Pratite nas

Politika

Jandroković i Bačić: HDZ je pobjednik, analiza će pokazati zašto smo osvojili 4 mandata

Objavljeno

na

Foto: Hina

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ponovili su u srijedu da je HDZ pobjednik europskih izbora, te da će analize unutar stranke pokazati zašto je osvojio četiri umjesto očekivanih pet mandata.

“Željeli smo pet mandata, dobili četiri, ali smo ipak ostvarili najbolji rezultat od svih drugih stranaka s 40-ak tisuća glasova više od SDP-a. Mi jesmo pobjednici izbora, imamo jednak broj mandata kao što smo imali u prošlom sazivu Europskog parlamenta”, izjavio je Jandroković u Saboru.

Dodao je kako su na ove izbore išli samostalno s listom koju je predvodio mlad čovjek i da su time poslali političku poruku.

“Kada gledamo rezultat, glasovi koje su na prošlim izborima bili za Ružu Tomašić i Marijanu Petir ostali su s njima, a HDZ je, ako se gleda bez njih, osvojio nešto više glasova nego na izborima 2014. godine”, rekao je Jandroković i najavio dodatnu analizu kako bi se vidjelo gdje se podbacilo.

Podsjetio je i kako je isti tim unutar stranke vodio ove izbore kao i one 2016. i 2017. godine.

“Mislim da je posao odrađen dobro, i 2016. i 2017. smo imali isti izborni stožer s istim ljudima, dakle to nije neka nova ekipa”, kazao je Jandroković.

Na pitanje da komentira sukob Milijana Brkića s Andrejem Plenkovićem Jandroković je ponovio da će sve analizirati te potom još snažnije krenuti prema idućim izborima.

“Ne bih volio unaprijed bilo kome presuđivati, ali treba stati na loptu, vidjeti gdje su bili posebni podbačaji, koji su razlozi, za to treba određeno vrijeme, nećemo stvari lomiti preko koljena, ali ćemo sigurno iz situacije izvući važne pouke”, rekao je Jandroković.

Izrazio je i nezadovoljstvo kako su mediji popratili posljednju sjednicu Predsjedništva HDZ-a, a članove stranke koji su bili izvori medijima optužio da namjerno rade štetu stranci.

“Informacije su u određene medije izašle odmah nakon sastanka, i to ne u preciznoj formi, nego ima istinitog, poluistinitog i neistinitog što je izgovoreno na sastanku, ali uvijek se pojave informacije koje idu suprotno onome što je politika i interes HDZ-a. Oni koji daju te informacije namjerno rade štetu HDZ-u”, kazao je Jandroković ne želeći nikoga imenovati niti otkriti hoće li biti sankcija.

Ustvrdio je i kako je Plenković kazao “samo činjenicu” kada je za Brkića rekao da ga nije vidio da pomaže u kampanji.

“Da bi se danas razgovaralo o nekoj odgovornosti, treba izgubiti izbore, a mi nismo izgubili nego pobijedili”, naglasio je Jandroković dodavši kako ne osjeća nikakvu odgovornost i kako im neće dijeliti lekcije oni koji su stranku 2016. ostavili u političkom i financijskom rasulu.

Predsjednik Sabora izrazio je međutim zadovoljstvo viješću o rastu hrvatskog gospodarstva na 3,9 posto u prvom tromjesečju ove godine. “To je dokaz da Vlada vodi ispravnu politiku u gospodarstvu, imamo itekako dobru perspektivu, ti rezultati nisu slučajni, Vlada je deficite pretvorila u suficite, smanjila vanjski dug, i sad bilježi snažan gospodarski rast”, poručio je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je također ustvrdio kako se u stranci sad rade analize izbornih rezultata te kako je HDZ pobjednik EU izbora.

Ocijenio je da se tijekom same kampanje dogodilo nekoliko stvari koje su utjecale na rezultate izbora, primjerice referendumska inicijativa koja je išla protiv mirovinske reforme te brojne afere koje su se kroz medije provlačile i išle prema određenim dužnosnicima HDZ-a.

“Nismo zadovoljni, očekivali smo 5 mandata a osvojili smo 4, ali smo svejedno pobjednici izbora”, ponovio je Bačić.

“Znam da je predsjednik stranke bio prilično angažiran u ovoj kampanji, a kroz analizu ćemo vidjeti koliko smo se kao stranački dužnosnici angažirali u političkoj utakmici. Mogu za sebe reći da je moja županijska organizacija polučila jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj. Znam koliko sam si truda dao u ovoj kampanji i navest ću sve razloge koji su doveli do tog rezultata i to očekujemo da naprave i svi drugi” , izjavio je Bačić upitan o angažmanu Milijana Brkića.

Dodao je i da nema nikakvih informacija o priči da su HDZ-ovi birači u Zagrebu bojkotirali ove izbore.

Bačić je također naglasio kako je vladajuća koalicija stabilna upitan da komentira pozive HDZ-ovih partnera na neka nova okupljanja, primjerice HNS-a na okupljanje liberala, a SDSS-a na okrupnjavanje socijaldemokrata.

“Svaki su politički izbori kao što su i za Europski parlament na određeni način potres na političkoj sceni i nakon tog potresa kao i u prirodi ima još određenih podrhtavanja dok smo još vrući od tih izbora” zaključio je Bačić predviđajući da će se za par dana to sve skupa stišati.

(Hina)

 

Žestok prigovor HDZ-u: ‘Evo kako ćete ponovo vratiti svoje glasove’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Marić u Dnevniku HTV-a: ‘Opravdanosti za štrajk više nema’

Objavljeno

na

Objavio

Najavu premijera Andreja Plenkovića u Saboru da Vlada planira povećati osnovice plaća u javnim i državnim službama za 6,12 posto, povećati minimalnu plaću i neoporezivi dio dohotka te odgoditi smanjenje stope PDV-a – u Dnevniku HTV-a komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

– Povećanje osnovica, ovisno o datumima, proračun će stajati od milijarde do 1,2 milijarde kuna. Povećanje osnovnog odbitka s 3800 na 4000 kuna stajat će oko 500 milijuna kuna, za što ćemo osigurati kompenzacijsku mjeru za jedinice lokalne uprave i samouprave, kazao je ministar Zdravko Marić. Sveukupno dolazimo na 1,8 milijardi što iznosi nivo jednog postotnog boda PDV-a od čijeg se spuštanja odustalo, dodao je. Pretpostavke su da povećanja kreću na početku godine, zatim u prvoj polovini godine, sredini i drugoj polovini godine, kazao je.

“Opravdanosti za štrajk više nema”

Za pritisak na Vladu kazao je da nije ništa neobično s obzirom na to da ulazimo u kraj političkog ciklusa. Napomenuo je kako do ugroze javnih financija neće biti. Puno smo toga učinili i odgovorno se odnosimo prema novcu poreznih obveznika, kazao je. Dodao je kako je izrada proračuna za iduću godinu u završnoj fazi te da je ova ponuda Vlade u skladu sa svim što su dosad govorili i u skladu s mogućnostima. Zahtjeve sindikata smatra legitimnima, ali opravdanosti za štrak više nema. Napomenuo je da će idućih mjeseci krenuti u reviziju Uredbe o složenosti poslova, tj. koeficijentima. To se prijašnje vlade nisu usudile, dodao je.

O minimalnoj plaći sve će reći premijer

–  Dajemo si dovoljno vremena da se stanje s koeficijentima analizira, napravi pregled i predstavi Vladi koja u Uredbu intervenira jednostrano. Ali partnerski ćemo se odnositi prema sindikatima i prema javnosti – da vidimo što su to koeficijenti složenosti posla i kakvi su sve dodaci. Ništa se neće preko noći dogoditi, ali ne govorimo o godinama, nego o mjesecima, kazao je Marić. Nije htio govoriti o iznosu minimalne plaće. O tome će, kazao je, svoje reći premijer.

– Govoreći o neoporezivom osobnom odbitku koji se povećava s 3800 na 4000 kn kazao je da to za oko milijun građana znači oko 55 – 80 kuna veću neto plaću, pod uvjetom da poslodavac ovu mjeru ne iskoristi kako bi umanjio bruto plaću. Kroz dosadašnja četiri kruga porezne reforme, za radnika koji ima jednog uzdržavanog člana – to znači 700 kuna veću plaću, kazao je Marić.

Proračun, rebalans i paket poreznih zakona na Vladi 30. listopada

Ministar je najavio da su proračun, rebalans i paket poreznih zakona planirani za sjednicu Vlade 30. listopada. Porezni zakoni u Saboru idu u dva čitanja, a proračun standardno u jednom čitanju. Plan je da se sve donese tijekom studenoga kako bismo krenuli u pripremanje za predsjedanjem Vijećem EU-a. Vezano za proračun, kazao je kako su prihodi ponovno iznad, a rashodi u okviru plana. Nastavit će se trend uravnoteženog proračuna, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Počela rasprava o opozivu Kujundžića

Objavljeno

na

Objavio

U Saboru je počela rasprava o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, što je inicirao u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika.

Prije ljetne ustavne stanke podnijeli su zahtjev, inzistirajući da se sazove izvanredna sjednica Sabora, no to im nije pošlo za rukom jer je Ustavni sud ocijenio da petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj izvanredne sjednice u vrijeme stanke.

Oporba proziva Kujundžića da u tri godine mandata nije ni započeo reformu zdravstvenog sustava te da je propustio strateški upravljati sustavom i pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu. Optužuju ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu, te preustrojio i financijski stabilizirao sustav.

Oporba ga proziva i za izostanak upravljanja ljudskim resursima što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra, te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara. Također, Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenje presuda u korist liječnika zbog neisplate prekovremenih sati.

Ministar je bio odgovoran za pripremu, predlaganje i provođenje reforme zdravstvenog sustava, a nije ju ni započeo, kazala je u obrazloženju zahtjeva Ines Strenja Linić, saborska zastupnica Mosta:

– Propustio je strateški upravljati sustavom, kao što je propustio oformiti kvalitetan tim koji je u stanju isplanirati i provoditi dugoročno kvalitetan razvoj zdravstvenog sustava. Propustio je pravodobno donijeti i zakon o zdravstvenom osiguranju. Propustio je osnažiti i primarnu zdravstvenu zaštitu, preustrojiti bolnički sustav, racionalizirati zdravstveni sustav, financijski stabilizirati sustav, predložiti model dugoročnog rješavanja financijskih obveza prema veledrogerijama i drugim dobavljačima zbog čega rast dugova bolnica i zdravstvenog sustava ozbiljno prijeti urušavanju sustava, izjavila je među ostalim Strenja Linić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari