Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek objasnio zašto nam ne odgovaraju naoružani trenažeri poput FA-50

Objavljeno

na

Dok se čeka saborska interpelacija o nabavi Baraka, osvrnuti ću se na ideje koje su u proteklim mjesecima isplivale u javni prostor. Zašto ne kupiti 2-4-6 novih aviona, kad bi to sigurno stalo u 500-600 milijuna dolara? Ili zašto ne kupiti naoružani trenažer, poput FA-50 koji se povukao iz prošlog natječaja, ili recimo M-346FA? Što im fali? Da bude jasno, smatram da su oba odlični avioni za svoje zadaće, i rado bi ih vidio u HRZ-u, ali samo i isključivo uz krilo s višenamjenskim borbenim avionom, piše vojni analitičar Jan Ivanjek.

Air policing je u miru osnovna zadaća borbenog aviona. Za provedbu te najjednostavnije zadaće, potrebna su 3 naoružana jednosjeda. Dva na dežurnom borbenom dvojcu, DBD-u, te treći kao pričuva. S operativnom raspoloživošću od 70-80%, to znači da bi od 6 aviona 3 bila na DBD-u, 1-2 na održavanju i samo 1-2 dostupni za obuku i trenažu. Očito nedovoljno, ali o tome sam već pisao. Zbog geografske specifičnosti, Hrvatskoj nije dostatan samo jedan DBD, što je najbolje ilustrirati primjerom koji se i odigrao u stvarnosti.

Putnički avion upada u naš zračni prostor blizu Istre, leteći na jugoistok, duž obale. Prolazi se procedura NATINADS-a i DBD polijeće na presretanje sa zagrebačkog Plesa. Oba aviona nose 2 rakete R-60 i podtrupni spremnik goriva. Iznad Karlovca su nadzvučni, te ubrzavaju za uljezom do najveće ostvarive brzine od oko mach 1.5. Avion koji presreću je putnički, a njihove brzine krstarenja su oko mach 0.8. Zadaća se prekida kad su naši lovci bili iznad Šibenika, dok je cilj prolazio Dubrovnik. Ne bi ga stigli uhvatiti prije napuštanja našeg zračnog prostora, a i goriva je bilo sve manje. Da ne govorimo što bi bilo da je u pitanju drugi nadzvučni borbeni avion koji aktivno pokušava umaknuti.

Iz Zagreba bi se cilj nad Dalmacijom mogao presresti samo da su avioni već u zraku, za što je potrebna odlična koordinacija s NATO sustavom NATINADS kako bi se avioni na vrijeme dignuli, a ne prekasno kao u ovom slučaju. Odluku o dizanju DBD-a donosi nadležni časnik u operativnom središtu, bilo HRZ-a ili NATO-a. Da bi se osigurala zaštita krajnjeg juga naše domovine i u slučaju kašnjenja s naredbom za polijetanje, bilo bi nužno imati još jedan DBD u Zadru. To znači da bi za air policing trebalo uvijek biti raspoloživo 6 aviona, i u tom slučaju ni eskadrila od 12 lovaca ne bi bila dostatna za sve zadaće i obuku. Zato sam uvijek tvrdio da nam kao optimalan, konačan cilj treba 18 višenamjenskih borbenih aviona, neovisno o dinamici nabave.

Spomenuti primjer ilustrira i zašto naoružani trenažeri ne mogu biti razmotreni. FA-50 s raketama zrak-zrak i spremnikom goriva na jedvite jade prebacuje mach 1, te ne može obavljati air policing. Nabava takvog aviona značila bi da svejedno moramo zaštitu svog zračnog prostora prepustiti nekom drugom, komentirao je Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Ljubić: Plenković i ‘Merasi’

Objavljeno

na

Objavio

Šaljiva fotomontaža

Kako sam i predvidio u svojoj analizi na početku predizborne kampanje, jedan od ključnih pravaca natjeravanja naroda pod okrilje HDZ-a na predstojećim europarlamentarnim izborima je davanje što više medijskog prostora rigidnoj antifi. Taj prostor imaju djelomično osiguran u Saboru, samo je potrebno uključiti kamere i igrokaz može krenuti. Što bi se Plenković mučio ili izlagao problemima s listom kandidata kad se uvijek može osloniti na gospodina “Merasa”?

Svaki aktualac je savršena prigoda za demonstraciju nadmoći, pa i duhovitosti, jer kad imaš toliko “merasa”, nema šanse da ti se ne stvori stotinjak prilika za poentiranje, u kojima možeš birati kakvim se želiš predstaviti. Hoćeš duhovitošću, hoćeš razumom i mudrošću, hoćeš pronicavošću, hoćeš kršćanstvom, hoćeš hrvatstvom. Samo se poslužiš pri tolikom izboru prilika i ponude. Jer Beljak, Maras, Grmoja nude šanse toliko uvjerljivo, da i legendarni “Cigo” prodajući konja prema njima izgleda kao početnik na buvljacima. Uz to što od takvih genijalaca nikada nitko neće čuti bilo što iole pametno, što je doduše i logično jer se ne zovu Puljak, djeluju u trenutcima polemike toliko ushićeno, oduševljeno do mjere da šalju poljupce u kameru gledajući se ili zamišljajući žene i ljubavnice, pardon, ljubavnike, kako sklopljenih ruku i uzdignutih očiju nebesima zahvaljuju na providnosti koja ih je spojila s takvim velikanima, jedva čekajući istrčati susjedima po komplimente.

Čisto predizborno savršenstvo, a tek kada im Plenković kaže Meras, Buljak ili Grdoja, stvar dolazi do ushita. Odmah se traži pisar koji će se požaliti službenici N., iz američkog veleposlanstva da naredne godine njihova imena dospiju na popis ugroženih vrsta State Departmenta. Jer, od Pupovčevih ne smiju tražiti pomoć, oni su Plenkovićevi. Taj predizborno kampanjski model djeluje iscjeliteljski na umorne hadezeovske dušice, pa po kuloarima nastane milozvučno šaptanje, ne konjima naravno, kako ipak Plenki nije toliko loš koliko jest. Pronosi se glas – jes vidio što im radi, a?

Ne može se reći da ni manje rigidna opozicija, ona “naša” svojski ne pridonosi natjeravanju naroda. Evo, primjerice Bruna Esih. Žena svjesna opasnosti pred islamskim terorizmom čisto državnički ne pristaje biti “Meras”, pa pita kako ćemo Hrvatsku obraniti od ilegalnih migranata? Pa joj Plenković odgovori – policijom i obranom europskih granica. Niti Bruna pita, niti Plenkoviću pada na pamet da hrvatska država ne treba braniti Europu, jer ju Europa nije stvarala, nego mora štititi hrvatski narod, koji je državu stvarao, a hrvatski narod se ne štiti u Zagrebu, nego na granici BiH sa Srbijom. Umjesto da pita što država poduzima na zaštiti hrvatskih životnih interesa u BiH, tako pokaže da je stvarni hrvatski nacionalist koji brine o ukupnoj hrvatskoj naciji, Bruna nabacuje volej Plenkoviću, gubeći šanse u izbornom tijelu Hrvata u BiH, ali i u svijetu.

Kada ovim scenama dodamo krvoločnog Josipovića koji ničim izazvan pokazuje da je klanje fratara kulturološko naslijeđe, ili Čička kome su po drugi put spale gaće zbog američkog izvještaja, Plenković može doslovno ležati ispod asvaltiranog Biokova, a orasi će mu sami padati u krilo, kako je davno navijestio jedan partizanski komesar, komentirao je Marko Ljubić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Domazet Lošo: Selefije nisu slučajno klanjale u Splitu! Trebalo ih je odmah privesti!

Objavljeno

na

Objavio

Umirovljeni admiral, poznati vojni strateg i poznavatelj geopolitičkih prilika, Davor Domazet – Lošo, izuzetno je nervozno reagirao na vijest o skupini muslimana koji su usred dana klanjali u Splitu.

Podsjetimo, jučer su sedam muškaraca odjevenih u kraće hlače i tunike, s dugačkim bradama i bijelim kapama na glavi, na splitsku Tolstojevu ulicu iznijeli šarene sagove na kojima su izveli obred klanjanja.

Koliko je ovo uobičajeno u svijetu, je li riječ o bezazlenoj molitvi ili je pak činjenica da su muškarci obzirom na odjeću vrlo vjerojatno pripadnici selefija (radikalni islamisti) zabrinjavajuća, pitanja su na koja je za dnevno.hr odgovorio Davor Domazet – Lošo:

Ovim su željeli reći: Nastavljamo ono što je započeo Dioklecijan

“To što se dogodilo vrlo je zabrinjavajuće i uznemirujuće! Apsolutno je neprihvatljivo da se ovakvo što dogodilo, a da država nije reagirala. Naše sigurnosne službe spavaju ili dangube fotografirajući i prisluškujući nebitne ljude na kavama, umjesto da su ODMAH priveli osobe koje su klanjale”, izjavio je Lošo u dahu i objasnio razlog svoje zabrinutosti.

“Kod radikalnih islamista ništa nije slučajno, sve je prožeto simbolikom. Notre Dame nije slučajno gorio uoči Uskrsa, Šri Lanka u kojem su na sam Uskrs ubijeni kršćani nije slučajna, kao što ni ovo klanjanje nakon Uskrsa u Splitu nije slučajno. Tvrdim sa stopostotnom sigurnošću da Split nije slučajno odabran!

Ovim su činom željeli reći ‘mi ćemo nastaviti tamo gdje je započeo Dioklecijan’, a znamo kakav je zločin nad kršćanima činio Dioklecijan i kako ih je progonio”, kazao je za dnevno.hr Davor Domazet Lošo.

Foto: Dalmatinski portal

 

Davor Domazet Lošo: Ništa ovdje nije slučajno! Ovo je prava istina o požaru u Parizu…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari