Connect with us

Geopolitika

Jan Ivanjek – Venezueli prijeti opasnost da postane poprište još jednog dugotrajnog južnoameričkog gerilskog rata

Objavljeno

-

Predsjednička kriza koja poslijednjih mjeseci potresa Venezuelu, a u kojoj prozapadni Juan Guaido pokušava srušiti aktualnog predsjednika Nicolasa Madura, kojeg smatra nelegitimnim, danas je dosegnula točku izbijanja oružanih sukoba.

Guaido je najavio početak zadnje faze takozvane Operacije sloboda i rušenje Madura, te tvrdi da ima potporu vojske. Madura pak javlja da su mu svi vojni zapovjednici odani.

Guaido očito raspolaže s određenim snagama u vojnim odorama, no ne može se sa sigurnošću znati da li je riječ o stvarnim vojnicima koji su prešli na njegovu stranu ili samo o naoružanim pristašama, jer u proteklim mjesecima se Guaido već pojavljivao u nazočnosti navodnih vojnika čije odore i oznake nisu u potpunosti odgovarale službenim odorama venezuelanske vojske.

Ipak, venezuelanski ministar obrane izjavio je da se gasi pokušaj puča od grupice desničarskih izdajica, što sugerira da se jedan dio vojnika, za sad čini se vrlo malobrojan, svrstao uz Guaida. Guaidovi pristaše identificiraju se plavim trakama i maramama.

Premda se u medijima već govori o puču, za sada nema naznaka da Guaido doista i raspolaže s dovoljno pristaša da takvo što izvede, a pokazalo se netočnim i da kontrolira zrakoplovnu bazu Francisco de Miranda, popularnije nazvanu La Carlota, u kojoj su smješteni helikopteri Mi-17 i H215M Cougar.

Uspješan puč traži potporu najvećeg dijela vojske, iznenadno presjecanje linija komunikacija, zapovjednih struktura, zaposjedanje ključne infrastrukture te hvatanje prijašnjih vlastodržaca, kao i kontrolu nad glavnim kanalima javnog informiranja.

Ukoliko se sve navedeno ne može izvesti, puč je osuđen na propast, a Guaidovo ishitreno iniciranje sukoba bez raspolaganja masovnom podrškom upućuje na mnogo krvaviju i dugotrajniju smjenu vlasti izazivanjem građanskog rata.

Guaidov potez čini se vrlo ishitren, gotovo paničan, i znatno mu je smanjio manevarski prostor. Ostane li pokušaj puča ovako ograničen kako se čini, fokus venezuelanskih snaga će biti na njegovom hvatanju, a pokaže li se to neuspješnim, Venezueli prijeti opasnost da postane poprište još jednog dugotrajnog južnoameričkog gerilskog rata, komentirao je Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari