Connect with us

Politika

Jandroković: Ili izbori na ljeto ili riskiramo da ih uopće ne bude

Objavljeno

-

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u srijedu kako je bolje održati parlamentarne izbore u prvoj polovici ljeta jer u suprotnom riskiramo da ih zbog mogućeg novog vala epidemije uopće ne bude.

„Dilema je održati izbore u uvjetima kada je epidemiološka situacija pod kontrolom ili se dovesti u situaciju da izbora uopće ne bude”, rekao je Jandroković u razgovoru za RTL Danas.

Naveo je da je do 11. svibnja na snazi zabrana okupljanja više od 10 osoba. “To je rok kad će krenuti treći val mjera i pratit ćemo broj oboljelih, ako će biti na ovoj razini, onda vjerujem da postoje realni i korektni uvjeti za izbornu kampanju”, rekao je predsjednik Sabora.

Objasnio je da odluke neće donositi dok epidemiološka situacija ne bude to dozvolila.

„Naravno, nitko ne očekuje masovne skupove, ali uz razumna ograničenja, vjerojatno će moći biti manji skupovi, videokonferencije i sve ostalo što ide uz izbornu kampanju“, rekao je predsjednik Sabora poručivši da bolje tako, nego riskirati i ne održati izbore u jesen.

Smatra da za održavanje izbora moraju biti zadovoljena dva uvjeta – moraju biti održani u ustavnom roku i epidemiološka situacija mora biti takva da oni, uz razumna ograničenja, moraju biti demokratski, legalni i legitimni.

„Ako će situacija biti takva da se mogu održati u prvoj polovici ljeta, rekao bih u srpnju, onda bi ta odluka mogla biti donesena“, rekao je Jandroković.

Upozorio je pritom kako bi se moglo dogoditi da izbori ne budu održani ako se pokaže točnom procjena da će u jesen krenuti drugi val epidemije, što ne govore samo hrvatski stručnjaci.

SDP agresivno želi izbjeći izbore

Ne održe li se izbori u prvom djelu ljeta onda bi se, smatra Jandroković, mogli dogoditi da ih upoće ne možemo održati pa bi u prosincu, kada je ustavni rok za novi Sabor, došli u situaciju da ovaj saziv produlji mandat što se čini dvotrećinskom većinom, a to je, smatra, SDP-ov plan.

„Čini mi se da je SDP-ov plan upravo taj i o tome treba javno govoriti i reći – vjerojatno žele izbjeći izbore jer se boje rezultata i da u prosincu kao dio dvotrećinske većine postanu dio vlasti“, rekao je prozvavši SDP da zato ustrajno napadaju i agresivno žele izbjeći izbore.

Odacio je tvrdnje oporbe da vladajućima ne odgovaraju izbori najesen jer će se tada vidjeti prave posljedice ekonomske krize.

“Ne bih se složio s tom tezom jer ako se najesen dogodi situacija da ne možemo imati izbore, tada ovaj Sabor produljuje mandat i u 2021., kada ćemo morati donijeti mnogo zahtjevnih i teških odluka, imat ćemo Sabor koji neće imati legitimitet jer mu je mandat duži od četiri godine“, rekao je predsjednik Sabora.

Upitan ima li HDZ  dovoljan broj ruku u parlamentu rekao je da nisu razgovarali s koalicijskim partnerima, ali vjeruje „da svatko tko je razuman, tko želi da osim zdravlja imamo i demokratski izabran parlament, razmišlja na sličan način”.

Konačnu odluku, kazao je, donijet će predsjednik te je podsjetio da izbori moraju biti održani od 30 do 60 dana nakon raspuštanja Sabora. „To je onda na predsjedniku. Još jednom, bolje izbori u uvjetima kada imamo dobro epidemiološku situaciju, nego da imamo situaciju koja nije u potpunosti legitimna i koju bih volio izbjeći jer nije ni demokratska”, zaključio je Jandroković.

Upitan dodvorava li se HDZ zabranom rada trgovina nedjeljom desnici, posebice glasačima Miroslava Škore, rekao je kako mu se čini da posebno lijeva strana spektra pokušava ponovno otvoriti ideološke teme i da je predsjednik Milanović otišao na stranu lijevih kada je na neprimjeren način komentirao ploču hrvatskim braniteljima u Jasenovcu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari