Connect with us

Vijesti

Jandroković: Ana Katarina Zrinski bila je jedna od najobrazovanijih žena

Objavljeno

-

Foto: Hina

Povodom 350. godina smrti grofice Ane Katarine Zrinski, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandoković podsjetio je u četvrtak na njezin život i djelovanje istaknuvši da je bila jedna od najobrazovanijih žena svoga vremena.

Grofica Ana Katarina Zrinski, rođena Frankopan, hrvatska je plemkinja, spisateljica i prevoditeljica iz 17. stoljeća i jedna od najobrazovanijih žena svoga vremena, kazao je Jandroković podsjetivši da je nedavno jedan od salona u Hrvatskom saboru nazvan njenim imenom.

Uz prevođenje s njemačkoga, talijanskog i mađarskog, Ana Katarina Zrinski bila je i prva žena u Banskoj Hrvatskoj koja se bavila i izvornim spisateljskim radom, a hrvatski jezik u njenim djelima bio je mješavina čakavskoga, kajkavskog i štokavskog narječja. Istaknula se i kao diplomatkinja, održavajući veze s Mlecima, Francuzima i Poljacima, rekao je.

Književnik i saborski zastupnik Eugen Kumičić nazivao ju je najslavnijom kćeri hrvatskog naroda, važno je redovito se podsjetiti njenoga života i djelovanja i drago mi je da smo njenim imenom nazvali jedan od saborskih salona, dodao je. (Hina)

Na današnji dan prije 350 godina preminula Katarina Zrinski

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas