Connect with us

Komentar

Jan Ivanjek: Ovo nikako nije kraj Islamske države

Objavljeno

on

Teroristička Islamska država, barem u obliku teritorijalnog pojma, na samom je izdisaju.

Posljednje čvrsto uporište u mjestu Baguzu, na rijeci Eufrat uz samu sirijsku granicu s Irakom, u potpunom je okruženju kurdskih Sirijskih demokratskih snaga koje vode teške borbe za potpuno uništenje terorista.

Jan Ivanjek

Islamska je država unijela novinu u ratovanje svojom vrstom hibridnog rata u kojem je stopila terorističke akcije, gerilsko ratovanje te konvencionalno ratovanje sa zauzimanjem i držanjem teritorija, definiranih linija bojišta, topničkom i oklopnom podrškom, pa čak i pokušajem stvaranja zrakoplovstva.

Ovaj hibridni rat treba razlikovati od često spominjanog pojma hibridnog ratovanja u kontekstu medijskih i informacijskih operacija, od kojega se sasvim razlikuje.

No ovo nikako nije kraj Islamske države, koja će s konačnim uništenjem svojeg zadnjeg snažnog uporišta prijeći na uobičajeniji način djelovanja terorističkih organizacija.

Samodostatne ćelije Islamske države su već organizirane i djeluju na oslobođenim područjima, pa se protiv njih već izvode akcije u južnoj Siriji blizu Homsa te okolnoj pustinji, u izvedbi sirijskih i ruskih snaga, kao i u pokrajini Deir ez-Zora gdje ih love kurdske snage s američkom potporom.

U budućnosti se zasigurno mogu očekivati uobičajeniji teroristički napadi, poput bombaških i streljačkih.

U proteklim tjednima bitke za Baguz, iz grada su evakirane tisuće civila, a među njima zasigurno i nemali broj terorista, te njihovih obitelji i simpatizera koji i dalje zdušno zagovaraju islamizam, pa ponegdje njegove parole izvikuju i s izbjegličkih prikolica dok ih se evakuira.

Mnogi među njima samo čekaju da im se pruži prilika za novo djelovanje, jer sada im je najvažnije preživjeti. Bazu moći i zapovjednu strukturu ponovno će se izgraditi oko vođe Islamske države, Abu Bakra al-Bagdadija, koji je uspješno umaknuo i kurdskim i sirijskim snagama.

Istovremeno u Europu pristiže sve više navodnih pokajnika iz Islamske države koji bi sada nazad sva prava i blagodati zapadne demokracije, na čijem su uništenju radili godinama.

Priljev ovakvih terorista neće posustati u skorije vrijeme, a izvjesno je i da će doći do novih terorističkih napada u zapadnim zemljama, prvenstveno onima Europske unije.

No još opasniji od budućih provoditelja napada su oni koji islamističku ideologiju propagiraju, ne posežući sami za oružjem, a ojačani autoritetom ratovanja u Siriji, jer takvi dubinski radikaliziraju muslimane diljem zapadne Europe, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

Jan Ivanjek: Pakistanu je oboren F-16 i to od strane moderniziranog MiG-a 21 Bison

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari