Connect with us

Reagiranja

Jandroković: Marlon Brando me optužio da lažem o stavu Zlate Đurđević oko izručenja Perkovića i Mustača

Objavljeno

-

‘Marlon Brando’ me optužio da lažem o stavu Zlate Đurđević oko izručenja Perkovića i Mustača, piše Gordan Jandroković. Pa da otklonimo svaku dilemu, prilažem poveznicu na intervju Zlate Đurđević Novom listu iz 2014. godine novinaru Draženu Ciglenečkom pod naslovom “Vrhovni sud u slučajevima Perkovića i Mustača nije poštovao Ustav”:

Dr. Zlata Đurđević: Vrhovni sud u slučajevima Perkovića i Mustača nije poštovao Ustav

Tumačenje nacionalnog prava sukladno pravu EU, nikada ne smije dovesti do pogoršanja prava pojedinca u postupku pred nacionalnim sudom. Sud nikad ne smije tumačiti nacionalnu normu sukladno pravu EU na štetu pojedinca, a to je Vrhovni sud učinio za Perkovića i Mustača.

Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, bavila se europskim uhidbenim nalogom i sudskom praksom u vezi s tim institutom u državama EU. Stoga joj nije jasno zašto hrvatski suci na sasvim poseban način primjenjuju EUN.

– Nemam racionalno objašnjenje zašto je Vrhovni sud odlučio dva puta ne primijeniti dvije jasne odredbe Zakona o pravosudnoj suradnji. Prvu koja određuje kada je sud dužan odbiti izvršiti europski uhidbeni nalog i drugu odredbu koja određuje tko može podnijeti žalbu protiv rješenja o predaji u postupcima za predaju Perkovića i Mustača. Razlozi za odbijanje predaje se odnose na sva kaznena djela prema našem Zakonu kao i prema Okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu. Isto tako, zakon jasno propisuje da pravo na žalbu ima tražena osoba, branitelj i državni odvjetnik. U oba slučaja radi se o pravnim pretpostavkama koje su zakonodavna prerogativa, može ih propisati samo zakonodavac, pa je sud u konkretnim predmetima izašao izvan svoje jurisdikcije, kazala je u intervjuu 2014 (Ovdje)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas