Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek: Prijetnje s kojima će se Hrvatska i hrvatski narod u idućim desetljećima suočiti brojne su i složene

Objavljeno

na

Iz propasti Baraka sada se hladnih glava trebaju izvuči naučene lekcije i krenuti još odlučnije u ponovni odabir budućnosti HRZ-a.

Odluka bi se trebala donijeti u narednih nekoliko mjeseci jer u suprotnom bi najkritičniji faktor cijelog sustava, manjak osoblja, tek što se počeo oporavljati interes prošlogodišnjim upisom 12 kadeta pilota na studij aeronautike, mogao pretrpjeti ozbiljan pad interesa.

HRZ će se u konačnici oporaviti ili slomiti na ljudskim kapacitetima, pilotima, tehničarima i zemaljskom osoblju i inžinjerima te je nužno zadržati i ojačati momentum njihovog privlačenja u sustav nuđenjem stimulativne i tehnološki napredne okoline.

Izuzetno je važno što je Vlada ostala privržena obnovi HRZ-a, no to se sada mora što hitnije kapitalizirati, dok se političke okolnosti na ovaj ili onaj nepovoljan način ne izmjene.

Novi odabir treba biti vođen strateškim projekcijama za periode od 30 do 50 godina, a nepostojanje istih golema je manjkavost na ovako trusnom području.

Prijetnje s kojima će se Hrvatska i hrvatski narod u idućim desetljećima suočiti brojne su i složene. Najopasnije krizno žarište je BiH, gdje je hrvatski narod marginaliziran i obespravljen te se nalazi između dvije vatre.

Bošnjaci aktivno uspostavljaju kapacitete ratne proizvodnje razvojem i proizvodnjom samovoznih haubica i pješačkog oružja, a drže i ključnu tvornicu streljiva u Konjicu.

Srbija ulaže 7 milijuna eura u obnovu vojne proizvodnje u Republici Srpskoj kako bi se pariralo Bošnjacima, nedavno je predstavljeno i lako oklopno vozilo Despot, a posebno se naoružavaju policijske snage. Sve su to pripreme za ratne sukobe. Hrvatska i dalje nema vlastite tvornice streljiva.

Žesto demoniziranje Crne Gore, pa i Makedonije, u Srbiji kroz tabloide pod kontrolom režima vidi se psihološka priprema za moguće sukobe u tim državama. Srbija bi kroz njih i neprekidno zazivano ujedinjenje s Republikom Srpskom mogla pokušati kompenzirati gubitak Kosova, gdje također prijete sukobi, i stvoriti Veliku Srbiju.

HRZ-u zato treba avion koji će moći neutralizirati sve postojeće i buduće prijetnje unutar svog doleta koji mora biti što veći kako bi se u narednim desetljećima osim taktičkih udara mogle uništavati i kritične strateške mete.

Ubojite viper – zmije otrovnice na hrvatskom nebu?

Naš budući avion mora biti sposoban očistiti nebo od postojećih i projiciranih suparničkih aviona, te nositi što veći mogući ubojni teret. Nužne su i moćne senzorske i informacijske sposobnosti, te posebno kapaciteti elektroničkog ratovanja. Sve je to mogao pružiti Barak.

Pokušali smo proći jeftino i rabljeno, ali nismo uspjeli. Sada se mora smoći volja odriješiti novčanik i samo dijelom novca ulupanim u bezdane brodogradilišta kroz desetljeća odabrati novi, a ne rabljeni avion te osigurati nadmoć HRZ-a za narednih 50 godina, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

Jan Ivanjek: Ispali smo kolateralna žrtva odnosa Izraela i SAD-a (VIDEO)

 

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

 

 

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Damir Krstičević: Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljen rat

Objavljeno

na

Objavio

Za mene nije legitimno da mi se donosi i uručuje maketa. To nije sportski, tako se ne radi sa vojnikom, ja sam ratnik i bivši vojnik, ja to ne bih nikad napravio. Ne bih nikad donio SDP-u maketu MiG-a 21.

Ja sam ratni general i sada sam ministar obrane. Što se tiče ovog projekta, učinio sam sve. Dvije godine smo vrlo intenzivno vodili projekt i sve smo učinili da Hrvatska vojska dobije avion koji zaslužuje. I sad, nakon toga svega dođe ti netko da se izruguje.

Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljen rat. Vidjeli ste i u našoj operaciji Oluja, da bi pobijedili u Oluji trebalo je napraviti prethodno jako puno operacija Hrvatske vojske. To je stav i karakter hrvatskog vojnika.

 

Jan Ivanjek: Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Brzina sazivanja izvanredne sjednice umjesto čekanja redovne da bi se poništio neuspjeli natječaj nabave Baraka svjedoči da najave o ustrajanju u kupovini lovaca za naše zrakoplovstvo nisu samo načelne izjave, već da je Vlada predana pozitivnom riješenju ovog kritičnog pitanja nacionalne sigurnosti i obrane.

Kako je cijeli slučaj postao goruća tema, taj se momentum treba iskoristiti. Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost, te su duboko razočarani propašću nabave Baraka.

Još uvijek postoji i politički konsenzus, unatoč smiješnim igricama Bernardića, koji u ožukju prošle godine traži ostavke zbog nabave Baraka, a ovih dana traži ostavke jer nabava nije uspjela.

Današnje besramno izrugivanje, od za obranu krajnje potkapacitiranog zastupnika, maketama aviona ministru Krstičeviću prenisko je za komentiranje.

Za sad još ne znamo u kojem obliku će biti proces nabave, no Krstičević je već izrazio osobnu želju da to budu novi F-16, dakle Block 70/72 u povoljnom aranžmanu, premda je premijer upozorio da još nema nikakvih odluka.

Novi avioni nabavljali bi se u dvije serije po manje primjeraka. To je izvedivo, no minimum za njihovu iskoristivost je 8 aviona prve serije i ispod toga se nikako ne bi smjelo ići.

Druga ključna stvar je da se neopozivo obveže, kroz ugovor ili zakon, na nabavu druge serije od 4 aviona. Jer dugoročno je 12 aviona minimum. A druga serija bi mogla uključivati i više aviona, primjerice 6, jer će dolaziti na izgrađeni sustav i cijena samih aviona će biti osjetno manja nego za prvu seriju.

Mora se onemogućiti da eventualnom promjenom vlasti ili sastava iste netko ne odluči odustati od druge serije, što bi bila katastrofa HRZ-a jer bi tako ostali osuđeni na simbolično zrakoplovstvo, što je za svoje vladavine SDP nametao kao jedino riješenje.

A sam novi F-16 je fantastičan lovac, te ga možemo smjestiti u 4,5. generaciju. Jedini je s prošlog natječaja ubojitiji od Baraka, nudi 12,000 sati naleta, a raspolaže avionikom, senzorima i tehnologijom razvijenim za F-35, od čega je najbitniji novi AESA radar APG-83.

Kabina je digitalna s 3 LCD prikaznika, a informacijska umreženost omogućuje potpuno uvezivanje s drugim platformama. Može ponijeti gotovo svo američko oružje, od raketa zrak-zrak, preko običnih i navođenih bombi serija Paveway i JDAM, do proturadarskih raketa HARM i protuoklopnih Maverick.

Također je za razliku od Baraka kompatibilan s konformalnim spremnicima za gorivo, koji ne zauzimaju podvjesnu točku za oružje a daju dodatnih 3,400 litara goriva. Kada nije prošlo s jeftinim i rabljenim, vrijeme je da se plati najbolje i tako na 50 godina riješi HRZ.

 

Jan Ivanjek: Prijetnje s kojima će se Hrvatska i hrvatski narod u idućim desetljećima suočiti brojne su i složene

 

 

 

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari