Pratite nas

Geopolitika

Jan Ivanjek – Venezueli prijeti opasnost da postane poprište još jednog dugotrajnog južnoameričkog gerilskog rata

Objavljeno

na

Predsjednička kriza koja poslijednjih mjeseci potresa Venezuelu, a u kojoj prozapadni Juan Guaido pokušava srušiti aktualnog predsjednika Nicolasa Madura, kojeg smatra nelegitimnim, danas je dosegnula točku izbijanja oružanih sukoba.

Guaido je najavio početak zadnje faze takozvane Operacije sloboda i rušenje Madura, te tvrdi da ima potporu vojske. Madura pak javlja da su mu svi vojni zapovjednici odani.

Guaido očito raspolaže s određenim snagama u vojnim odorama, no ne može se sa sigurnošću znati da li je riječ o stvarnim vojnicima koji su prešli na njegovu stranu ili samo o naoružanim pristašama, jer u proteklim mjesecima se Guaido već pojavljivao u nazočnosti navodnih vojnika čije odore i oznake nisu u potpunosti odgovarale službenim odorama venezuelanske vojske.

Ipak, venezuelanski ministar obrane izjavio je da se gasi pokušaj puča od grupice desničarskih izdajica, što sugerira da se jedan dio vojnika, za sad čini se vrlo malobrojan, svrstao uz Guaida. Guaidovi pristaše identificiraju se plavim trakama i maramama.

Premda se u medijima već govori o puču, za sada nema naznaka da Guaido doista i raspolaže s dovoljno pristaša da takvo što izvede, a pokazalo se netočnim i da kontrolira zrakoplovnu bazu Francisco de Miranda, popularnije nazvanu La Carlota, u kojoj su smješteni helikopteri Mi-17 i H215M Cougar.

Uspješan puč traži potporu najvećeg dijela vojske, iznenadno presjecanje linija komunikacija, zapovjednih struktura, zaposjedanje ključne infrastrukture te hvatanje prijašnjih vlastodržaca, kao i kontrolu nad glavnim kanalima javnog informiranja.

Ukoliko se sve navedeno ne može izvesti, puč je osuđen na propast, a Guaidovo ishitreno iniciranje sukoba bez raspolaganja masovnom podrškom upućuje na mnogo krvaviju i dugotrajniju smjenu vlasti izazivanjem građanskog rata.

Guaidov potez čini se vrlo ishitren, gotovo paničan, i znatno mu je smanjio manevarski prostor. Ostane li pokušaj puča ovako ograničen kako se čini, fokus venezuelanskih snaga će biti na njegovom hvatanju, a pokaže li se to neuspješnim, Venezueli prijeti opasnost da postane poprište još jednog dugotrajnog južnoameričkog gerilskog rata, komentirao je Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Geopolitika

Cijela ruska vlada dala ostavku nakon Putinova govora o stanju nacije

Objavljeno

na

Objavio

ruska vlada

Ruske agencije TASS i Russia Today javljaju da ruska vlada, kako je objavio premijer Dimitrij Medvedev, podnosi ostavku nakon što je predsjednik Vladimir Putin u srijedu održao svoj tradicionalni godišnji govor o stanju nacije.

Putin je u svom govoru, između ostalog, predložio reformu ruskog ustava kojom bi se ojačale ovlasti parlamenta, s time da se očuva predsjednički karakter političkog sustava. Osnovna ideja te mjere je ojačati ulogu parlamenta u formiranju vlade.

Putin je tako predložio da Državna duma, donji dom parlamenta, dobije ovlasti da predlaže kandidate za ruskog premijera, potpredsjednike vlade i ministre, a da zatim predsjednik imenuje nominirane kandidate.

Smatram da je to ispravno nakon prijedloga izmjene Ustava koje je predložio Putin – rekao je Medvedev.

Prihvaćajući ostavku, Putin je poručio ministrima da nastave s obnašanjem funkcija, dok se ne formira novi kabinet. Prije proglašenja ostavke, Medvedeva se je sastao s Putinom, potvrdio je Kremlj.

Inače, ruski predsjednik rekao je u srijedu u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u parlamentu da je Rusija prvi put u povijesti postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju, javljaju svjetske agencije.

“Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju”, istaknuo je Putin, dodavši da su “naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti pravodobno i u dovoljnom opsegu”, piše tportal.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

Zahtjev za ponudu VBA upućen je prema sedam država

Objavljeno

na

Objavio

Supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA) potpisali su pismo kojim se Zahtjev za ponudu VBA upućuje prema sedam država sukladno provedenom predselekcijskom postupku i zaključcima donesenim na sjednicama 9. i 16. prosinca 2019., priopćeno je u srijedu iz Vlade RH.

Zahtjev za ponudu novog višenamjenskog borbenog aviona bit će danas dostavljen Sjedinjenim Američkim Državama (F-16) i Švedskoj (JAS Gripen), a za rabljene avione Francuskoj (Rafale), Italiji (Eurofighter), te Norveškoj, Grčkoj i Izraelu (F-16).

Sukladno Zahtjevu za ponudu inicijalni odgovori se očekuju u svibnju, a cjelokupni proces nakon pojašnjenja te ocjene ponuda trebao bi završiti početkom kolovoza 2020. godine kad će Međuresorno povjerenstvo Vladi predložiti donošenje odgovarajućih odluka, navodi se u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari