Pratite nas

Politika

Jandroković i Bačić: HDZ je pobjednik, analiza će pokazati zašto smo osvojili 4 mandata

Objavljeno

na

Foto: Hina

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ponovili su u srijedu da je HDZ pobjednik europskih izbora, te da će analize unutar stranke pokazati zašto je osvojio četiri umjesto očekivanih pet mandata.

“Željeli smo pet mandata, dobili četiri, ali smo ipak ostvarili najbolji rezultat od svih drugih stranaka s 40-ak tisuća glasova više od SDP-a. Mi jesmo pobjednici izbora, imamo jednak broj mandata kao što smo imali u prošlom sazivu Europskog parlamenta”, izjavio je Jandroković u Saboru.

Dodao je kako su na ove izbore išli samostalno s listom koju je predvodio mlad čovjek i da su time poslali političku poruku.

“Kada gledamo rezultat, glasovi koje su na prošlim izborima bili za Ružu Tomašić i Marijanu Petir ostali su s njima, a HDZ je, ako se gleda bez njih, osvojio nešto više glasova nego na izborima 2014. godine”, rekao je Jandroković i najavio dodatnu analizu kako bi se vidjelo gdje se podbacilo.

Podsjetio je i kako je isti tim unutar stranke vodio ove izbore kao i one 2016. i 2017. godine.

“Mislim da je posao odrađen dobro, i 2016. i 2017. smo imali isti izborni stožer s istim ljudima, dakle to nije neka nova ekipa”, kazao je Jandroković.

Na pitanje da komentira sukob Milijana Brkića s Andrejem Plenkovićem Jandroković je ponovio da će sve analizirati te potom još snažnije krenuti prema idućim izborima.

“Ne bih volio unaprijed bilo kome presuđivati, ali treba stati na loptu, vidjeti gdje su bili posebni podbačaji, koji su razlozi, za to treba određeno vrijeme, nećemo stvari lomiti preko koljena, ali ćemo sigurno iz situacije izvući važne pouke”, rekao je Jandroković.

Izrazio je i nezadovoljstvo kako su mediji popratili posljednju sjednicu Predsjedništva HDZ-a, a članove stranke koji su bili izvori medijima optužio da namjerno rade štetu stranci.

“Informacije su u određene medije izašle odmah nakon sastanka, i to ne u preciznoj formi, nego ima istinitog, poluistinitog i neistinitog što je izgovoreno na sastanku, ali uvijek se pojave informacije koje idu suprotno onome što je politika i interes HDZ-a. Oni koji daju te informacije namjerno rade štetu HDZ-u”, kazao je Jandroković ne želeći nikoga imenovati niti otkriti hoće li biti sankcija.

Ustvrdio je i kako je Plenković kazao “samo činjenicu” kada je za Brkića rekao da ga nije vidio da pomaže u kampanji.

“Da bi se danas razgovaralo o nekoj odgovornosti, treba izgubiti izbore, a mi nismo izgubili nego pobijedili”, naglasio je Jandroković dodavši kako ne osjeća nikakvu odgovornost i kako im neće dijeliti lekcije oni koji su stranku 2016. ostavili u političkom i financijskom rasulu.

Predsjednik Sabora izrazio je međutim zadovoljstvo viješću o rastu hrvatskog gospodarstva na 3,9 posto u prvom tromjesečju ove godine. “To je dokaz da Vlada vodi ispravnu politiku u gospodarstvu, imamo itekako dobru perspektivu, ti rezultati nisu slučajni, Vlada je deficite pretvorila u suficite, smanjila vanjski dug, i sad bilježi snažan gospodarski rast”, poručio je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je također ustvrdio kako se u stranci sad rade analize izbornih rezultata te kako je HDZ pobjednik EU izbora.

Ocijenio je da se tijekom same kampanje dogodilo nekoliko stvari koje su utjecale na rezultate izbora, primjerice referendumska inicijativa koja je išla protiv mirovinske reforme te brojne afere koje su se kroz medije provlačile i išle prema određenim dužnosnicima HDZ-a.

“Nismo zadovoljni, očekivali smo 5 mandata a osvojili smo 4, ali smo svejedno pobjednici izbora”, ponovio je Bačić.

“Znam da je predsjednik stranke bio prilično angažiran u ovoj kampanji, a kroz analizu ćemo vidjeti koliko smo se kao stranački dužnosnici angažirali u političkoj utakmici. Mogu za sebe reći da je moja županijska organizacija polučila jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj. Znam koliko sam si truda dao u ovoj kampanji i navest ću sve razloge koji su doveli do tog rezultata i to očekujemo da naprave i svi drugi” , izjavio je Bačić upitan o angažmanu Milijana Brkića.

Dodao je i da nema nikakvih informacija o priči da su HDZ-ovi birači u Zagrebu bojkotirali ove izbore.

Bačić je također naglasio kako je vladajuća koalicija stabilna upitan da komentira pozive HDZ-ovih partnera na neka nova okupljanja, primjerice HNS-a na okupljanje liberala, a SDSS-a na okrupnjavanje socijaldemokrata.

“Svaki su politički izbori kao što su i za Europski parlament na određeni način potres na političkoj sceni i nakon tog potresa kao i u prirodi ima još određenih podrhtavanja dok smo još vrući od tih izbora” zaključio je Bačić predviđajući da će se za par dana to sve skupa stišati.

(Hina)

 

Žestok prigovor HDZ-u: ‘Evo kako ćete ponovo vratiti svoje glasove’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bandić o kandidaturi za Predsjednika RH: ‘Bit će ugodnih iznenađenja!’

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jutros je otvorio radove na istočnom kolniku Avenije Marina Držića koji će trajati do nedjelje, 25. kolovoza. Tom prilikom komentirao je i medijske napise da neće ići u predsjedničku utrku zbog narušenog zdravlja.

Na pitanje naše reporterke N1 o tome jesu li ti medijski napisi istiniti, Bandić je kazao: “Ja ne znam što su mediji objavili, ali ja znam što ću reći koncem 9. mjeseca. Mogu vam samo reći da će biti ugodnih iznenađenja”.

Bandić je kazao kako je odluka donesena, ali kako će to reći u 9. mjesecu.

Upitan o pritužbama građana oko Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba, Bandić je kazao kako je to jamranje te kako čak vidi i instrumentaliziranje djece u promidžbenoj kampanji koju rade njegovi oponenti. “Ja im čestitam, ali me neće zaustaviti u razvoju grada”, rekao je Bandić.

Na upit novinarke što će se dogoditi ako ministar Štromar neće dati odobrenje za GUP, Bandić odgovara: “To pitajte Štromara, moja poruka Štromaru je neka on radi svoj posao, a ja da radim svoj posao. Partnerski odnos Vlade i Grada je neupitan. Plus toga, mi smo uzročno-posljedično vezani. Koliko ja znam, ruke stranke Bandić Milan Bandić 365 obavezuju gospodina Štromara kao i mene u gradu građani. I bilo bi dobro da budemo partneri, a manje komuniciramo putem medija i bit će nam svima bolje.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

Jan Ivanjek – Srboauto razvija borbeno vozilo Kurjak

Objavljeno

na

Objavio

Danas je u brojnim srbijanskim medijima mnogo prostora posvećeno konceptu oklopnog vozila Kurjak, koji je predstavljen ove godine na izložbi vojne industrije Partner 2019.

Tvrtka koja ga razvija, Srboauto, najavila je da bi prvi primjerci mogli biti proizvedeni već za 16 mjeseci. U jeku sveopćeg naoružavanja Srbije, kako modernim sustavima poput višenamjenskih helikoptera H145M i izvrsnim desantno–jurišnim Mi-35M, tako i zastarjelom tehnikom doniranom od Rusije ili proizvedenom u Srbiji, pitanje je što može ponuditi Kurjak.

Do sada viđene skice i makete prikazuje moderno vozilo, daleko ispred koncepcijski zastarjelog i operativno neadekvatnog Lazara. Razlog tome leži u činjenici što Srboauto razvija Kurjak zajedno s južnoafričkom tvrtkom ADG Mobility, koja je osnovana 2017. od dijela stručnjaka i vrha tvrtke LMT, koja pak proizvodi oklopna vozila kategorije MRAP.

Po svemu sudeći, Kurjak će biti izveden iz ADG-ovog borbenog oklopnog vozila Wahash koje je ove godine predstavljeno na IDEX-u, a sličnosti su zaista velike: ovjes, trup, smještaj motora i posade, poklopci za pješaštvo, karakteristično južnoafrički vjetrobran vozača i propeleri.

Najveća je razlika u pogonu, jer Wahash ima 8×8 dok bi Kurjak trebao biti u verziji 6×6. Forme bočnog trupa se razlikuju, pa Wahash ima izrazitu V formu, dok Kurjak ima ravne strane. Kurjak bi također trebao biti lakši s 25 tona, prema 32 tone starijeg brata. Pitanje je i kako su riješena vrata za pješaštvo, ali Wahash koristi klasična vrata i sklopive stepenice, što je nezgrapno rješenje prema hidrauličnoj rampi, iako ima svojih prednosti.

Maksimalna brzina na kopnu trebala bi iznositi 115 km/h, a u vodi 10. Moći će se ukrcati 8 vojnika uz tročlanu posadu, a glavno oružje biti će DUOS s 30mm topom. Očito je nemoguća tvrdnja iz Srboauta da će imati oklop tenka, no trebao bi imati zaštitu STANAG razine 4, što nema niti jedno vozilo VS osim tenka M-84, a pruža zaštitu od metaka kalibra 14,5mm. Već bi i to bio golemi skok u odnosu na Lazara, a eventualni kompleti dodatnog oklopa koji bi zaštitu digli na razinu 6 stavili bi Kurjak u istu kategoriju zaštite u kojoj je Patria AMV. Provede li se razvoj uspješno te započne serijska proizvodnja, Vojska Srbije mogla bi dobiti odlično borbeno vozilo koje u svakom smislu nadmašuje Lazara.

Planira se proizvodnja 3 vojne varijante, borbene, zapovjedne i izvidničke, te posebna verzija za policiju, iako je za to mnogo vjerojatnija žandarmerija. U tim bi se ulogama Kurjak trebao pokazati vrlo dobar, iako bi dimenzijama, pretpostavljenim na temelju Wahasha, ipak bio prevelik i preuočljiv za izviđanje.

Operativno i tehnološki bio bi znatan iskorak za VS, no pitanje je kako će se na proizvodni potencijal odraziti konkurencija Lazaru u kojeg je utopljeno mnogo vremena, novaca i propagande, iako ga Kurjak po svemu nadilazi.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari