Connect with us

Komentar

Jan Ivanjek: Prijetnje s kojima će se Hrvatska i hrvatski narod u idućim desetljećima suočiti brojne su i složene

Objavljeno

-

Iz propasti Baraka sada se hladnih glava trebaju izvuči naučene lekcije i krenuti još odlučnije u ponovni odabir budućnosti HRZ-a.

Odluka bi se trebala donijeti u narednih nekoliko mjeseci jer u suprotnom bi najkritičniji faktor cijelog sustava, manjak osoblja, tek što se počeo oporavljati interes prošlogodišnjim upisom 12 kadeta pilota na studij aeronautike, mogao pretrpjeti ozbiljan pad interesa.

HRZ će se u konačnici oporaviti ili slomiti na ljudskim kapacitetima, pilotima, tehničarima i zemaljskom osoblju i inžinjerima te je nužno zadržati i ojačati momentum njihovog privlačenja u sustav nuđenjem stimulativne i tehnološki napredne okoline.

Izuzetno je važno što je Vlada ostala privržena obnovi HRZ-a, no to se sada mora što hitnije kapitalizirati, dok se političke okolnosti na ovaj ili onaj nepovoljan način ne izmjene.

Novi odabir treba biti vođen strateškim projekcijama za periode od 30 do 50 godina, a nepostojanje istih golema je manjkavost na ovako trusnom području.

Prijetnje s kojima će se Hrvatska i hrvatski narod u idućim desetljećima suočiti brojne su i složene. Najopasnije krizno žarište je BiH, gdje je hrvatski narod marginaliziran i obespravljen te se nalazi između dvije vatre.

Bošnjaci aktivno uspostavljaju kapacitete ratne proizvodnje razvojem i proizvodnjom samovoznih haubica i pješačkog oružja, a drže i ključnu tvornicu streljiva u Konjicu.

Srbija ulaže 7 milijuna eura u obnovu vojne proizvodnje u Republici Srpskoj kako bi se pariralo Bošnjacima, nedavno je predstavljeno i lako oklopno vozilo Despot, a posebno se naoružavaju policijske snage. Sve su to pripreme za ratne sukobe. Hrvatska i dalje nema vlastite tvornice streljiva.

Žesto demoniziranje Crne Gore, pa i Makedonije, u Srbiji kroz tabloide pod kontrolom režima vidi se psihološka priprema za moguće sukobe u tim državama. Srbija bi kroz njih i neprekidno zazivano ujedinjenje s Republikom Srpskom mogla pokušati kompenzirati gubitak Kosova, gdje također prijete sukobi, i stvoriti Veliku Srbiju.

HRZ-u zato treba avion koji će moći neutralizirati sve postojeće i buduće prijetnje unutar svog doleta koji mora biti što veći kako bi se u narednim desetljećima osim taktičkih udara mogle uništavati i kritične strateške mete.

Ubojite viper – zmije otrovnice na hrvatskom nebu?

Naš budući avion mora biti sposoban očistiti nebo od postojećih i projiciranih suparničkih aviona, te nositi što veći mogući ubojni teret. Nužne su i moćne senzorske i informacijske sposobnosti, te posebno kapaciteti elektroničkog ratovanja. Sve je to mogao pružiti Barak.

Pokušali smo proći jeftino i rabljeno, ali nismo uspjeli. Sada se mora smoći volja odriješiti novčanik i samo dijelom novca ulupanim u bezdane brodogradilišta kroz desetljeća odabrati novi, a ne rabljeni avion te osigurati nadmoć HRZ-a za narednih 50 godina, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

Jan Ivanjek: Ispali smo kolateralna žrtva odnosa Izraela i SAD-a (VIDEO)

 

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

 

 

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari