Pratite nas

Politika

Jandroković: Cijela koalicija usuglasila pet važnih pitanja

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandorković rekao je u srijedu da se cijela koalicija usuglasila oko pet važnih pitanja, da su s predstavnicima HNS-a dogovorili da se ide s proračunom kakav je Vlada predložila i da vladina uredba treba biti gotova do 30. lipnja.

Riječ je o rebalansu proračuna, proračunu za 2020., setu poreznih zakona, minimalnoj plaći i Zakonu o blagdanima.

Dogovorili smo ono što je najavio predsjednik vlade, da želi 2+2+2 za iduću godinu i da se isto tako riješi i pitanje s koeficijentima.

U slučaju da uredba ne bude donesena do 30. lipnja tada bi išli za dva posto za one resore za koje je procjena da su potplaćeni, rekao je dodavši kako su tu i policija i prosvjeta.

Istaknuo je kako će se sa sindikatima još morati razgovarati.

Kao dodatni osigurač nudimo dva posto nakon 30. lipnja

Vjerujem da je ovo dobra ponuda, da se dobiva šest posto što su sindikati željeli, rekao je te dodao da, isto tako, rade na uredbi o koeficijentima koja je njima iznimno važna.

Kao dodatni osigurač nudimo i tih 2 posto nakon 30. lipnja, rekao je Jandroković.

Napomenuo je kako je prijedlog Vlade da se u analizu koeficijenata uključe i strani ekspert te da se napravi pravedna uredba kako bi koeficijenti, kod kojih postoje prijepori da nisu pravedni, bili napravljeni na najbolji mogući način i dobro strukturirani.

Rekao je i kako će tu biti pomoći i domaće struke te da bi trebalo uključiti i sve one koji su zainteresirani te da će o tomu odlučivati Vlada.

Naglasio je kako šest postio koje su sindikati tražili to dobivaju te dodao kako uredba treba biti gotova do 30. lipnja. Poslu trebamo pristupiti ozbiljno i adekvatno jer u posljednjih 30 godina nije nađen adekvatan sustav plaćanja u državnom i javnom sektoru, ustvrdio je Jandroković.

Ni u jednom trenutku nismo osporavali pravo na štrajk

“Mi preuzimamo odgovornost i radimo na uredbi”, rekao je dodavši kako stvaraju uvjete da i druga strana pristane na kompromis, dijalog i razgovor.

Istaknuo je kako ni u jednom trenutku nisu osporavali pravo na štrajk.

Na pitanje o budućim ucjenama HNS-a, odgovorio je kako je koalicija danas vrlo brzo došla do konsenzusa te da su oko proračuna dodatno razgovarali s HNS-om.

Istaknuo je da su u ovom trenutku postigli sporazum. “Uvijek može doći do nesporazuma, ali dogovorili smo se da donosimo i rebalans proračuna i proračun”, dodao je.

Jandroković ne očekuje da bi predsjedništvo HNS-a moglo odbiti dogovor.

Da je bilo lako, smatra, onda bi uredbu donijele i vlade prije nas. To nije bilo lako, ali vjerujem da ova vlada može riješiti ovo pitanje, rekao je uvjeren da će uredba biti napravljena do 30. lipnja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Predložit ću Saboru da novi ministar bude Vili Beroš

Objavljeno

na

Objavio

Na sastanku HDZ-ovog Odbora za zdravstvo jednoglasno je prihvaćen prijedlog premijera Andreja Plenkovića, da se prof.dr. Vilija Beroša Saboru predloži za novog ministra zdravstva.

Nakon završetka sjednice Plenković se obratio novinarima.

Nakon konzultacija s HDZ-ovim Odborom za zdravstvo i vrhom stranke želim obavijestiti javnost da ću Saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš – izjavio je Plenković nakon sjednice, prenosi Jutarnji list

Radi se o čovjeku koji poznaje sustav i koji se vrlo brzo može snaći u ulozi ministra zdravstva – rekao je premijer.

Plenković je potom objasnio i kojim su se kriterijima vodili pri odabiru.

Vodili smo se kriterijima da resor treba voditi čovjek koji poznaje sustav. Beroš je iskusan, poznaje zdravstveni sustav, ima sve stručne kompetencije i kvalifikacije – uvjerava Plenković.

Za Jutarnji list je Beroš netom nakon što je potvrđena informacija da će on naslijediti Kujundžića rekao kako zahvaljuje premijeru Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju.

Kao ministar zdravstva intenzivirat ću sve one aktivnosti koje sam i do sada poduzimao kao pomoćnik, posebno na unapređenju zdravstvene zaštite naših građana, većoj i boljoj dostupnosti medicinskih usluga pacijentima u cijeloj zemlji, a s druge strane rješavanju gorućih problema našeg zdravstvenog sustava poput smanjenja odlazaka liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo – kaže Beroš.

Također dodaje kako je svjestan da je problema puno i da su u njihovu rješavanju ograničavajući čimbenici vrijeme i financijske mogućnosti države, ali vjeruje da ću zajedno s timom suradnika učiniti pozitivne iskorake.

Odmah poslije ove naše pressice vraćam se u ministarstvo i nastavljam sa suradnicima rad na rješavanju svih pitanja koja stoje pred ministarstvom. O svim planovima volio bih da razgovaramo u ministarstvu ovih dana. Kao ministar bit ću dostupan hrvatskoj javnosti, a zalagat ću se da građani budu uvijek i na vrijeme informirani, kao što to činimo ovih dana kada se svijet i mi kao dio tog svijeta susrećemo s novom virusnom opasnosti – zaključio je Beroš.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Kujundžić: Vraćam se u Sabor i KB Dubrava te na Medicinski fakultet

Objavljeno

na

Objavio

Smijenjeni ministar zdravstva Milan Kujundžić oglasio se u utorak priopćenjem u kojem navodi da nakon 39 mjeseci odlazi s mjesta ministra zdravstva i vraća se u Sabor i na svoje radno mjesto u KB-u Dubrava i na Medicinskom fakultetu.

Mom odlasku prethodio je orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima. a povod je moja imovinska kartica, tvrdi Kujundžić u priopćenju u kojem ustraje u tvrdnji da se radilo samo o formalnoj nomotehničkoj omaški kod ispunjavanja imovinske kartice, pri čemu je točno naveo sve svoje nekretnine, ali nije precizno naveo broj kvadrata.

“Posljednjih dana u medijima izlazi niz napada i neistina, kojima se diskreditira moj životni rad i dignitet, moja obitelj i prijatelji. Po već viđenom modelu, stvara se negativna percepcija u javnosti bez provjeravanja činjenica ili saslušavanja druge strane”, navodi Kujundžić.

Sve te neistine, kaže Kujundžić, demantirao je jučer zajedno sa svojim odvjetnikom na konferenciji za novinare, a danas je odvjetnik uputio u Vladu i Središnjicu HDZa detaljno očitovanje o svim nekretninama i njihovom stjecanju. Isto očitovanje bit će upućeno i Povjerenstvu za sukob interesa.

“U dogovoru s premijerom odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi i vraćam se na svoje mjesto u Sabor, koje sam dobio na parlamentarnim izborima 2016. preferencijskim glasovima, kao i na svoje mjesto u KB-u Dubrava i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu”.

Sve vrijeme mandata radio sam teško, pošteno i najbolje što sam znao te što smatram da je u interesu za našu državu i budućnost, poručuje Kujundžić i podsjeća na svoje poteze tijekom mandata, poput novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uspješnog povlačenja sredstava iz EU fondova u iznosu od oko dvije milijarde kuna, opremanja brojnih bolnica, dvostrukog povećanja broja specijalizacija, povećanja plaća zdravstvenim radnicima za 18 posto, uvođenja prioritetnih lista čekanja za bolesnike s po život opasnim bolestima itd.

“Pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije, kao i financijski štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, za što bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana”, naglašava Kujundžić.

Bivši ministar u priopćenju se još jednom ispričava javnosti za “šlampavo” ispunjenu imovinsku karticu, a onome tko dođe na čelo Ministarstva zdravstva želi uspjeh u radu. (Hina)

Plenković: Ministar Kujundžić je bio fokusiran na teme koje nemaju veze s resorom zdravstva

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari