Pratite nas

Geopolitika

Jan Ivanjek – Venezueli prijeti opasnost da postane poprište još jednog dugotrajnog južnoameričkog gerilskog rata

Objavljeno

na

Predsjednička kriza koja poslijednjih mjeseci potresa Venezuelu, a u kojoj prozapadni Juan Guaido pokušava srušiti aktualnog predsjednika Nicolasa Madura, kojeg smatra nelegitimnim, danas je dosegnula točku izbijanja oružanih sukoba.

Guaido je najavio početak zadnje faze takozvane Operacije sloboda i rušenje Madura, te tvrdi da ima potporu vojske. Madura pak javlja da su mu svi vojni zapovjednici odani.

Guaido očito raspolaže s određenim snagama u vojnim odorama, no ne može se sa sigurnošću znati da li je riječ o stvarnim vojnicima koji su prešli na njegovu stranu ili samo o naoružanim pristašama, jer u proteklim mjesecima se Guaido već pojavljivao u nazočnosti navodnih vojnika čije odore i oznake nisu u potpunosti odgovarale službenim odorama venezuelanske vojske.

Ipak, venezuelanski ministar obrane izjavio je da se gasi pokušaj puča od grupice desničarskih izdajica, što sugerira da se jedan dio vojnika, za sad čini se vrlo malobrojan, svrstao uz Guaida. Guaidovi pristaše identificiraju se plavim trakama i maramama.

Premda se u medijima već govori o puču, za sada nema naznaka da Guaido doista i raspolaže s dovoljno pristaša da takvo što izvede, a pokazalo se netočnim i da kontrolira zrakoplovnu bazu Francisco de Miranda, popularnije nazvanu La Carlota, u kojoj su smješteni helikopteri Mi-17 i H215M Cougar.

Uspješan puč traži potporu najvećeg dijela vojske, iznenadno presjecanje linija komunikacija, zapovjednih struktura, zaposjedanje ključne infrastrukture te hvatanje prijašnjih vlastodržaca, kao i kontrolu nad glavnim kanalima javnog informiranja.

Ukoliko se sve navedeno ne može izvesti, puč je osuđen na propast, a Guaidovo ishitreno iniciranje sukoba bez raspolaganja masovnom podrškom upućuje na mnogo krvaviju i dugotrajniju smjenu vlasti izazivanjem građanskog rata.

Guaidov potez čini se vrlo ishitren, gotovo paničan, i znatno mu je smanjio manevarski prostor. Ostane li pokušaj puča ovako ograničen kako se čini, fokus venezuelanskih snaga će biti na njegovom hvatanju, a pokaže li se to neuspješnim, Venezueli prijeti opasnost da postane poprište još jednog dugotrajnog južnoameričkog gerilskog rata, komentirao je Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Geopolitika

Jan Ivanjek: Srbija je počela provoditi otvorene provokacije

Objavljeno

na

Objavio

Facebook

Tenzije između Hrvatske i Srbije u proteklim tjednima u neprestanom su porastu, a Srbija je počela provoditi i otvorene provokacije, poput pokušaja ubacivanja skupine svojih časnika i kadeta u Hrvatsku s navodnim ciljem obilježavanja sjećanja na jasenovačke žrtve. Ta je provokacija uspješno spriječena, iako je Srbija u nju krenula s očitim zaključkom da ne može izgubiti.

Da su pripadnici VS prošli granicu, ostvarila bi propagandnu pobjedu srpskih vojnika kako nesmetano šetaju Hrvatskom, a budući da je upad spriječen sada se govori o nehumanoj zabrani prolaska srpske delegacije, što se opet pokušava propagandno iskoristiti.

Istovremeno se Vojska Srbije modernizira, s različitim stupnjevima uspjeha i kvalitete, od nabave odličnih helikoptera H145M i Mi-35M, preko remontiranih MiG-ova 29 i lakoprijenosnih raketnih sustava Mistral, do forsiranja nabave lošeg Lazara 3. Kampanja etničke mržnje koja se paralelno provodi u Vučićevim režimskim medijima tolikog je opsega i intenziteta da su joj čak i mediji u Hrvatskoj morali posvetiti pažnju. Cilj joj je homogenizacija Srba protiv zajedničkog neprijatelja, prvenstveno Hrvata i Albanaca, a u manjoj mjeri i Crnogoraca i Makedonaca.

Vučićevom režimu takva je proizvodnja vanjskih i unutarnjih neprijatelja potrebna kako bi se održao na vlasti, no istovremeno predstavlja dugoročnu psihološku pripremu stanovništva na rat neprekidnom kampanjom dehumanizacije i demonizacije drugih, uz istovremeno predstavljanje Srba kao vječitih i isključivih žrtava.

Hrvatska je vlast odnedavno počela odlučnije reagirati na provokacije iz Srbije, a modernizacija i razvoj HV-a se nastavlja, unatoč tome što se može činiti da su takvi napori u posljednje vrijeme usporeni. Značajniji rezultati će polako početi pristizati, od čega je najbitnija nabava višenamjenskih borbenih aviona. Treba imati na umu različite pristupe opremanju i modernizaciji oružanih snaga u Srbiji i Hrvatskoj, pa i redovnih aktivnosti poput vojnih vježbi.

Za potrebe režimske propagande, vojne se vježbe u Srbiji organiziraju kako bi bile prvenstveno televizijski, uživo prenošeni, spektakli pa se tek potom razmišlja o njihovoj taktičkoj i strateškoj svrsishodnosti, a isto se primjenjuje i na nabavu tehnike. Zanimljivo je da se Srbija kronično plaši HV-a i prema svijetu pokušava odaslati sliku da im nije jasno zašto se Hrvatska naoružava, iako je sasvim uredu da isto čini Srbija, ili Mađarska. Time se posredno ponovno stavlja Srbiju u ulogu žrtve, pokopavajući istinu da su srpske snage okupirale trećinu Hrvatske, a da ni jedan hrvatski vojnik nije palio, ubijao, pljačkao i silovao po Srbiji, komentirao je Jan Ivanjek

Više o svemu ovome možete pogledati i sutra ujutro na četvrtom programu HTV-a, gdje će Ivanjek u 8:35 govoriti o ovim temama u Studiju 4.

Analiza Jutarnjeg Lista: Industrija mržnje u Srbiji

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

Objavljeno

na

Objavio

Migranti koji iz Bosne i Hercegovine svoju sreću žele naći na zapadu mjesecima se pokušavaju probiti preko Hrvatske do ostatka Europe. Sve to rade i uz asistenciju BiH policije, koja ih doslovno vodi do kampa tik uz hrvatsku granicu. Vidljivo je to iz snimke u čijem je posjedu Dnevnik Nove TV, piše Dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari