Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek: Poslovična netrpeljivost između Beograda i Prištine u posljednjim su tjednima dosegnule novu razinu

Objavljeno

na

Poslovična netrpeljivost između Beograda i Prištine u posljednjim su tjednima dosegnule novu razinu na kojoj se sada održavaju, a uključuje redovne prijetnje upotrebe sile i izbijanja sukoba.

Još početkom ovog tjedna je načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije upozorio da ne isključuje vojnu opciju u pogledu stanja na sjeveru Kosova.

Kosovska policija snaži svoju prisutnost, a jedina garancija zauzdavanja tenzija je KFOR.

Kosovski premijer Taci je upozorio da je spreman odgovoriti na srbijansku ratnohuškačku retoriku vojskom i policijom, premda će transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku trajati godinama.

Krajem veljače su srbijanski mediji čak tvrdili kako je skupina naoružanih Albanaca upala u sela u samoj Srbiji.

Napetosti su u proteklih nekoliko mjeseci dovele do potpunog raspada dijaloga, a prošlotjedno kosovsko usvajanje platforme za dijalog s Beogradom, koja traži priznanje Kosova i ukidanje Rezolucije 1244 kojom se jamči Srbiji teritorijalni integritet, ne ostavlja puno vjerojatnosti da bi se dijalog mogao obnoviti u dogledno vrijeme.

Borba s Kosovom zasigurno donosi političke bodove srbijanskom predsjedniku Vučiću, koji ponovno kalkulira s izvanrednim izborima i intenzivno provodi novu kampanju samopromocije nazvanu „Budućnost Srbije“.

U skladu s tim je i jačanje Vojske Srbije i opremanje njenog zrakoplovstva u skladu s potrebama protugerilskih i asimetričnih sukoba, što će osigurati sposobnost da se u slučaju eskalacije tenzija u otvorene sukobe uspostavi kontrola nad sjevernim, većinski srpskim dijelom Kosova.

Zbog animoziteta srpskog stanovništva, kosovske snage ne bi mogle takvo što spriječiti, jer zbog ograničenja svojih sposobnosti mogu računati prvenstveno na gerilsko ratovanje u eventualnom srazu sa Srbijom, a isto je dugoročno neprovedivo bez potpore lokalnog stanovništva, odnosno na prostoru s većinski srpskim stanovništvom.

Srbijanske snage pak ne bi se mogle odvažiti na pokušaj osvajanja ostatka Kosova, kako zbog u tom slučaju izvjesne opće mobilizacije albanskog stanovništva, tako ni zbog međunarodnih političkih posljedica.

U bilo kakvom vojnom preslagivanju ključna će biti hidrocentrala Gazivode, koja je uz samu granicu sa Srbijom i ključna je za kosovsku opskrbu strujom i vodom.

Unatoč režanju obje strane, oružani sukobi su još uvijek malo vjerojatni, no jasno je da ovakav status quo samo pruža podlogu na kojoj se eskalacija može inicirati u izuzetno kratkom periodu, te je dugoročno rješenje, pa bilo to i kroz dogovornu razmjenu teritorija od čega se zapadnim silama diže kosa na glavi, nužno pronaći, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

Zapovjednik Vojske Srbije ne isključuje mogućnost vojne reakcije na Kosovu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Jeste li primjetili da Pupovac šuti već tri tjedna!?

Objavljeno

na

Objavio

Hoće li SDSS napustiti vladajuću koaliciju ili će unatoč, kako sami kažu, crti koju su dotakli ostati uz Andreja Plenkovića? Pitanje je to na koje, gotovo tri tjedna otkada je čelnik te stranke Milorad Pupovac najavio odlazak iz koalicije, i dalje nema odgovora

Govor mržnje koji, kao što je rekao, potiču i vladajući bio je razlog da prije gotovo tri tjedna Milorad Pupovac kaže – dosta je. Razmišljamo o izlasku iz koalicije, ustvrdio je tada Pupovac u ime SDSS-a. No nakon nekoliko tjedana razmišljanja još uvijek se nije ništa dogodilo, osim što je sam Pupovac zahladio odnose s Vladom, piše tportal.hr.

Nakon što je vladajućem HDZ-u poslao poruku da je došao do crte koju ne može prijeći Pupovac je izbjegavao susrete s HDZ-ovim dužnosnicima, a na koalicijske sastanke nije dolazio. Na prvom koalicijskom sastanku iz redova SDSS-a nije se pojavio nitko, a ovaj tjedan na koalicijski sastanak stigao je samo predsjednik SDSS-ovog Kluba zastupnika Boris Milošević.

‘Donesen je zaključak u kojem smo konstatirali da smo došli do krajnje granice do koje možemo ići kao stranka, da smo došli do crte koju ne možemo prijeći u svrhu obrane temeljnih demokratskih vrijednosti, vladavine prava, slobode medija, međunarodnih obveza Republike Hrvatske, prava srpske nacionalne manjine i svega onog što je s Vladom dogovoreno i potpisano te usvojeno u operativnim programima koji se tiču srpske nacionalne manjine’, kazao je tada Milošević.

U SDSS-u su tada zaključili da će razgovarati s koalicijskim partnerima, ‘kojima je još uvijek stalo do navedenih vrijednosti i navedenih pitanja’, te o tim razgovorima izvijestiti javnost.

Pupovac je odmah otišao razgovarati s HNS-om, a kako doznaje tportal, do danas su se sastali pet do šest puta. No što se tiče vrata prema najvećem koalicijskom partneru HDZ-u, ona, po svemu sudeći, za sada ostaju zatvorena. Premijer Andrej Plenković, doznajemo, još uvijek nije dobio poziv Pupovca za razgovor. O tome je progovorio i prošli vikend:

‘Još se nisam čuo s njim, ne znam što je. Njega morate pitati gdje je. Želim da svi parlamentarni zastupnici budu dio parlamentarne većine, da budu dio koalicije, da budu dio naših zajedničkih napora’, kazao je Plenković prošlu nedjelju.

Namjerava li se sastati s Plenkovićem i hoće li SDSS doista napustiti vladajuću koaliciju, pokušali smo saznati i od samog Pupovca, no on na naše pozive nije odgovarao, a šutnja nas je dočekala i kod njegovih stranačkih kolega.

Kada su ga kamere prošli tjedan uhvatile na saborskom sastanku klubova vladajuće koalicije oko Zakona o vodnim uslugama, Pupovac nije bio voljan davati izjavu, već je samo poručio da će svoje izjave o napuštanju koalicije pojasniti – ‘kad se oglasi’.

Milorad Pupovac: Stao sam na crtu preko koje neću prijeći

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Bauk soroščadi kruži Europom

Objavljeno

na

Objavio

Soroščad protiv Orbana

Uz pomoć europskih pučana Soroš je demonstrirao metamorfozu. Pokazao je da je rasplodan poput amebe i da se neviđenom brzinom dijeli proizvodeći na tisuće malenih soroščića. Bauk soroščadi kruži Europom. Više nisu klonirani u razne Jakovčiće ili Radoše, sada su dobili i narodnjačko i kršćansko ruho. Izgledaju kao Šuice.

Suspendirali su Fidesz Viktora Orbana jer je na plakatu prikazao djedicu Junckera kao marionetu tate Soroša. Ucviljeni pučko – kršćanski narod zagrmio je i rekao – dosta! Lupio je Orbana po prstima jer vrijeđa Junckera. Zamislite drznika, jadao se Plenković prijatelju Werneru dok je Šuica ronila gorke kršćansko – pučke suze.

Europska oligarhija je u napadu. Velika Britanija je gotovo ponižena nevjerojatno bezobraznim uvjetima razdruživanja. Poslana je poruka nedodirljive moći manjim narodima. Poruka je to oligarhije koja je svjesna da su ovo prijelomni trenutci iz kojih će europski narodi izaći kao samosvjesne ljudske zajednice ili kao klonirana soroščad kojom će dirigirati neka nova božanstva, upravljajući njihovim životima.

Plenković se svojski priključio obrani Junckera – čitajte Soroša. Pučani i ne skrivaju da im je on novi ajatolah. Kršćanstvo i narodnjaštvo samo su krinka pod kojom europske narode namjeravaju privesti potpuno novoj civilizaciji koja sa svojim korijenima nema nikakve veze.

Samo im nedostaje zlatno tele iako se njegova silueta i izgled jasno naziru. Vrijedi to imati na umu na predstojećim eruoparlamentarnim izborima. Što god bude prihvatljivija nova Plenkovićeva krinka, sve će se jasnije ispod nje cerekati novi Radoši i Borzanice, Jakovčići, Picule i Šuice. A iznad njih veliki tata Soroš. Tko voli, neka izvoli, komentirao je novinar i kolumnist Marko Ljubić.

Europska pučka stranka (EPP) suspendirala mađarski Fidesz

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentari

Kliknite Facebook sviđalicu