Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek: Poticaj Hrvatskoj da pokrene postupak nabave PZO sustava srednjeg dometa

Objavljeno

na

Velika vojna vježba Slavensko štit 2019 koja se ovih dana održava u Srbiji prvi je puta u tu državu dovela najmodernije ruske protuzračne sustave dviju različitih kategorija.

Ruske su snage za potrebe vježbe u Srbiji rasporedile strateški PZO sustav velikog dometa S-400, te topničko-raketni PZO sustav malog dometa Pancir.

To je dakako izazvalo ogromno oduševljenje u režimskim medijima, bilo u obliku apela da pragmatična Rusija jednostavno ostavi S-400 Srbiji radi percipiranih bratskih odnosa, do pletenja teorija kako su svemoćni Rusi nadmudrili NATO preletima transportnih aviona u Srbiju koji su spomenute sustave isporučili.

S-400 po neusmnjivo jest jedan od najnaprednijih PZO sustava velikog dometa u svijetu, i svakako je priuštiviji od zapadnih PZO sustava, koji mu po maksimalnom dometu ne mogu parirati.

No objektivne odlike oružanih sustava treba odmaknuti od njihove mitologizacije, a čini se da se ovom vježbom dosadašnja fiksacija Srbije na S-300 samo prebacuje na S-400, koji se po istom obrascu predstavlja kao neuništivo, ultimativno oružje koje, po njima, državu čini neranjivom na bilo kakav napad.

I dok je S-400 izvan platežne moći Srbije, izvjesno je da će doći do nabave sustava Pancir, iako je još nejasno u kojoj verziji. Rečeno je kako su ruski Panciri koji su stigli na vježbu verzije S1, no imaju nove radare koji odgovaraju verziji S2.

U svakom slučaju, NATO je nesumnjivo barem jednako oduševljen s ovom vježbom kao i Srbija, zbog prilike da nesmetano izvršava elektroničko izviđanje modernih ruskih PZO sustava i radara u vlastitom dvorištu, i sasvim su sigurno do sada već izvršeni brojni ELINT i SIGINT letovi prikupljanja svih vrsta emisija iz ruskih radara, te komunikacijskih i ostalih sustava.

Srbija nabavom Pancira dobiva odličan PZO sustav kratkog dometa, koji će predstavljati veliki tehnološki iskorak u neposrednoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani, jer postojeća PZO Srbije, premda brojčano impozantna, tehnološki je zastarjela, a nabava Pancira mogla bi kasnije biti dopunjena nabavom nekog PZO sustava srednjeg dometa koji bi omogućio barem potpunu zamjenu sasvim zastarjelih sustava S-125.

Hrvatskoj ovo također treba biti dodatni poticaj da se pokrene postupak nabave PZO sustava srednjeg dometa, jer ono malo protuzračnih sredstava koje imamo ograničeni su izuzetno malim dometom, oko 5 kilometara, i većinom je riječ o lakoprijenosnim sustavima.

Protuzračna obrana je ključna komponenta integriranog sustava PZO zajedno sa sustavom motrenja i ranog upozoravanja, te lovačkim zrakoplovstvom. I dok postupak nabave novih lovaca traje, premda sporo, neupitno nam je potrebna i moderna protuzračna obrana srednjeg dometa i nabava iste mora se što prije pokrenuti, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Tolušić: Skoro godinu dana su me svi gazili i pljuvali, pa čak i likovi radiofil i lopov Beljak i Davor Cotrugli Bernardić

Objavljeno

na

Objavio

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na svom se Facebooku oglasio oko imovinske kartice:

“10 mjeseci. Toliko je trajalo pljuvanje i sramoćenje oko moje imovinske kartice i moje kuće. I jučer je Povjerenstvo, nakon 10 mjeseci utvrdilo da sam kuću upisao u krivu rubriku, umjesto rubrike “kuća”, trebao sam upisati nekretninu u rubriku “kuća s okućnicom”.

Površinu kuće UOPĆE NISAM NITI TREBAO NAVODITI, ali eto, ja sam se pravio pametan, pa sam brže bolje, valjda isti dan kad sam se uselio (prije tehničkog, uporabne i ostalih sitnica), upisao površinu kuće i upisao krivo.

Kaže Povjerenstvo, kuća vam je netto stambene površine 187 m2 a vi ste upisali 165 m2. A niste trebali upisati ništa od toga, pa ni slavni roštilj (ili ljetnu kuhinju kako bi rekli mi Slavonci), nego samo površinu vašeg dvorišta. A ono je nešto preko 1500 m2. I u pravu su.

Pogriješio sam, nije sporno. I trebali su me kazniti zbog toga. Kao i Krstičevića, Bošnjakovića i sve ostale ministre i dužnosnike koji su zadnjih 10 godina nepravilno ispunili karticu i prošli “lišo”.

Vidimo i danas u novinama da svaki dan netko nešto promijeni. Ali za te druge vrijede i druga pravila. A generalno, kod nas nije mjerilo rad, nego percepcija. Neke europske fore valjda, ne kužim. Mlad sam još, naučit ću.

Šta je još utvrdilo Povjerenstvo? Da sam platio svaki račun i svaku kunu za izgradnju svoje kuće. Da sam kuću gradio novcem od kredita i prodaje nekretnina. Nevjerojatno, a? I plaćeno je sve svima. I majstoru koji mi je gradio roh bau kuću, i majstoru koji mi je radio centralno, i onome koji mi je radio vodu i kanalizaciju, i onome koji mi je radio krov, pločice, stolariju, ogradu i sve ostalo. I projektantu i nadzoru i Bogu i vragu. I gle čuda, Povjerenstvo je utvrdilo da nije bilo nikakvog pogodovanja nikome, da je sve u skladu sa zakonima i da je sve kako treba.

A nije da si nisu dali truda pri provjeri. Skoro godinu dana su me svi gazili i pljuvali oko toga, pa čak i likovi kao što je radiofil i dokazani lopov Beljak i Davor Cotrugli Bernardić. To mi je bilo najsimpatičnije od svega. Da me takve poštenjačine pljuju. Ali to su čari hrvatske politike. Nažalost.

U svakom slučaju, drago mi je da postoje institucije u RH koje dobro i pošteno rade svoj posao. Povjerenstvo je jedna od njih. I jedina kojoj sam se trebao pravdati. Volio bih da imaju više love i da su brži pa da to blaćenje kraće traje ali šta je tu je. Ne voli ih baš Vlada i ministarstvo financija.

Kazna je zaslužena, kao i posljedice. Žao mi je ako sam koga iznevjerio ili povrijedio, to mi sigurno nije bila namjera. Uživajte u vikendu. Pozz”, objavio je Tolušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Europski parlament kao Centralni komitet u SFRJ

Objavljeno

na

Objavio

Svojim se domoljubljem SDP još jednom proslavio.

Ako je, dok je kao SKH bio na vlasti, oružje Teritorijalne obrane uzela JNA, ako je u Saboru, nudeći svoj prijedlog o udruživanju s drugim jugorepublikama, glasao protiv samostalnosti Hrvatske, ako je SDP-ov Josipović zbog još žive “ustaške zmije” i ratnih stradanja u BiH teško u izraelskom Knessetu i sarajevskom Parlamentu optuživao Hrvatsku, ako je Milanović smanjio broj saborskih zastupnika dijaspore u “slučajnoj državi” Hrvatskoj, onda nije čudno što se SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu drže, blago rečeno, nepatriotski.

Vijest kaže da je Karlo Ressler, HDZ-ovac u EP-u, kritizirao SDP-ovce jer se nisu javljali za riječ u raspravi u kojoj su zastupnici iz drugih zemalja, uglavnom iz redova krajnje ljevice i zelenih, ali i iz kluba socijalista i demokrata kojemu pripada SDP, optuživali Hrvatsku, pozivajući se na krivotvorena izvješća nevladinih organizacija o policijskoj brutalnosti i protjerivanju migranata.

I da ponovim što sam nekoliko puta napisao – dio ljevice u Hrvatskoj nikad nije prebolio gubitak SFRJ pa mu je EU zamjena u toj trajnoj boli, a EP im je kao nekadašnji beogradski partijski Centralni komitet.

Milan Ivkošić / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari