Connect with us

Komentar

Jan Ivanjek: Opečemo li se sada na Ameriku kamo se okrenuti?

Published

on

Saga oko nabave F-16 Barak mogla bi idući tjedan konačno biti završena, ovako ili onako. Premda je prolazak kongresne procedura bio ohrabrujući, odmah istoga dana je dobro povezani izraelski novinar Barak Ravid objavio tekst da je nabava Baraka praktički mrtva. A razlog je američka opstrukcija, koja je pak u skladu s nedavnim radikalnim zaokretima američke vanjske politike koja pod Trumpom gleda samo i isključivo novac.

Trumpa ne zanima što, za razliku od biznisa, u međunarodnim odnosima i visokoj politci novac nije cilj, već sredstvo za ostvarivanje cilja. Hrvatska, koja je izabrala daleko najbolju ponudu borbenih aviona Barak, postala je žrtvom promjena međunarodnih okolnosti, i premda je 475 milijuna dolara za američke pojmove prodaje oružja zanemarivo (za usporedbu, katarski paket F-15 je težak oko 21 milijarde dolara, a saudijski čak 60 milijardi!), Trumpu je sada najbitnija poruka da nitko više od SAD-a neće besplatno dobiti niti jedan metak. Kako je i istaknuo u svom nedavnom govoru u Iraku, Amerika više neće biti naivčina koju drugi iskorištavaju. Propadne li nabava Baraka, Hrvatska će biti kriva za samo jedno: vjerovanje u prijateljstvo svog najvažnijeg saveznika, komentirao je Jan Ivanjek.

Trumpu smeta što SAD sufinancira vojske mnogih bogatih država, iako je očito da Hrvatska u tu kategoriju ne spada, i sada mu je neprihvatljivo da bilo tko zaradi na izvorno američkoj opremi, pa makar i SAD dobile svoj dio kolača. Ministar obrane James Mattis, koji iznimno cijeni Hrvatsku i ministra Krstičevića, ispao je glavni kočničar nabave Baraka, no Trumpovi tweetovi jasno pokazuju da ga smatra odgovornim za takav popustljiv stav oko vojne pomoći, pa izgleda da Mattis samo izvršava njegove naredbe. Ukoliko je to točno, njegova smjena 1. siječnja neće puno pomoći Hrvatskoj oko Baraka.

Sjedinjene Države Hrvatskoj su bile najpouzdaniji partner od Domovinskog rata pa do pristupa NATO-u i EU i nadalje. Hrvatska se u Europi gleda kao mala Amerika koja se ne želi lijepo igrati s ostalima u EU. Ne treba to ni čuditi: mi smo se u preko tisuću godina povijesti malo kad usrećili s Europom. Opečemo li se sada na Ameriku kamo se okrenuti?

Odabirom F-16 Barak ponovno smo se u dobroj vjeri svrstali uz SAD i Izrael. Iznevjeri li SAD povjerenje svog NATO partnera zbog tako smiješno malog iznosa, kao što će ostaviti sirijske Kurde na neoosmansku nemilost Turskoj, koji su se pak okrenuli za pomoć Siriji i Rusiji, drugi će se američki saveznici s pravom upitati što će biti s njima kad im dođe voda do grla. Mi trebamo računati da će postojati SAD i nakon Trumpa, ali pitanje je koliko će im saveznika preostati kad mu jednom završi mandat.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari