Connect with us

Politika

Jandroković: Od političara se traži da zna ponuditi odgovore na izazove današnjice

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvorio je u ponedjeljak 10. simuliranu sjednicu Hrvatskog sabora za srednjoškolce i pritom poručio kako se od političara traži da zna ponuditi odgovore na izazove današnjice te da ti odgovori ne mogu biti banalni.

“Današnji svijet u kojem živimo je jako zahtjevan, kompleksan i složeniji nego možda ikada prije. Isprepliće se čitav niz novih izazova, tehnologija, ratova, prirodnih katastrofa i bolesti kao što je covid-19. Od političara se traži da zna ponuditi odgovore na te izazove. Ti odgovori ne mogu biti banalni “, kazao je predsjednik Sabora. Naglasio je kako – iako se javnosti ponekad čini da se u Saboru vode banalne rasprave, u njemu se kroje zakoni i donose rezolucije i deklaracije o svim bitnim pitanjima hrvatskog društva.

Učenici-zastupnici ‘donijet’ će Zakon o zaštiti okoliša i prateću Deklaraciju

Na sjednici sudjeluje 151 učenik-zastupnik iz 41 škole diljem Hrvatske, naglasila je Sanja Šurina, voditeljica saborske Službe za građane, organizatora sjednice. Teme ovogodišnje simulirane sjednice su “Zakon o zaštiti okoliša” i “Deklaracija o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj”, a donoseći ih, učenici-zastupnici će proći sve faze saborskog rada koje uključuju rad u odborima, prvo i drugo čitanje, amandmane.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo što je puno mladih zainteresirano za politiku i ono što se događa u Saboru jer, kaže, politika se nažalost u zadnje vrijeme vrlo često percipira kao neka zabava i nešto banalno.

“U svojoj biti politika je jedna od najvažnijih djelatnosti jer ona organizira život ljudi, državu i značajno utječe na društvo u kojem živimo. Iz tog razloga ne možemo joj pristupiti neozbiljno”, rekao je.

Osvrćući se na temu simulirane sjednice, upozorio je kako je tema zaštite okoliša danas egzistencijalno pitanje za mlade generacije jer se tijekom njihovih života najavljuju promjene koje će snažno utjecati na život ljudi.

Poručio im je da se prema zastupnicima odnose s poštovanjem jer, kako je ocijenio, živimo u vremenu koje je nešto netolerantnije nego je bilo prije. “U demokraciji su ljudi različitih svjetonazora, ideologija i ideja i svatko se bori za svoje. Bitno je da ta rasprava bude tolerantna”, kazao je. Stoga ih je pozvao da se u raspravi bore za svoje stavove, ali i poštuju druge.

Jandroković je dodijelio i nagrade učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili najbolje rezultate na on-line kvizu „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.

Simulirana sjednica Sabora za srednjoškolce je, nakon što su one u vrijeme epidemije covida-19 održane videokonferencijskim putem, održana u sabornici. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari