Connect with us

Politika

Jandroković i Bačić: HDZ je pobjednik, analiza će pokazati zašto smo osvojili 4 mandata

Objavljeno

-

Foto: Hina

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ponovili su u srijedu da je HDZ pobjednik europskih izbora, te da će analize unutar stranke pokazati zašto je osvojio četiri umjesto očekivanih pet mandata.

“Željeli smo pet mandata, dobili četiri, ali smo ipak ostvarili najbolji rezultat od svih drugih stranaka s 40-ak tisuća glasova više od SDP-a. Mi jesmo pobjednici izbora, imamo jednak broj mandata kao što smo imali u prošlom sazivu Europskog parlamenta”, izjavio je Jandroković u Saboru.

Dodao je kako su na ove izbore išli samostalno s listom koju je predvodio mlad čovjek i da su time poslali političku poruku.

“Kada gledamo rezultat, glasovi koje su na prošlim izborima bili za Ružu Tomašić i Marijanu Petir ostali su s njima, a HDZ je, ako se gleda bez njih, osvojio nešto više glasova nego na izborima 2014. godine”, rekao je Jandroković i najavio dodatnu analizu kako bi se vidjelo gdje se podbacilo.

Podsjetio je i kako je isti tim unutar stranke vodio ove izbore kao i one 2016. i 2017. godine.

“Mislim da je posao odrađen dobro, i 2016. i 2017. smo imali isti izborni stožer s istim ljudima, dakle to nije neka nova ekipa”, kazao je Jandroković.

Na pitanje da komentira sukob Milijana Brkića s Andrejem Plenkovićem Jandroković je ponovio da će sve analizirati te potom još snažnije krenuti prema idućim izborima.

“Ne bih volio unaprijed bilo kome presuđivati, ali treba stati na loptu, vidjeti gdje su bili posebni podbačaji, koji su razlozi, za to treba određeno vrijeme, nećemo stvari lomiti preko koljena, ali ćemo sigurno iz situacije izvući važne pouke”, rekao je Jandroković.

Izrazio je i nezadovoljstvo kako su mediji popratili posljednju sjednicu Predsjedništva HDZ-a, a članove stranke koji su bili izvori medijima optužio da namjerno rade štetu stranci.

“Informacije su u određene medije izašle odmah nakon sastanka, i to ne u preciznoj formi, nego ima istinitog, poluistinitog i neistinitog što je izgovoreno na sastanku, ali uvijek se pojave informacije koje idu suprotno onome što je politika i interes HDZ-a. Oni koji daju te informacije namjerno rade štetu HDZ-u”, kazao je Jandroković ne želeći nikoga imenovati niti otkriti hoće li biti sankcija.

Ustvrdio je i kako je Plenković kazao “samo činjenicu” kada je za Brkića rekao da ga nije vidio da pomaže u kampanji.

“Da bi se danas razgovaralo o nekoj odgovornosti, treba izgubiti izbore, a mi nismo izgubili nego pobijedili”, naglasio je Jandroković dodavši kako ne osjeća nikakvu odgovornost i kako im neće dijeliti lekcije oni koji su stranku 2016. ostavili u političkom i financijskom rasulu.

Predsjednik Sabora izrazio je međutim zadovoljstvo viješću o rastu hrvatskog gospodarstva na 3,9 posto u prvom tromjesečju ove godine. “To je dokaz da Vlada vodi ispravnu politiku u gospodarstvu, imamo itekako dobru perspektivu, ti rezultati nisu slučajni, Vlada je deficite pretvorila u suficite, smanjila vanjski dug, i sad bilježi snažan gospodarski rast”, poručio je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je također ustvrdio kako se u stranci sad rade analize izbornih rezultata te kako je HDZ pobjednik EU izbora.

Ocijenio je da se tijekom same kampanje dogodilo nekoliko stvari koje su utjecale na rezultate izbora, primjerice referendumska inicijativa koja je išla protiv mirovinske reforme te brojne afere koje su se kroz medije provlačile i išle prema određenim dužnosnicima HDZ-a.

“Nismo zadovoljni, očekivali smo 5 mandata a osvojili smo 4, ali smo svejedno pobjednici izbora”, ponovio je Bačić.

“Znam da je predsjednik stranke bio prilično angažiran u ovoj kampanji, a kroz analizu ćemo vidjeti koliko smo se kao stranački dužnosnici angažirali u političkoj utakmici. Mogu za sebe reći da je moja županijska organizacija polučila jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj. Znam koliko sam si truda dao u ovoj kampanji i navest ću sve razloge koji su doveli do tog rezultata i to očekujemo da naprave i svi drugi” , izjavio je Bačić upitan o angažmanu Milijana Brkića.

Dodao je i da nema nikakvih informacija o priči da su HDZ-ovi birači u Zagrebu bojkotirali ove izbore.

Bačić je također naglasio kako je vladajuća koalicija stabilna upitan da komentira pozive HDZ-ovih partnera na neka nova okupljanja, primjerice HNS-a na okupljanje liberala, a SDSS-a na okrupnjavanje socijaldemokrata.

“Svaki su politički izbori kao što su i za Europski parlament na određeni način potres na političkoj sceni i nakon tog potresa kao i u prirodi ima još određenih podrhtavanja dok smo još vrući od tih izbora” zaključio je Bačić predviđajući da će se za par dana to sve skupa stišati.

(Hina)

 

Žestok prigovor HDZ-u: ‘Evo kako ćete ponovo vratiti svoje glasove’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari