, da je Srbija razljutila sve osim SAD-a i Izraela, odbacila dojučerašnje saveznike Kinu i Rusiju te se nedvojbeno podložila američkoj strani, komentirao je Jan Ivanjek

Vučić oduševljen – Dobio sam olovku od Donalda Trumpa

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari