Pratite nas

Politika

Jandroković i Bačić: HDZ je pobjednik, analiza će pokazati zašto smo osvojili 4 mandata

Objavljeno

na

Foto: Hina

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ponovili su u srijedu da je HDZ pobjednik europskih izbora, te da će analize unutar stranke pokazati zašto je osvojio četiri umjesto očekivanih pet mandata.

“Željeli smo pet mandata, dobili četiri, ali smo ipak ostvarili najbolji rezultat od svih drugih stranaka s 40-ak tisuća glasova više od SDP-a. Mi jesmo pobjednici izbora, imamo jednak broj mandata kao što smo imali u prošlom sazivu Europskog parlamenta”, izjavio je Jandroković u Saboru.

Dodao je kako su na ove izbore išli samostalno s listom koju je predvodio mlad čovjek i da su time poslali političku poruku.

“Kada gledamo rezultat, glasovi koje su na prošlim izborima bili za Ružu Tomašić i Marijanu Petir ostali su s njima, a HDZ je, ako se gleda bez njih, osvojio nešto više glasova nego na izborima 2014. godine”, rekao je Jandroković i najavio dodatnu analizu kako bi se vidjelo gdje se podbacilo.

Podsjetio je i kako je isti tim unutar stranke vodio ove izbore kao i one 2016. i 2017. godine.

“Mislim da je posao odrađen dobro, i 2016. i 2017. smo imali isti izborni stožer s istim ljudima, dakle to nije neka nova ekipa”, kazao je Jandroković.

Na pitanje da komentira sukob Milijana Brkića s Andrejem Plenkovićem Jandroković je ponovio da će sve analizirati te potom još snažnije krenuti prema idućim izborima.

“Ne bih volio unaprijed bilo kome presuđivati, ali treba stati na loptu, vidjeti gdje su bili posebni podbačaji, koji su razlozi, za to treba određeno vrijeme, nećemo stvari lomiti preko koljena, ali ćemo sigurno iz situacije izvući važne pouke”, rekao je Jandroković.

Izrazio je i nezadovoljstvo kako su mediji popratili posljednju sjednicu Predsjedništva HDZ-a, a članove stranke koji su bili izvori medijima optužio da namjerno rade štetu stranci.

“Informacije su u određene medije izašle odmah nakon sastanka, i to ne u preciznoj formi, nego ima istinitog, poluistinitog i neistinitog što je izgovoreno na sastanku, ali uvijek se pojave informacije koje idu suprotno onome što je politika i interes HDZ-a. Oni koji daju te informacije namjerno rade štetu HDZ-u”, kazao je Jandroković ne želeći nikoga imenovati niti otkriti hoće li biti sankcija.

Ustvrdio je i kako je Plenković kazao “samo činjenicu” kada je za Brkića rekao da ga nije vidio da pomaže u kampanji.

“Da bi se danas razgovaralo o nekoj odgovornosti, treba izgubiti izbore, a mi nismo izgubili nego pobijedili”, naglasio je Jandroković dodavši kako ne osjeća nikakvu odgovornost i kako im neće dijeliti lekcije oni koji su stranku 2016. ostavili u političkom i financijskom rasulu.

Predsjednik Sabora izrazio je međutim zadovoljstvo viješću o rastu hrvatskog gospodarstva na 3,9 posto u prvom tromjesečju ove godine. “To je dokaz da Vlada vodi ispravnu politiku u gospodarstvu, imamo itekako dobru perspektivu, ti rezultati nisu slučajni, Vlada je deficite pretvorila u suficite, smanjila vanjski dug, i sad bilježi snažan gospodarski rast”, poručio je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je također ustvrdio kako se u stranci sad rade analize izbornih rezultata te kako je HDZ pobjednik EU izbora.

Ocijenio je da se tijekom same kampanje dogodilo nekoliko stvari koje su utjecale na rezultate izbora, primjerice referendumska inicijativa koja je išla protiv mirovinske reforme te brojne afere koje su se kroz medije provlačile i išle prema određenim dužnosnicima HDZ-a.

“Nismo zadovoljni, očekivali smo 5 mandata a osvojili smo 4, ali smo svejedno pobjednici izbora”, ponovio je Bačić.

“Znam da je predsjednik stranke bio prilično angažiran u ovoj kampanji, a kroz analizu ćemo vidjeti koliko smo se kao stranački dužnosnici angažirali u političkoj utakmici. Mogu za sebe reći da je moja županijska organizacija polučila jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj. Znam koliko sam si truda dao u ovoj kampanji i navest ću sve razloge koji su doveli do tog rezultata i to očekujemo da naprave i svi drugi” , izjavio je Bačić upitan o angažmanu Milijana Brkića.

Dodao je i da nema nikakvih informacija o priči da su HDZ-ovi birači u Zagrebu bojkotirali ove izbore.

Bačić je također naglasio kako je vladajuća koalicija stabilna upitan da komentira pozive HDZ-ovih partnera na neka nova okupljanja, primjerice HNS-a na okupljanje liberala, a SDSS-a na okrupnjavanje socijaldemokrata.

“Svaki su politički izbori kao što su i za Europski parlament na određeni način potres na političkoj sceni i nakon tog potresa kao i u prirodi ima još određenih podrhtavanja dok smo još vrući od tih izbora” zaključio je Bačić predviđajući da će se za par dana to sve skupa stišati.

(Hina)

 

Žestok prigovor HDZ-u: ‘Evo kako ćete ponovo vratiti svoje glasove’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Milanović optužio HDZ – Mene se naziva Milanče, a na plakat stavlja srp i čekić. Znamo tko stoji iza toga

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednički kandidat SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović poslao je u petak s predizbornog skupa u Ogulinu i poruku kako prije prihvaćanja eura treba dobro razmisliti, jer ćemo tako jednom zauvijek ostati bez nacionalne valute, “a kakva je- takva je, naša je”.

„Nekoliko država koje su već dosta dugo u Europskoj uniji nisu ušle u eurozonu, Češka, Poljska i Mađarska. Stambeni kredit u Grčkoj koja ima euro skuplji je nego u Zagrebačkoj banci, gdje su stambeni krediti viši nego u Italiji. Dakle, nema pravih i bespogovornih argumenata da je uvođenje eura prava stvar“, rekao je Milanović.

Zagovaratelje eura bez pravih argumenata nazvao je „gospodarima priče“.

Plakati “Dolazi Milanče” poruka zastrašivanja

Milanović je rekao i da je po stablima u Ogulinu vidio podrugljive plakate „Dolazi Milanče“, te znak srpa i čekića.

“Došao sam u grad gdje se kukavički i anonimno postavljaju plakati, mene se naziva Milanče, a na plakat stavlja srp i čekić. To je normalna Hrvatska? Znamo tko stoji iza toga, HDZ!”-rekao je Milanović.

„Znam koja se poruka krije iza toga, jer ovdje ima naših sugrađana prezimenom Milanović, srpske su nacionalnosti, i to je poruka, uz kršenje komunalnog reda i zabijanja čavlima takvih plakata na koru drveća, to je poruka zastrašivanja. Oni su trgovci strahom nakon 20 i više godina. Žive u idolatriji prema komunističkom generalu, Titovom generalu koji ih je vodio i opet pričaju te besmislene priče“, ocijenio je Milanović.

Naglasio je kako oni nisu ti “koji kontaminiraju prostor i prijete ljudima ili 25 godina nakon rata prebrojavaju tko se kako zove, tko je koje nacionalnosti.” Normalna Hrvatska nije takva Hrvatska istaknuo je. Za Vladu je rekao da se bavi nevažnim stvarima, da nas druge zemlje u svemu pretječu.

“Stanje je loše, ali šansi imamo. Neću pozirati pred ogradom Bijele kuće, nego ću graditi saveze sa državama s kojima možemo biti partneri. Diktat desnice i njenih “priključaka” ne želimo tolerirati, ne želimo da oni dominiraju našim životima”- rekao je.

Kritički je govorio o pravosudnom sustavu, i ocijenio kako se “lopovi ne osuđuju zbog zastare i zbog nedostatka dokaza i kako to vrijeđa. Za zdravstvo je rekao da ono u Hrvatskoj ne može biti besplatno, ali da mora biti dostupno i zato se zalaže samo za normalnu Hrvatsku.”

Pozivajući okupljene građane da na izborima 22. ovoga mjeseca, te opet u drugom krugu izbora glasaju za njega, Milanović je rekao da on jedan od njih, za razliku “od onih aktualnih i onih poduzetnika, sve HDZ-ovaca“ . Rekao je da kod ulaska u politiku nije imao povlašten status, nije bio politički protežiran, te da od države ne želi ništa više no da bude normalna, „dok je filozofija desnice, posebno HDZ-ove desnice zabrana i zabrana, nemojte, nemojte, da sve određuju i dominiraju u društvu.”

Kako je ocijenio, takvi odnosi „dovode do pobuna i nezadovoljstva, čak i ratovi izbijaju zbog tretmana ljudi kao drugorazrednih bića, sramoćenja čitavih nacija ili grupa, a to radi HDZ “.

„Nade ne da ima, nade nikada nije nestalo, ono što je potrebno je organiziran i trezven pristup, za početak odlazak na izbore, te da se HDZ, jer drugačije ne ide, izgna s vlasti“, zaključio je Milanović uz riječi da je to važno jer HDZ djeluje na način da „tko nije njihov, taj nije Hrvat, taj je izdajnik.

Govoreći o izbornim programima, Milanović je rekao kako je on „svjestan ograničenja predsjedničke funkcije, a da ” drugi u programima pričaju bajke, gluposti laži, obećavaju stvari za koje znaju da ih sigurno nikada neće provesti i to je HDZ“.

“Nama treba pristojnost, samo pristojnost, normalno društvo i rad koji veseli te dokolica i razonoda koje vesele još više“, rekao je Milanović.

Na kraju je pozvao stotinjak SDP-ovaca i simpatizera okupljenih u Školskoj sportskoj dvorani, da se posluže kolačima koje je donio.

Na skupu su, među ostalima, bili i predsjednik SDP-a Davor Bernardić te Arsen Bauk i Orsat Miljenić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Predsjednica: Svatko je slobodan govoriti o mom programu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak da svatko – premijer, predsjednik Sabora, članovi HDZ-a i svi u Hrvatskoj mogu slobodno govoriti o njezinu predsjedničkom programu koji promiče zajedničke vrijednosti koje imamo i radimo ih u sinergiji da bi Hrvatska bila bolja i jača.

Prije početka predizbornoga skupa u Virovitici, novinari su Grabar-Kitarović postavili nekoliko pitanje, među kojima je bilo i pitanje smeta li joj što čelnici stanke čija je kandidatkinja govore o njezinu predsjedničkom programu.

“Zašto bi mi smetalo kada netko promiče zajedničke vrijednosti koje imamo i radimo ih u sinergiji da bi Hrvatska bila bolja i jača i da nastavimo kontinuitet rasta”, odgovorila je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je “predsjednik Vlade i predsjednik Sabora i svatko u Hrvatskoj, bilo da je član HDZ-a ili nije, slobodan govoriti o mom programu – afirmativnom u pozitivnom smislu”. Na pitanje odnosi li se to i na one članove HDZ-a koji podupiru druge predsjedničke kandidate, Grabar-Kitarović odgovorila je kako je obišla svaki pedanj Hrvatske i da je uvjerena u potporu HDZ-a.

“Ali ovo je slobodna zemlja i svatko ima pravo birati onoga koga želi, za to smo se borili, za to su se borili naši branitelji, i to ćemo ostvariti”, poručila je Grabar-Kitarović.

Birači će prosuditi naše životopise i ono što radimo

Na primjedbu novinara kako je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović rekao da je “Miroslav Škoro ‘televizija u boji’ za Kolindu Grabar-Kitarović” i na pitanje je li ju iznenadila ta izjava, Grabar-Kitarović je kratko odgovorila da želi ostati pozitivna i afirmativna.

S tim u vezi, spomenula je da se kao predsjednica Republike Hrvatske susrela s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kao jedna od prvih svjetskih dužnosnica, a potom se s američkim predsjednikom i više puta susrela. Dodala je kako je razgovarala i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, razgovaramo o geostrateškim pitanjima, a uspostavila je i suradnju u sklopu Inicijative triju mora koja je danas, ocijenila je, prepoznata i kao europska inicijativa, a ne samo hrvatska i koja će donijeti boljitak svim našim ljudima. Istaknula je kako je već uspostavljen i fond u sklopu te inicijative te da joj se želi priključiti i Njemačka.

Grabar-Kitarović govorila je i o njezinu djelovanju na domaćem planu gdje je, ocijenila je, postavila mnoga važna pitanja kao što je demografija – pitanje svih pitanja što je, uz ostale, prepoznala i Europska unija koja je pitanje demografija stavila na razinu potpredsjednice Komisije što, smatra, očito govori da je riječ o bitnom pitanju.

“Napravila sam i cijeli program o demografiji i demografskim promjenama, moje Gospodarsko vijeće dalo je niz prijedloga i mjera koji su već prihvaćeni u Hrvatskoj za bolji život, zalažem se svom silom za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini i za njihovu konstitutivnu jednakopravnost”, rekla je. Dodala je  kako je posjetila i iseljeničku zajednicu diljem svijeta, sudjelovala na brojnim konferencijama, nedavno dobila i nagradu Fulbright stipendije za životno djelo kao jedna od troje Europljana dosad, rekavši kako “ne zna dokle nabrajati”.

Na ponovljeno pitanje znači li to da Ivo Josipović nije u pravu, samo je kratko dodala – o tome će procijeniti birači i građani koji će prosuditi, ne samo naše životopise, već i sve ono što za njih radimo, koliko ih slušamo i koliko radimo u interesu države.

Mi apsolutno nemamo ništa s plakatima SNV-a

Vezano za novinarsku primjedbu kako je DIP uputio pitanje svim predsjedničkim kandidatima u vezi plakata Srpskoga narodnog vijeća (SNV), odnosno  je li riječ o donaciji ili su te plakati plaćeni, te na pitanje što je DIP-u odgovorila, Grabar-Kitarović potvrdila je da je taj dopis vidjela.

“Mi apsolutno nemamo ništa s time – nismo ih ni naručili, niti platili, niti tražili bilo što takvo”, zaključila je.

Grabar-Kitarović je na izbornom skupom u Virovitici, među ostalim, predstavila ideju o osnivanju demografskog fonda uz pomoć kojega bi se subvencionirale rate kredita mladim obiteljima. Predstavila je dijelove programa koji se odnose na umirovljenike, poljoprivredu te naglasila da OPG-i moraju biti nositelj poljoprivrede.

“U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede potrebno je raditi na dugoročnoj strategiji poljoprivrede. Ne treba ‘lupati’ subvencije nego ih koristiti za rad, inovacije, navodnjavanje i proizvode dodane vrijednosti. Moramo iskoristiti prednosti hrvatske zemlje koja nije kontaminirana”, istaknula je.

Naglasila je da se njezin program temelji na politici pomirbe i zajedništva Franje Tuđmana te da je nastao radom na terenu.

“Prošla sam svaki pedalj Hrvatske, bila sam radosna kad sam vidjela radost na licima drugih. Briga me što kažu drugi političari, mene je briga što kaže moj narod. Spremna sam sučeliti se s bilo kime, ali sučeljavajmo se idejama, programom, inicijativom, a ne vrijeđanjem”, poručila je Grabar – Kitarović.

Podsjetila je da su se za vrijeme njezina mandata promijenile tri Vlade. “Znala sam biti kritična, ali moje kritike bile su praćene programom. Kad je sadašnja Vlada prihvatila ruku koji sam pružila, znala sam da u sinergiji i zajednički možemo učiniti puno više. Nastavit ću biti korektiv, ali ću i surađivati kada znam da je to u korist hrvatskog naroda i države”, istaknula je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari