Pratite nas

Komentar

Jan Ivanjek: Prvenstvena namjena parade Vojske Srbije je demonstriranje snage prema Kosovu

Objavljeno

na

Vojska Srbije jučer je izvršila paradu okarakteriziranu kao prikaz sposobnosti VS i MUP-a Srbije „Obrana slobode“ u Nišu, te je iskorištena prilika da se javno predstavi napredak u opremanju srbijanskih snaga, kao i nadolazeći kapitalni borbeni sustavi, dio koji je i prikazan na samoj paradi.

U uvjetima pojačanih tenzija, osjetljive sigurnosne situacije i neuspjeha u ponovnom pokretanju dijaloga između Beograda i Prištine, prvenstvena namjena parade je demonstriranje snage Vojske Srbije prema Kosovu, oko kojeg su bazirane 3 od 4 brigade srbijanske vojske, savezništvo s Rusijom, kao i zajedništvo s Republikom Srpskom, čiji je čelnik Milorad Dodik također bio nazočan. Niš je svega šezdesetak kilometara zračne linije udaljen od granice Kosova.

Svakako najznačajniji pomaci ostvareni su u opremanju elitnih pješačkih postrojbi modernom opremom kroz projekte 1500 i 1500+, poput modernih kaciga, nosača balističkih ploča, novih modularnih pušaka MC17, te FN SCAR, iako su zadržani postojeći krojevi odora.

Pokazana su nova vozila, ili nove izvedenice postojećih, poput Miloša, BOV M11, zatim borbena vozila Lazar 3, uključujući i varijantu s lanserom za 8 vođenih raketa RALAS, izvedenice ALAS-a, kao i SVLR-ovi Šumadija i Morava, te samovozne haubice NORA B52. 6 NORA i nešto više Lazara su nedavno uvedeni u upotrebu, iako postoje određene rezervacije zbog uvođenja mimo uobičajenih procedura.

Uz pedesetak tenkova M-84, što je gotovo polovina svih tenkovskih posada u VS, posebna atrakcija je bio T-72B3 iz sastava ruskih kopnenih snaga, kao simbolični prikaz 30 moderniziranih tenkova T-72 koje će Srbija dobiti od Rusije.

No Srbija neće dobiti varijantu B3, već T-72MS, što je oznaka koja se ne koristi samostalno te je po svoj prilici riječ o varijanti T-72B1MS, moderniziranoj verziji starijeg B1, koja će VS pružiti osjetno moderniji i zaštićeniji tenk od postojećih, no i dalje s lošijim sustavom upravljanja vatrom od M-84.

U zrakoplovnom dijelu je sudjelovalo pedesetak letjelica, uključujući 9 MIG-ova 29 i 8 jurišnika J-22 Orao. Glavne zvjezde svakako su bila dva Mi-24VM iz sastava ruske vojske, a 4 takva, odnosno izvozne verzije Mi-35M, trebala bi biti isporučena Srbiji iduće godine.

Parada potvrđuje fokus režima na jačanje vojnih sposobnosti, prvenstveno za sukob niskog intenziteta kakav bi mogao izbiti oko Kosova.

Usmjerenost na Kosovo, te pokazivanje sposobnosti za intervenciju na njegov većinski srpski sjever očituje se i u imenu cijelog događaja, koje sugerira spremnost na obranu većinski srpskih dijelova Kosova.

Ostaje za vidjeti koliko će ovaj pritisak utjecati na Kosovo, čija vojska će ovog mjeseca po prvi sudjelovati na velikoj vojnoj vježbi Immediate Response u Hrvatskoj, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

 

Jan Ivanjek: HV je najbolja vojska u našem susjedstvu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Karamatić: Kako će oni organizirati ‘republiku BiH’ na četvrtini teritorija BiH, to je njihov problem

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Mario Karamatić ocijenio je da se Programskom deklaracijom, usvojenom na Kongresu SDA, revitalizira Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

Karamatić je rekao da je tzv. “republika BiH” bila prije Daytona i da je obuhvaćala 23 posto BiH, te podsjetio da su bile i Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Republika Srpska.

– Kako će oni organizirati “republiku BiH” na četvrtini teritorija BiH, to je njihov problem – istakao je Karamatić.

Karamatić je rekao da mu je veoma drago što je SDA prepoznala inicijativu HSS o neophodnosti revitalizacije Herceg-Bosne i da su u tom pravcu i donijeli deklaraciju.

On je napomenuo da je deklaracija povratak na preddaytonsko stanje, budući da je neodrživa ovakva organizacija BiH, naknadno devastirana od visokih predstavnika.

– To je ono što mi zagovaramo ima dvije godine. SDA je sada napravila iskorak u tom pravcu i mi im zahvaljujemo – naveo je Karamatić.

On smatra i da je deklaracija SDA spisak želja, ali i da mu je drago što su u toj stranci naveli da će otvoriti vrata za druge narode.

– Tako će SDA postati multietnička stranka, jer će se u njoj nalaziti muslimani Bošnjaci, muslimani Sandžaklije, muslimani Arapi, Šiiti, Suniti, te će tako otvoriti vrata prema Europi – rekao je Karamatić. (Srna)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Istina je ‘voda duboka’, teško dohvatljiva plitkim umovima priprostih aktivista

Objavljeno

na

Objavio

Štefica Galić – apologet propale Jugoslavije i zločinca Tita dijeli lekcije i protežira svoju ‘povijest’ raspada SFRJ i rata u BiH

Kad čovjek pročita tekst sredovječne „novinarke“ Štefice Galić (fotografkinje po struci) koja bi barem sudeći po godinama već trebala ponešto znati o zanatu kojim se bavi (tim više što uređuje portal Tačno.net) i uz to sebi daje za pravo docirati ljudima oko sebe, a vidi pri tomu kako ista nije u stanju sklepati suvislu prosto-proširenu rečenicu, onda se upita komu ovakvo „novinarstvo“ uopće treba i gdje su granice prizemnih medijskih manipulacija kakve svojom verbalnom akrobatikom i diletantskim pristupom ozbiljnim i složenim temama prakticira Štefica Galić na svome matičnom portalu.

No, na stranu dikcija, interpunkcija, zbrkan stil, nevješto i pučkoškolski složene metafore čiji je cilj pokazati i dokazati neku tobožnju objektivnost iako je „iz aviona“ vidljivo da je nema ni u tragovima jer već je na prvu jasno kao dan kako iz nje progovara amortizirani i razočarani komunistički aparatčik koji je izgubljen u vremenu i prostoru bez nane Partije i babe Tita (da se izrazimo po „bošnjački“) i sad mu (joj) je svatko živ kriv zbog tog nenadoknadivog i neprežaljenog gubitka – a posebno „velikohrvatski nacionalizam“ kojega često apostrofira u svojim nebuloznim opservacijama raspada jugo-tvorevine.

Baš kao da su Hrvati sa Srbima opkoljavali i razarali Sarajevo, ubijali u Srebrenici i Goraždu, etnički čistili BiH, a ne ginuli za prostore što su ih „viteške“ brigade „Armije BiH“ izgubile bježeći glavom bez obzira od Karadžićevih i Mladićevih trupa.

Naime, u njezinoj viziji krvavog raspada mile i drage „Juge“, ključno mjesto zauzimaju „velikosrpski i velikohrvatski nacionalizam“, dok „velikobošnjačkog“ ili „muslimanskog“ nema nigdje – baš kao da nikad nije bilo ni „Patriotske lige“, ni „Zelenih beretki“, ni Abu Nidala, Abu Hamze, Maktoufa Abdiladhima i tisuća drugih krvnika i zločinaca – mudžahedina niti njihovih napada na hrvatske prostore i masovnih zločina što su ih činili u suradnji s Alijinim i Seferovim jurišnicima, žareći i paleći od Mostara preko Jajca i Lašvanske doline do Konjica, Uzdola, Grabovice, ritualno odsijecali glave, ubijali, pljačkali i silovali po hrvatskim selima – „tako da kokoš ne ostane“.

Drugarica Štefica koja potpisuje tekstove muslimanske paraobavještajne službe koja krivotvori podatke i pravi konstrukcije, a pri tome druge proziva za laži, ovoga se puta dohvatila dr. Ive Lučića u namjeri da mu doskoči svojim improvizacijama i verbalnom ekvilibristikom nesvjesna činjenice da mu ni intelektualno ni retorički, niti u bilo kojem drugom smislu parirati ne može.

„Budali je more do koljena“ – kaže jedna stara narodna koja dobiva svoju potvrdu i u ovom slučaju.

No, da se ne bismo upuštali u analizu njezinih polupismenih nebuloza i prozirne kombinatorike, objavljujemo odgovor dr. Lučića s njegovog facebook profila, pa neka čitatelji prosude sami o čemu je riječ i tko je u pravu – amortizirana antifa aktivistkinja bošnjačkog usmjerenja Štefica Galić ili on, doktor znanosti i povjesničar – koji se (po našem skromnom sudu) možda i ne bi trebao upuštati u rasprave s dotičnom, koliko god ga prozivala.

Evo citata:

„Dva je članka potpisala Štefica Galić u kojima opisuje neke ratne događaje u Ljubuškom tijekom ljeta 1993. Oba su objavljena na portalu www.tacno.net, a u oba me spominje i citira:

„Ivo Lučić kaže – laže: ‘Herceg Bosna je imala svoje grijehe – ratni zločini na tom prostoru se jesu dogodili. Logori za ratne vojne zarobljenike jesu postojali. Civili jesu stradavali. Mnogi od njih jesu protjerani, ali to se nije radilo sustavno. Naime, bošnjački civili jesu protjerivani iz zapadnog dijela Mostara, ali nisu ni iz Livna ni iz Tomislavgrada ni iz Ljubuškog. K tomu, na teritorij Herceg Bosne ljudi su se nesmetano vratili, što se ne može reći ni za današnju Republiku Srpsku a niti za teritorij koji se tad zvao RBiH.’“

Šteficu Galić jako je naljutilo to što u citatu piše kako bošnjački civili nisu protjerani iz Ljubuškog. O tome se doista može razgovarati, pa i s pravom prigovarati, ali kakve to veze ima sa mnom? Naime, riječi koje mi Galić pripisuje nikada nisam napisao niti izgovorio. To je izvadak iz članka Jurice Gudelja „IDEAL SLOBODE Što danas simbolizira Herceg Bosna?“ objavljenom 24. kolovoza 2018. na portalu www.dnevnik.ba. Lako je provjeriti i utvrditi tko zapravo laže. Evo i poveznice: https://www.dnevnik.ba/…/ideal-slobode-sto-danas-simbolizir….

Ne tražim ispriku niti ispravak, takav zahtjev podrazumijevao bi barem relevantnost onoga od koga se traži. Ovaj osvrt napisao sam zbog javnosti kako ne bi više puta ponovljena laž postala istina. Jer, istina je doista „voda duboka“ teško dohvatljiva plitkim umovima priprostih aktivista.“

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari