Connect with us

Pregled

Jandroković: Hrvati će zauvijek pamtiti Vukovar

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u četvrtak kako će Hrvati zauvijek pamtiti Vukovar i njegovu žrtvu, ali kako se „okrećemo budućnosti i gradimo i hrvatsku državu i Vukovar, najbolje što znamo i možemo“.

Prošlo je 30 godina, ali sjećanja su i dalje živa, Hrvati će, sasvim sigurno, pamtiti Vukovar zauvijek, rekao je Jandroković u Vukovaru koji obilježava 30 godina od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Naglasio je kako su okupljeni u Vukovaru, među kojima je i državni vrh, danas došli još jednom iskazati poštovanje gradu Vukovaru, prisjetiti se svih žrtava koje su pale za slobodu Vukovara i za hrvatsku slobodu, zahvaliti se hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji, posebno onima koji su izgubili svoje bližnje.

Generacijama koje tada nisu bile rođene i nemaju to sjećanje, (došli) smo još jednom reći da se zlu treba suprotstaviti, da se onima koji su tada takli u hrvatski narod i u hrvatski teritorij moralo suprotstaviti, naglasio je predsjednik Sabora.

„Pamtimo to, zahvalni smo herojima Domovinskog rata, pamtimo žrtvu, ali okrećemo se budućnosti i gradimo i hrvatsku državu i Vukovar, najbolje što znamo i možemo“, poručio je.

Djeca se moraju odgajati na istini

„Djeca se moraju odgajati na istini, znati što je istina, a ona je da se ovdje dogodila velikosrpska agresija, vrlo brutalna. Teško je očekivati puno pomirenje bez istine i prihvaćanja odgovornosti onih koji su zločin počinili“, odgovorio je na upit treba li razmisliti o politici razdvojenih razreda i vrtićkih skupina u Vukovaru.

Djecu moramo odgajati da razmišljaju o budućnosti, da budu tolerantna, uvažavaju drugog i drugačijeg, ali isto tako moramo ih učiti i podsjećati o onome što je bilo, naglasio je.

Vukovar, napomenuo je, još uvijek nosi tešku ranu, sjećanja su živa, iako je od srpske agresije prošlo 30 godina.

„Na žalost iz Srbije dolaze poruke koje i dalje nisu takve da se prihvaća odgovornost za ono što je počinjeno, naravno da to izaziva određene tenzije, a posebno u sredinama koje su teško stradale, a Vukovar je jedna od takvih sredina“, istaknuo je Jandroković.

S naše strane, dodao je, trebamo učiniti sve da se one prevladaju, ali očekujemo i od svih koji su odgovorni za ono što se zbivalo da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Predsjednik Sabora nije želio odgovarati na druga pitanja koja nisu vezana uz Vukovar i 30. obljetnicu sloma herojske obrane grada. (Hina)

Dokumentarni film u sjećanje na vukovarsku Majku hrabrost – Katu Šoljić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari