Connect with us

Komentar

Jan Ivanjek – Reći ću vam samo još jednu stvar: Zapamtite Vukovar!

Objavljeno

on

Danas se s tugom i ponosom prisjećamo pada grada Vukovara u ruke velikosrpskog agresora prije 29 godina, i pokolje civila, ranjenika iz vukovarske bolnice i zarobljenika koje su potom počinile srpske postrojbe, divljajući u ruševinama grada kojeg su sravnili sa zemljom, ispalivši na njega oko 6,5 milijuna projektila.

Namjere su im bile jasne iz pjesme koju su pjevali čak pred kamerama: “Slobodane, Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate”.

Točan broj žrtava hrvatske strane tokom opsade Vukovara i okolice ni danas se ne zna, ali procjenjuje se na između 3000 i 5000 ubijenih, od čega je 1500 civila i 86 djece, većina mlađa od 10 godina.

18. studeni 1991. možda je i najteži datum novije hrvatske povijesti, jer nije pao samo Vukovar. Srpske snage su istoga dana počinile pokolj u Škabrnji, smaknuvši 43 Hrvata, većinom civila, a dan kasnije i u Nadinu, gdje su ubili 14 žrtava.

Dva dana kasnije, srpske snage su masakrirale 264 civila, ranjenika i zarobljenika na Ovčari kod Vukovara, a preživjeli branitelji grada odvedeni su u koncentracijske logore u Srbiji. Oko 7000 civila i zarobljenika odvedeno je u logore u Srbiji, a prognano je 22.000 ljudi.

Herojska obrana Vukovara, beznadno nadjačanih hrvatskih branitelja kupila je neprocjenjiva tri mjeseca Hrvatskoj da organizira svoju vojsku i obranu. Premda su srpske snage imale Vukovar u gotovo potpunom okruženju, s korištenjem svih tehničkih sredstava kopnenih i zračnih snaga, te ovisno o periodu 20 do 40 puta više ljudstva nasuprot oko 2000 hrvatskih branitelja, i premda su na kraju ostvarili svoj zločinački naum, izgubili su ono najvažnije, vrijeme.

Vrijeme koje su svojom žrtvom kupili branitelji Vukovara, slomilo je kralježnicu velike ofenzive tada već potpuno srbizirane JNA koja je namjeravala napredovati sve do Zagreba, ali je zube polomila već na Vukovaru.

Teško mi je napisati nešto više od ovoga, jer riječi ne mogu pronaći nestale kojima još uvijek ne znamo groba, niti zaliječiti rane koje su nam nanesene. Ali mogu i moraju se koristiti iz dana u dan da hrvatski narod održi sjećanje na ono što se dogodilo, što nam je učinjeno, te poučeni svojom prošlošću graditi budućnost u kojoj ćemo se moći obraniti od svakog agresora, tako da se ovakvi zločini nikad više ne ponove. Nikad više.

I reći ću vam samo još jednu stvar:
Zapamtite Vukovar!

Jan Ivanjek

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari