Connect with us

Hrvatska

Jandroković i Plenković kritički o oporbi i Milanoviću zbog Dana državnosti

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković uputili su kritiku predsjedniku države Zoranu Milanoviću te dijelu oporbe zbog nesudjelovanja u obilježavanju Dana državnosti ocijenivši to tužnim i neodgovornim te nepoštivanjem države i njezinih zakona.

Predsjednik Sabora tužnim je ocijenio to što Milanović “ne priznaje i ne želi sudjelovati u Danu državnosti”.

“Naučili smo i čuli od njega svašta, a ovo je samo još jedan doprinos, po meni, tom neodgovornom načinu na koji se obnaša funkcija predsjednika Republike”, ocijenio je Jandroković.

Ovo doživljavam kao dan kada smo svi zajedno trebali biti ovdje, ustvrdio je predsjednik Sabora te dodao da je “vrlo zanimljivo da nijedan političar iz lijeve političke opcije danas nije ovdje i ne obilježava Dan državnosti zajedno sa svima nama”.

Premijer drži kako je činjenica da Milanović ne sudjeluje u obilježavanju Dana državnosti “više tema za komentatore i analitičare”.

“Ako netko ne obilježava Dan državnosti države kojoj je formalno predsjednik, znači da ne poštuje niti njezine zakone, niti ključne dane. Onda se ne treba čuditi da krši Ustav u vremenu parlamentarnih izbora i ne poštuje temeljne vrednote demokratskog poretka. To je tema za druge, ne za nas, koji smo ovdje danas, dostojanstveno i s poštovanjem prema hrvatskoj državi”, dodao je.

Dan državnosti je “za sve”, dodao je premijer te naglasio kako “onaj tko dođe i pokaže poštovanje prema Danu državnosti poštuje hrvatske zakone i poštuje ključne dane suvremene hrvatske povijesti”.

“Onaj tko ne dolazi i ne poštuje, taj iskazuje prezir prema ključnim danima koji su zakonom definirani. I tu je ta velika, ogromna razlika, između HDZ-a i, rekao bih, gotovo svih opcija koje su od centra na desno. Tu su svi, koliko ja vidim. Možda jedan-dva nisu jer im je daleko doći u Zagreb jer žive daleko. A ovi koji su lijevo od centra – nije došao nitko. Vidite tu razliku”, naglasio je.

Na polaganju vijenaca kod Spomenika domovini bili su jedino predstavnici oporbenog Mosta, na što je premijer rekao kako su došli jer su saborski zastupnici. “Pretpostavljam da poštuju Dan državnosti”, dodao je.

Jandroković o suradnji s DP-om, Plenković o pozivu na razgovor s oporbom

Novinari su Jandrokovića  pitali i o suradnji s koalicijskim partnerom Domovinskim pokretom, a on je je rekao kako mu se čini “da s obije strane postoji vrlo dobra volja, čak naglašena volja, da se složi jedna stabilna vlast, koja će u iduće četiri godine rješavati sva ključna pitanja koja će se naći pred hrvatskom državom”.

“Brojni su izazovi oko nas, bijesne ratovi, neizvjesnost je uopće što će se događati na europskom kontinentu a i šire u drugim dijelovima svijeta, izazovi su i sigurnosni i ekonomski, imamo i demografske izazove, i kao Hrvatska i kao Europa. Dakle, jako je puno zahtjevnih zadaća koji traže i znanje, odgovornost i ozbiljnost vladajućeg struktura koje su najviše za to odgovorne”, dodao je.

Premijera su novinari pitali hoće li biti službenog poziva oporbi za sastankom, na što je odgovorio “polako” te dodao da je sada faza “intenzivne kampanje za Europski parlament”

“Nova sjednica Sabora zakazana je u onom tjednu nakon europskih izbora, a nakon toga ćemo dalje nastaviti dijalog”, dodao je te podsjetio da je i sada njegova poruka oporbi vrlo slična onoj koju joj je uputio nakon izbora 2020., kada su “oni svi s gnušanjem odbili doći u Banske dvore i kreirali atmosferu polarizacije”.

“Što se tiče dijaloga, ja kao predsjednik Vlade sam htio i tada, a ponovit ću to, evo možda i naivno, treći put, i sada, pa ćemo vidjeti kako će se tko ponašati”, rekao je, među inim.

Mi ne želimo, naglasio je, političku kulturu koju forsiraju oni koji kažu ‘ili mi ili oni’, ‘ili Hrvatska ili HDZ’, ‘ili si HDZ-ovac ili si čovjek’.

“To su ljudi koji negiraju temelje hrvatske demokracije, šire kulturu nepoštovanja, diskriminacije, odgajaju mlade generacije koje nisu dovoljno informirane, upućene, da misle da je to normalno. To je loše, necivilizacijski, protivno duhu međusobnog poštovanja i uvažavanja”, rekao je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas