Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek: Očuvanje prošlosti ima presudnu ulogu u opstanku nacije u budućnosti

Objavljeno

na

Vojni analitičar Jan Ivanjek

Jutros sam ispred Ministarstva obrane RH imao priliku nazočiti svečanom otkrivanju MiG-a 21R koji je heroj Rudolf Perešin oteo jugoslavenskom zrakoplovstvu i njime sletio u Austriju, rekavši da je Hrvat i da ne može i neće pucati po svom narodu.

Od tada je ovaj ključni dio hrvatske vojne povijesti bio u toj državi, dobro zbrinut, a ne ostavljen na livadi da istrune. U jednu je ruku to i sreća, jer nemar koji se ranije iskazivao prema umirovljenoj zrakoplovnoj tehnici zaista je bio zapanjujuć.

Sada su se stvari promijenile, počelo se ozbiljno ramišljati o očuvanju naše vojne povijesti, čemu su potvrda više od dvije godine upornog rada diplomacije, u tišini i bez medijske pozornosti, što je rezultiralo gotovo iznenadnim dolaskom Rudijevog MiG-a u Hrvatsku.

Do 2025. trebao bi biti sagrađen vojni muzej, u kojem će se okupiti ključna sredstva Domovinskog rata kojima smo izborili slobodu, ali i dijelovi naše sveukupne vojne povijesti, te ćemo se konačno pridružiti ostalim europskim zemljama koje redom imaju nacionalne vojne muzeje.

Takvo čuvanje prošlosti i sjećanja danas je neophodno, te mora biti i dodatno jačano, jer i povijest je danas izvrgnuta napadima.

Manipuliranje historiografijom, povijesnim izvorima, te uokvirivanjem događaja na određeni način samo su dio kampanje specijalnog ratovanja koja se vodi protiv Hrvatske i hrvatskog naroda, pa očuvanje prošlosti ima presudnu ulogu u opstanku nacije u budućnosti.

U svečanom ambijentu, koji je dodatno pojačao prelet MiG-a 21 HRZ-a, najviši državni i vojni dužnosnici osvrnuli su se na nemjerljive zasluge Rudolfa Perešina u stvaranju našeg ratnog zrakoplovstva i same današnje Hrvatske, za koju je u konačnici i dao život.

Stoga i nije iznenađujuće da je upravo njegova kći održala vjerojatno najbolji govor u Hrvatskom javnom prostoru u posljednjih desetak godina, iz kojega bi brojni sudionici hrvatske javne scene mogli mnogo naučiti.

Uspješnost u tajnosti vođenog projekta povratak Rudijevog MiG-a ulijeva nadu i za goruće pitanje obnove HRZ-a modernim borbenim avionima, jer pokazuje da se složeni, dugotrajni međuresorni pothvati mogu uspješno provesti bez curenja informacija u javnost.

Sada sam još čvršće uvjeren da će obnova naše lovačke komponente biti uspješna, da će se Rudijeve riječ iz nekog davnog intervjua obistiniti, i da će moći biti ponosan na zrakoplovstvo kakvo će naša domovina imati, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

‘Povratak pobjednika’: Predstavljen Perešinov MiG 21 (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milanovićev politički poučak ‘kako se posvađati sa svim i svakim’

Objavljeno

na

Objavio

‘Propaganda NATO pakta i razmjenjivanje nježnosti’ s liderima drugih država u Europi politički je diskurs Zorana Milanovića kojem smo nažalost svjedočili danas u medijima. Takva retorika poslužila je za difamaciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i to prvenstveno na osobnoj razini.

Vrijeđati hrvatske strateške partnere samo kako bi ponizio aktualnu predsjednicu žalostan je potez čovjeka koji bi, kako kaže, surađivao s Parizom.

Svojedobno je Milanović mogao surađivati i s prijateljskom Njemačkom, ali se umjesto suradnje odlučio za zaštitu udbaških zločinaca. Tada je, sjetit ćete se, s aktualnim predsjednikom RH inzistirao na Lex Perkoviću i tim nas potezom demokratski unazadio i osramotio u civiliziranom svijetu. Sada pod krinkom kvazi liberala i ljevičara pred kamerama priča o nekakvim režimskim potezima. Da nije tužno bilo bi smiješno.

U konačnici, Milanovićev politički poučak ‘kako se posvađati sa svim i svakim’ postao je svojevrsni brend kojeg na sreću neuspješno plasira hrvatskoj javnosti.

Dokaz tomu su i toliki izgubljeni izbori, rasturanje vlastite partije te evidentan neuspjeh u privatnom poslovanju. Zov javnosti da se kandidira na predsjedničkim izborima nije ništa drugo doli smokvin list za propale političke i poduzetničke ambicije, a pobjeda Kolinde Grabar Kitarović to će i potvrditi, komentirao je Petar Škorić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Glasnović: Od memoricida do civilizacijskog suicida

Objavljeno

na

Objavio

Poznavanje povijesti kao grane znanosti integralni je dio geopoliticke pismenosti. Mantra „Zaboravimo prošlost brinimo se o budućnosti“ podsjeća na Pol Potov komunistički režim koji je u Kambodži, u pokušaju da izbriše kolektivnu memoriju, izvršio ‘autogenocid’ nad vlastitim narodom Pobijena je četvrtina stanovništva.

U RH, memoricid je nastavljen na perfidniji način. Kada je drug Bernardić u Hrvatskom saboru predložio da se Hrvatskoj „mora vratiti duh kolektivizacije iz 1948.“ kratko smo se vratili u doba Staljinistčke zime kada su idiotizirane mase pjevale hvalospjeve ‘Velikome’ i ‘Malome Staljinu. „Rodila majka dva junačka sina Tita i Staljina“

Prisilna kolektivizacija, samo u Sovjetskom Savezu i Kini, uzrokavala je smrt desetke milijuna ljudskih bića. U ruralnim područjima, koje su opustošili komunistički odredi, kanibalizam je postao svakodnevna pojava. Kazahstan je, primjerice, izgubio 28 posto stanovištva.

Nitko od HSS-ovaca, koji djele isti svjetonazor kao i drugovi jugoslavenske vjeroispovijesti u SDP-u, nikada nisu dali počast milijunskim žrtvama ‘Gladomora’ koji je priznat kao genocid nad Ukrajinskim narodom.

Do dan danas sustavno se prešućuju masovna ubojstva europskih kršćana nad kojima je izvršen etnički i klasni genocid. To je razlog zašto prosječni građanin ne zna niti jedno ime između nekoliko stotina konclogora u Sovjetskom Savezu, koje je ruski pisac Alekandar Solženjicin nazavao ‘Arhipelag Gulag’. Kroz tu mrežu mučilišta prošlo je oko 20 milijuna, većinom političkih zatvorenika. Oko dva milijuna ostavilo je tamo kosti. Na zidu jedne barake u logoru Kolyma jedan zatvorenik urezao je ove riječi, „ Nemojte nas zaboraviti.“ Uzalud.

Imena sociopata i masovnih ubojica, kao npr. šefovi NKVDa, Genrikh Yagoda i Levrentij Beria, nepoznati su općoj javnosti. Oni, i slični boljševički monstrumi poubijali su više od 100,000 pripadnika klera Ruske Pravoslavne Crkve.

Porušili su 30,000 crkava i samostana i tako bespovratno izbrisali kulturno i vjersko naslijeđe Rusije. Mučili su djecu pred očima roditelja, vršili masovna silovanja i žive ljude zakopavali s leševima. Vodili su rat protiv Boga, privatnog vlasništva, vlastitoga naroda, nacije i obitelji.

Anatolij Lunačarski, prvi sovjetski narodni komesar za obrazovanje izjavio je „Ta mala institucija manira..obitelj..to cijelo prokletstvo… postati će zatvoreno poglavlje.“
Ne trebamo se zavaravati. Brisanje memorije prvi je korak do civilizacijskog suicida.

Jugoslavenski šegrti NKVDa, Jože Boljkovac i Manolić, kao i ostali OZNAŠi, amnestirani su od strane lijevog i desnog krila Partije nakon 1990.
Ti anarho-komunistički ostatci i sljedbenici Frankfurtske škole društvenog inženjeringa ostali su kao crvotočina na tavanu. Prerušili su se u liberale, demokršćane, kozmopolite i ‘ugledne’ novinare i povjesničare.

Sjede u Saboru i predstavljau nas u EU parlamentu. Svakodnevno vodovi politologa, sociologa, ekonomista i psihologa koji su spalili svoje partijske knjižice paradiraju preko naših TV ekrana. To je samo varka. Oni su samo uglađene kopije arhitekta masovnog terora i ‘schillovi’ najkrvavije i najnemoralnije doktrine u zabilježenoj ljudskoj povijesti. Njima se nikada ne može vjerovati, komentirao je Željko Glasnović

 

Željko Glasnović: Živimo u vremenima kada je istina postala hereza

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari