Pratite nas

Politika

Jandroković odbio izreći opomenu zbog vrijeđanja ministra, a sve zbog slučaja Stipe Mesića idiota

Objavljeno

na

Gordan Jandroković je odbio izreći opomenu Vlahi Orepiću koji je ministra, ravnatelja policije i jednu sutkinju nazvao sramotom za državu. Predsjednik Sabora pozvao se na odluku Ustavnog suda u slučaju Mesić – Hitrec i pozvao zastupnike da slobodno govore što žele.

Iako je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić, zatražio da se Vlahi Orepiću izrekne opomena zbog, kako je rekao, nedopustivog vrijeđanja ministra, ravnatelja policije i sutkinje, predsjednik Sabora i njegov stranački kolega, Gordan Jandroković, to je odbio uz zanimljivo objašnjenje.

“Kolega Orepiću, nedopustivo je u Saboru nazvati ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i sutkinju Općinskog suda u Zadru sramotom za ovu državu. Mislim da je to ispod razine komunikacije i da to zaslužuje opomenu”, rekao je Bačić, jasno sugerirajući Jandrokoviću kako bi trebao postupiti.

Međutim, Jandroković se tome usprotivio te pozvao zastupnike da slobodno govore što žele.

“Smatram da nije bilo povrede Poslovnika, a tim više što sam danas ujutro pročitao odluku Ustavnog suda vezano za korištenje izraza idiot. Ne bih se usudio ići i iznad onoga što je Ustavni sud poručio svima nama tako da amnestiram kolegu Orepića, a i poruku svima vama – slobodno govorite što želite”, rekao je Jandroković.

Riječ je o odluci Ustavnog suda u slučaju Stjepana Mesića protiv Hrvoja Hitreca. Mesić je, naime, tužio Hitreca koji je u studenom 2013. godine u intervjuu portalu Dnevno.hr, odgovarajući na pitanje o Mesićevoj izjavi da su branitelji okupljeni u Stožer za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991., doslovno rekao: “Stipe je idiot. Na žalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo.”

Iako je Hitrec bio osuđen i kažnjen s 10 tisuća kuna zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda, Ustavni sud je tu presudu ukinuo i predmet vratio Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na ponovni postupak.

Ustavni sud je zaključio da ta izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod. Osim toga, u odluci se navodi i da “politički diskurs često može zadrijeti u osobnu sferu jer je taj rizik usko povezan s političkim djelovanjem i slobodom iznošenja misli, koja je jamstvo demokratskog društva”, prenosi dnevnik.hr.

Stipe Mesić izgubio na Ustavnom sudu – Hrvoje Hitrec zadovoljan odlukom Ustavnog suda

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Gordan Jandroković komentirao izjave Nine Raspudića

Objavljeno

na

Objavio

U radijskoj emisiji S Markova trga predsjednik Sabora Gordan Jandroković osvrnuo se na provokaciju Nina Raspudića u emisiji Nedjeljom u 2.

– On je kreator manipulacija i neistina. On ih je očito kreirao s cijljem da iskoristi to o čemu je pisao u predizbornoj kampanji. Ja drugačije ne mogu shvatiti poruku da on ide tamo gdje i ja. To je vrsta opsjednutosti, još nisam čuo da netko u politici tako nešto radi. Dakle, koristio je svoju poziciju nezavisnog kolumnista, a u stvari političkog agitatora Mosta da bi u politiku ušao s tom poputbinom. Razobličit ćemo to, poručio je Jandroković.

Podsjetimo, Raspudić je kazao kako će na izborima na MOST-ovoj listi “loviti Jadrokovića koji je umiljato dijete četiri političke mame”. Aludirao je time na dosadašnje predsjednike HDZ-a. Ovo je politička kampanja i namjeravam razotkriti svačije licemjerstvo, dodao je Raspudić.

Jandroković mu je jučer na Facebooku odgovorio kako emisiju nije gledao jer je “bio kod kćeri na ručku. Naime, imam troje djece… s istom ženom”, napisao je Jandroković.

Nema velike koalicije, HDZ ne ide sa Škorom

– HDZ će na izbore sam, građani su naši koalicijski partneri, sa SDP-om ne idemo, nema govora o velikoj koaliciji, ne idemo ni sa Škorom, rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju, i poručio medijima: pitajte Škoru i Bernardića hoće li oni surađivati, mislim da je došlo vrijeme da se postavi i to pitanje. Dakle, neće biti razgovora sa Škorom, odgovorio je na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da se sa Škorom, ipak razgovara, ako to bude presudno za formiranje vlasti i koliki bi problem mogli biti neki njegovi partneri poput Hrvoja Zekanovića i Zlatka Hasanbegovića?

– Spominjete određene ljude i iz toga razloga nećemo s njima surađivati: to nije ekipa za koju smatramo da možemo odgovorno i ozbiljno voditi Hrvatsku, rekao je Jandroković, potvrdivši kako je upitna i suradnja HDZ-a s Bandićem. Zamjeraju mu kritike na Vladin račun nakon potresa u Zagrebu. Neobično je da je Bandić optužio Vladu ničim izazvan, čini mi se da se udaljavamo toliko da neće biti moguća suradnja nakon izbora, rekao je. O suradnji s HNS-om još nije želio govoriti. Prvo trebamo vidjeti njihov izborni rezultat, o tome još ne bih govorio, naveo je.

“Penavi sretno bilo”

Jandroković se osvrnuo i na odlazak Ivana Penave iz HDZ-a. “To je njegova odluka, njegov program i osobnost HDZ-ovo članstvo nije prepoznalo. Nikad se ne bih odlučio na taj korak, jer u polici, pa i stranci, imaš uspona i padova, pravi HDZ-ovac nikad ne bi zbog tih razloga napustio HDZ. On se odlučio na taj korak, sretno mu bilo”, rekao je Jandroković, demantirajući tvrdnje da HDZ vrbuje ljude koji su ‘otišli’ s Penavom.

“Dan državnosti dostojanstveno će se obilježiti”

– Dan državnosti 30. svibnja se vraća i obilježit ćemo ga dostojanstveno, ići ćemo na Mirogoj, nakon toga će biti sveta misa, događanje na Markovu trgu, navečer koncert u HNK, rekao je Jandroković.

Potvrdio je da ove godine, zbog epidemije koronavirusa, neće biti Dana otvorenih vrata, manifestacije za koju su građani pokazivali veliko zanimanje, jer im je omogućavala obilazak Sabora i susret s njegovim predsjednikom i zastupnicima.

Andrej Plenković: Škoro je već dokazao da je izvrstan koalicijski partner SDP-u

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Andrej Plenković: Škoro je već dokazao da je izvrstan koalicijski partner SDP-u

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u Šibeniku da bi poslijeizborna koalicija SDP-a i Miroslava Škore bila logična.

“Treba gledati dokaze s predsjedničkih izbora, to je dokazana suradnja. Koji je drugi smisao Škorinog angažmana bio nego da se izabere Milanović? Neka mi netko dokaže da nije bilo tako… Ne vidim zašto ta suradnja ne bi bila moguća, ne vidim da se oni nešto međusobno kritiziraju. Njihov je glavni cilj, i jednima i drugima, biti protiv HDZ-a, to je jasno kao dan i najneiskusnijem analitičaru”, ustvrdio je Plenković u Šibeniku.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ponovno je odbio mogućnost poslijeizborne suradnje s Miroslavom Škorom.

“Gospodin Škoro je pokazao na predsjedničkim izborima da je izvanredan koalicijski partner SDP-a jer je pomogao Milanoviću da postane predsjednik. Siguran sam da takvu vrstu rasipanja glasova na dijelu biračkog tijela od centra prema desno više nećemo gledati. Škoro je tu pokazao što je njemu cilj, a da ne govorim o opstrukcijama njega i mostovaca da se križaju listići u drugom krugu predsjedničkih izbora. On je s tim sve kazao”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da HDZ ide u parlamentarne izbore na temelju mnogih postignuća u mandatu i na temelju vrlo kvalitetnoga upravljanja u krizi proteklih nekoliko godina.

“Želimo novo povjerenje hrvatskih birača i idemo na pobjedu na ovim izborima”, dodao je Plenković.

Komentirao je i mogućnost suradnje sa strankama koje u parlamentarnu utrku ulaze s Miroslavom Škorom.

“Netko tko dođe u Sabor zahvaljujući listama HDZ-a, pa nakon toga izgovori svega o HDZ-u, Vladi, o našoj politici, našim postignućima, a neki od tih ljudi su iz ove županije, onda bi suradnja s takvim ljudima svakom mudrom i s imalo dostojanstva bila bespredmetna”, zaključio je.

Premijer Plenković u Šibenik je stigao s ministrom uprave Ivanom Malenicom, ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem i ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem. Bili su tu i bivši ministar Božidar Kalmeta i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev.

U Šibeniku su ga dočekali članovi HDZ-a, predsjednik Županijskog odbora stranke Nediljko Dujić, gradonačelnik Željko Burić, župan Goran Pauk te državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

“Šibensko-kninska županija je uvijek važna i uspješna za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Zadovoljan sam sa svim što se događalo u pogledu ulaganja i razvoja u mandatu ove Vlade, i na gradskoj i na županijskoj razini. Samo od europskih sredstava ukupno je ugovoreno 1,7 milijardi kuna u mandatu ove Vlade, a samom gradu Šibeniku išlo je 1,2 milijarde za projekte koji su trenutačno aktualni, pa i za ovu povijesnu tvrđavu i ostale koje se obnavljaju ili je dokumentacija u pripremi”, rekao je Plenković.

Tvrđava sv. Mihovila postala je centar kulture i kulturnih događaja u Šibeniku. “Što se tiče turizma, gospodarstva, razvoja i svih sadržaja koje pruža svima onima koji dolaze u grad, Šibenik je izuzetno, kao uostalom i cijela županija, napredovao u proteklih deset godina”, ocijenio je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari