Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek objasnio zašto nam ne odgovaraju naoružani trenažeri poput FA-50

Objavljeno

na

Dok se čeka saborska interpelacija o nabavi Baraka, osvrnuti ću se na ideje koje su u proteklim mjesecima isplivale u javni prostor. Zašto ne kupiti 2-4-6 novih aviona, kad bi to sigurno stalo u 500-600 milijuna dolara? Ili zašto ne kupiti naoružani trenažer, poput FA-50 koji se povukao iz prošlog natječaja, ili recimo M-346FA? Što im fali? Da bude jasno, smatram da su oba odlični avioni za svoje zadaće, i rado bi ih vidio u HRZ-u, ali samo i isključivo uz krilo s višenamjenskim borbenim avionom, piše vojni analitičar Jan Ivanjek.

Air policing je u miru osnovna zadaća borbenog aviona. Za provedbu te najjednostavnije zadaće, potrebna su 3 naoružana jednosjeda. Dva na dežurnom borbenom dvojcu, DBD-u, te treći kao pričuva. S operativnom raspoloživošću od 70-80%, to znači da bi od 6 aviona 3 bila na DBD-u, 1-2 na održavanju i samo 1-2 dostupni za obuku i trenažu. Očito nedovoljno, ali o tome sam već pisao. Zbog geografske specifičnosti, Hrvatskoj nije dostatan samo jedan DBD, što je najbolje ilustrirati primjerom koji se i odigrao u stvarnosti.

Putnički avion upada u naš zračni prostor blizu Istre, leteći na jugoistok, duž obale. Prolazi se procedura NATINADS-a i DBD polijeće na presretanje sa zagrebačkog Plesa. Oba aviona nose 2 rakete R-60 i podtrupni spremnik goriva. Iznad Karlovca su nadzvučni, te ubrzavaju za uljezom do najveće ostvarive brzine od oko mach 1.5. Avion koji presreću je putnički, a njihove brzine krstarenja su oko mach 0.8. Zadaća se prekida kad su naši lovci bili iznad Šibenika, dok je cilj prolazio Dubrovnik. Ne bi ga stigli uhvatiti prije napuštanja našeg zračnog prostora, a i goriva je bilo sve manje. Da ne govorimo što bi bilo da je u pitanju drugi nadzvučni borbeni avion koji aktivno pokušava umaknuti.

Iz Zagreba bi se cilj nad Dalmacijom mogao presresti samo da su avioni već u zraku, za što je potrebna odlična koordinacija s NATO sustavom NATINADS kako bi se avioni na vrijeme dignuli, a ne prekasno kao u ovom slučaju. Odluku o dizanju DBD-a donosi nadležni časnik u operativnom središtu, bilo HRZ-a ili NATO-a. Da bi se osigurala zaštita krajnjeg juga naše domovine i u slučaju kašnjenja s naredbom za polijetanje, bilo bi nužno imati još jedan DBD u Zadru. To znači da bi za air policing trebalo uvijek biti raspoloživo 6 aviona, i u tom slučaju ni eskadrila od 12 lovaca ne bi bila dostatna za sve zadaće i obuku. Zato sam uvijek tvrdio da nam kao optimalan, konačan cilj treba 18 višenamjenskih borbenih aviona, neovisno o dinamici nabave.

Spomenuti primjer ilustrira i zašto naoružani trenažeri ne mogu biti razmotreni. FA-50 s raketama zrak-zrak i spremnikom goriva na jedvite jade prebacuje mach 1, te ne može obavljati air policing. Nabava takvog aviona značila bi da svejedno moramo zaštitu svog zračnog prostora prepustiti nekom drugom, komentirao je Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Tajani je samo, kao i svi, posegnuo za radodajkom

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani postupio je kao Talijani u II. svjetskom ratu.

Pošto je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi uzviknuo “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”, izrazio je žaljenje ako je njegova izjava pogrešno shvaćena.

Reče kako je govorio o prošlosti, “o talijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji”.

Dakle, kao nekad Italija ušao je “u rat” kao fašist, a poslije se povukao i istaknuo prijateljstvo s Hrvatima i Slovencima te privrženost Europskoj uniji, pa, metaforički govoreći, neće biti ubijen i obješen naglavce kao Mussolini.

Mediji su pak primijetili kako je riječ o prijatelju HDZ-a i Plenkovića koji se hvalio “podrškom talijanskog kolege” na izborima i nazivao ga “osobnim prijateljem”.

Bit će da je u tom prijateljstvu Talijan osjetio da je Hrvatska još uvijek radodajka, pa ako su u vrijeme prethodnih vlasti profiteri iz inozemstva budzašto pokupovali hrvatska nacionalna bogatstva, instinktivno je posegnuo za Istrom i Dalmacijom.

Niti je sam takav u Italiji niti je to Talijanima prvi put, komentirao je Milan Ivkošić / Večernji list

 

prof. Ante Nazor: Ništa u Tajanijevoj izjavi nije dvosmisleno. Sve je jasno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

prof. Ante Nazor: Ništa u Tajanijevoj izjavi nije dvosmisleno. Sve je jasno

Objavljeno

na

Objavio

Povijesničar Ante Nazor je za dnevnik.hr prokomentirao je rasplet nakon skandalozne izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, njegovu usmenu i pisanu ispriku te pouke koje Hrvatska može ili mora izvući iz svega toga. Nazor je poručio da Tajanijeva izjava ostaje kao upozorenje Hrvatskoj, a Jakovina navodi tri razloga zbog kojih će ona pasti u zaborav.

“Tajani se ispričao i to je lijepo, ali on je to rekao i to ostaje kao upozorenje. Ne smijemo sigurno prijeći preko toga kao da je to bio lapsus”, kaže Nazor.

Upitali smo Nazora što je to izvučeno iz širega konteksta izjave, kao što sam Tajani tvrdi, a što je zapravo nedvosmisleno.

“Sve je rečeno, sve je jasno. Radi se o pretenzijama i radi se o jednoj grupaciji u Italiji koja ima te želje. Imamo iz Domovinskog rata dokumente gdje su pojedinci bili čak i sa Srbima u Kninu. To su bile, rekao bih, tragikomične situacije, a dokumente o tome također smo objavili”, odgovara Nazor.

“Ništa u Tajanijevoj izjavi nije dvosmisleno. Sve je jasno. To je isto što misli i Vučić, samo se sad ne usudi reći. Govorio je da je Glina srpska. Ista je sad situacija, nemamo se što čuditi”, dodaje.

Premijer Andrej Plenković i na sjednici Vlade u četvrtak osvrnuo se na pisanu ispriku Antonija Tajanija te izrazio zadovoljstvo tim činom, ali i nadanje da će to biti dovoljno da takvih i sličnih izjava više ne bude. Nazor to isto tako smatra korektnim.

“To je politički korektno. Što je trebao? Objaviti rat Italiji?” kaže.

“Čovjek kaže ‘živjela talijanska Dalmacija’. Meni je drago da se ispričao i da je ostalo na tome, jer bi u protivnom to doista značilo zaoštravanje odnosa. Tajani je i pisano i javno dao obrazloženje pa ćemo do sljedećeg puta vidjeti”, smatra Nazor.

Ipak, reakcije na Tajanijevu izjavu u Sloveniji su bile još žešće, a u europarlamentu su njihovi zastupnici zatražili i Tajanijevu ostavku na mjesto predsjednika EU parlamenta. Nazor smatra da je Hrvatska primjereno reagirala.

“Svi su reagirali, od Sabora, svih stranka, Vlade i Predsjednice”, kaže.

S obzirom na to da Tajanijeva izjava nije endemska pojava u Italiji, zanimalo nas je jesu li takve i slične izjave zapravo dio talijanske politike. Nazor smatra da je ta izjava rezultat zanosa i specifičnih političkih opcija.

“Ne mogu reći da je to dio talijanske politike. Tamo postoje stranke s različitim programima. Ova je izjava jasna, ona je bila u zanosu. Sad će se politički stvari nastojati ispeglati i to je korektno. Međutim, meni tu ništa nije nedvosmisleno. Ipak, diplomacija ima svoj način djelovanja”, rekao je Nazor za dnevnik.hr

 

Prof. Ante Nazor o ulozi Budimira Lončara u procesu osamostaljenja RH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari