Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek: Očuvanje prošlosti ima presudnu ulogu u opstanku nacije u budućnosti

Objavljeno

na

Vojni analitičar Jan Ivanjek

Jutros sam ispred Ministarstva obrane RH imao priliku nazočiti svečanom otkrivanju MiG-a 21R koji je heroj Rudolf Perešin oteo jugoslavenskom zrakoplovstvu i njime sletio u Austriju, rekavši da je Hrvat i da ne može i neće pucati po svom narodu.

Od tada je ovaj ključni dio hrvatske vojne povijesti bio u toj državi, dobro zbrinut, a ne ostavljen na livadi da istrune. U jednu je ruku to i sreća, jer nemar koji se ranije iskazivao prema umirovljenoj zrakoplovnoj tehnici zaista je bio zapanjujuć.

Sada su se stvari promijenile, počelo se ozbiljno ramišljati o očuvanju naše vojne povijesti, čemu su potvrda više od dvije godine upornog rada diplomacije, u tišini i bez medijske pozornosti, što je rezultiralo gotovo iznenadnim dolaskom Rudijevog MiG-a u Hrvatsku.

Do 2025. trebao bi biti sagrađen vojni muzej, u kojem će se okupiti ključna sredstva Domovinskog rata kojima smo izborili slobodu, ali i dijelovi naše sveukupne vojne povijesti, te ćemo se konačno pridružiti ostalim europskim zemljama koje redom imaju nacionalne vojne muzeje.

Takvo čuvanje prošlosti i sjećanja danas je neophodno, te mora biti i dodatno jačano, jer i povijest je danas izvrgnuta napadima.

Manipuliranje historiografijom, povijesnim izvorima, te uokvirivanjem događaja na određeni način samo su dio kampanje specijalnog ratovanja koja se vodi protiv Hrvatske i hrvatskog naroda, pa očuvanje prošlosti ima presudnu ulogu u opstanku nacije u budućnosti.

U svečanom ambijentu, koji je dodatno pojačao prelet MiG-a 21 HRZ-a, najviši državni i vojni dužnosnici osvrnuli su se na nemjerljive zasluge Rudolfa Perešina u stvaranju našeg ratnog zrakoplovstva i same današnje Hrvatske, za koju je u konačnici i dao život.

Stoga i nije iznenađujuće da je upravo njegova kći održala vjerojatno najbolji govor u Hrvatskom javnom prostoru u posljednjih desetak godina, iz kojega bi brojni sudionici hrvatske javne scene mogli mnogo naučiti.

Uspješnost u tajnosti vođenog projekta povratak Rudijevog MiG-a ulijeva nadu i za goruće pitanje obnove HRZ-a modernim borbenim avionima, jer pokazuje da se složeni, dugotrajni međuresorni pothvati mogu uspješno provesti bez curenja informacija u javnost.

Sada sam još čvršće uvjeren da će obnova naše lovačke komponente biti uspješna, da će se Rudijeve riječ iz nekog davnog intervjua obistiniti, i da će moći biti ponosan na zrakoplovstvo kakvo će naša domovina imati, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

‘Povratak pobjednika’: Predstavljen Perešinov MiG 21 (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Lovro Kuščević: Vrlo brzo će netko odgovarati za laži i manipulacije

Objavljeno

na

Objavio

Ministar uprave Lovro Kuščević uoči sjednice Vlade komentirao je aferu s nekretninama. Kazao je da je već sve obrazložio i da se radi o organiziranom napadu na njega.

– I danas smo mogli u medijima pročitati niz fabrikacija, laži, manipulacija, fotomontaža, zlonamjernih zaključaka. Na sve sam već argumentirano odgovorio i predočio potrebnu dokumentaciju. Radi se o organiziranom napadu na mene kao političkog tajnika, kao ministra na moj integritet i na članove moje obitelji. Vjerujte, vrlo brzo će netko za to odgovarati, rekao je Kuščević.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: GDJE SU NESTALI MUŽEVI?

Objavljeno

na

Objavio

Muškarac stisnut u četiri zida vlastitoga doma nikada neće spoznati što u sebi nosi. U takvom prostoru on je inferioran ženama, pa jedino što može postići jest da je svednevice razočarava.

U današnje vrijeme previše smo izloženi tezama kako on mora brinuti tek o obitelji, i kako je to njegovo jedino poslanje: biti sa svojom ženicom i dječicom, kupovati namirnice, usisavati tepih, prati rublje, te tu i tamo popraviti pokoji kvar… Sa svojom obitelji odlaziti na idilične izlete, piknike, u dvorištu se igrati sa sinčićem… Gajiti dobre odnose sa punicom i njenom rodbinom… Ta, i sveti Josip je bio baš takav?

Ja u to ne vjerujem. Meni je ta slika okljaštrena. To nije cjeloviti muškarac. Gdje je tu briga za Domovinu, zavičaj, selo, grad, državu, svijet? Jedan muškarac, da bi sebe osjetio i otkrio, mora izići daleko od doma, i vidjeti kako tamo stvari stoje. On je taj koji ima zov uspeti se na najviše planine koje ga okružuju, i na najudaljenije pučine, i tamo svijet staviti pod kontrolu.

Jer, kad opasnosti dođu do praga obiteljskog doma, onda ni njonjavi muškarac koji u njemu prebiva, i koji je do tada uredno slušao svoju ženu, neće moći zaštititi ni svoju ženu, ni dječicu, ni svoj parkić, ni kućicu, ni tepih, ni šoping, ni svoja idilična popodneva, ni igrice sa sinčićem…

Ako muškarac dopusti da mu žena kaže kakav treba biti, on samo može postati loša žena. Jer njoj nije dano razumjeti što on nosi u srcu. On se i pred materom i pred svim ženama mora izboriti za svoj poziv da bude muškarac: ratnik, lovac, fajter, političar, aktivist, lider, vođa, vladar i čuvar svega svijeta – da ne bi iz njega krenula neka aždaja prema onima koje treba i mora štititi.

Muškarac nije samo poslan svojoj obitelji. Laž je da je svetom Josipu samo to bilo na srcu. Muškarac je domoljub. On ima potrebu, i u srcu dužnost, da brani i ureduje sav svijet, kroz sve dopustive i moguće oblike borbe. I to toliko da on smije, i ima poziv, ako treba, i ostaviti svoju ženu i djecu, te za domovinu i čovječanstvo umrijeti. To je, kladim se i tvrdim, i sveti Josip bio spreman, i sav svoj život nosio u srcu. Nezamislivo mi je da bi Bog nekom Josipu, koji nije osjećao zov Domovine, povjerio svoga sina.

Svakomu normalnom muškarcu je tijesno u četiri zida vlastitoga doma sve dok nema uvid kako stvari stoje oko kuće, sela, grada, u državi, svijetu. No, tek ako je i tamo prisutan, i dao svoj doprinos, i tek iz te perspektive, on može uspostaviti i sa svojim domom iznutra, jer tek tada on može biti otac svojoj djeci koji odiše sigurnošću, mirom i snagom, i prema svojoj ženi.

Nezamislivo mi je kako neki muž može sebi objasniti kako i zašto je prepustio drugima da se brinu za sigurnost društva i svijeta, dok se on samo bavi svojom obitelji. Kome je to onda prepustio? On i pred drugim muškarcima mora biti muškarac, a to ne može ako s njima nije bio u društvenim borbama od kojih živi. On, takav, mora biti njonjav pred njima, i pred djecom i ženom, i pred sobom samim.

Muškarac ne mora po sebi biti ni fizički ni intelektualno superioran nad drugim muškarcima. Kakve god da talente nosi, on može biti pravi muškarac – onaj koji revno i spremno bdije nad cijelim okružjem u kojemu je njegov dom, dajući sve od sebe. Sve to je u sebi nosio u Muž Marijin.

Uvjeren sam da je, prije nego mu je Bog povjerio jedinstvenu zadaću, sa svom pozornošću i aktivnošću, pratio i davao sve od sebe da uredi društvo u kojemu će živjeti i podizati obitelj. Je li se znao tući? Rukovati oružjem? Naravno! Rješavati razmirice, ukrotiti nasilnike? Pa naravno! Preuzeti inicijative u svomu gradu, organizirati zajednice? Pa naravno: sve to i puno više od toga.

Ako vam ovaj fragment u portretu svetoga Josipa nedostaje, korigirajte ga hitno.

Ako vam ova crta u portretu idealnoga muškaraca nedostaje, korigirajte ju hitno, bilo da ste žena, bilo da ste muž.

Ako vam ova karakterna crta nedostaje, ili je želite učvrstiti kako bi je mogli dalje promicati, učinite to.

A za one koji žele hitno i više; koji baš u sebi žele brutalno obrisati sve te floskule o muškarcu koji čuči doma, uspni se na Visoravan.
Prijavi se i dođi na kamp KUPREŠKA VRATA. Ondje ćeš o tome sve naučiti.

Kamp traje od 20.-27.7. – za mladiće od 20-30 godina.
Ako te zanima, pronaći ćeš sve.

potraži na stranicama udruge MAGIS, ovo je važno.

Pater Ivan Ike Mandurić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari