Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek – Postupak kupovine borbenih aviona se nikako ne smije odgađati

Objavljeno

na

Uzajamne optužbe, tko je kriv za što, tko je napravio veći propust i tko je više muljao manje više su obilježile današnju saborsku interpelaciju o neuspjehu nabave borbenih aviona F-16 Barak. Transparentnost se kao krajnje maglovit pojam koristi i prilagođava kako kome treba, a gleda se samo kako pokrenuti lov na vještice.

Iako je, naravno, daleko važnije pitanje kako krenuti u novi proces, te bi se konstruktivna saborska rasprava trebala vrtiti oko toga, a ne pecanja kratkoročnih političkih bodova. I SAD i Izrael, ne pozadinskim kanalima već visokim dužnosnicima, poručili da Hrvatska nije odgovorna za neuspjeh nabave.

Sada se mora krenuti u novi postupak kupovine borbenih aviona i nikako se ne smije isti odgađati iz političkih, odnosno predizbornih razloga.

U svjetlu nedavnih izjava predsjednika parlamenta EU, koje su nas podsjetile da teritorijalne pretenzije prema hrvatskom tlu gaje i neki Talijani, uz poslovično neprijateljstvo srbijanskog režima i sve otvorenije neprijateljstvo bošnjačke politike, nalazimo se na prekretnici gdje znatna kvalitativni i kvantitativni razvoj HV-a postaje neizostavni imperativ i preduvjet opstanka Hrvatske kao neovisne države.

Jer tko nam može jamčiti da će za 10, 20 ili 50 godina postojati NATO, ili da se EU u međuvremenu neće raspasti u krvi po sustavu ugrabi što možeš? Povijest je zabilježila više saveza koji su se tako raspali, a trajali su stoljećima, a ne samo par desetljeća.

Za obranu zemlje u konačnici se može ići dvama putevima. Onom snažne vojske, gdje se novcem plaća tehnologija i oružje koje će osigurati mir ili jamčiti pobjedu u ratu. Ili onome gdje se sve prepušta slučaju, savezima i susjedima, od kojih nas mnogi mjerkaju gladnim očima.

Oba puta će, povijesno gledano, kad tad dovesti do rata. U prvom slučaju će se uglavnom trošiti novcima plaćena tehnika. U drugom će se njen nedostatak i kratkoročna financijska ušteda, plaćati krvlju i životima, klomentirao je Jan Ivanjek

Napomena, Jan Ivanjek večeras gostuje u emisiji Otvoreno, na temu neuspjeha nabave zrakoplova Barak, koju možete pogledati u 22 sata na HRT1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari