Pratite nas

Hrvatska

Jandroković: Bio je to zločin komunističkog jugoslavenskog režima, 45 godina strogo čuvana tajna

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je u subotu da su na Bleiburgu i Križnom putu zarobljeni poraženi hrvatski vojnici i civili ubijani bez suđenja, suprotno međunarodnim konvencijama, kao žrtve zločina počinjenog iz osvete i zbog ideologije.

Jandroković i izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, položili su vijenac u ime Sabora i Vlade kod Središnjeg križa na Mirogoju u povodu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta te odavanja počasti žrtvama.

Vijenac je položilo i izaslanstvo Počasnog bleiburškog voda (PBV) predvođeno predsjednikom Vicom Vukojevićem. Molitvu za žrtve predvodili su vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan,a islamsku molitvu dovu predvodio je imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Jandroković je novinarima izjavio da su se okupili kako bi još jednom iskazali poštovanje prema žrtvama Bleiburga i Križnog puta, te iskazali poštovanje prema zarobljenim i poraženi vojnicima te civilima, među kojima je bilo i maloljetnih.

“To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi i naše mlađe generacije znale što se događalo ne samo u Drugom svjetskom ratu, nego i u poraću”, kazao je.

Jandroković: Bio je to zločin komunističkog jugoslavenskog režima

Istaknuo je da je to bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima, koji je 45 godina bio strogo čuvana tajna što, smatra, najbolje govori o tome kako je i one koji su ga počinili i naredili grizla savjest te su se bojali istine, a preživjeli su se bojali o tome govoriti iz straha od osvete.

Jandroković je poručio kako smo i danas, kada živimo hrvatsku slobodu, dužni se prisjetiti tih ljudi, pokloniti se žrtvama te osuditi zločin komunističkog totalitarnog režima.

Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da bi se trebalo odustati od središnje komemoracije na Bleiburgu, već tamo gdje su bili veći masovni zločini na Križnom putu, podsjetio je kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije te da to treba i ostati.

Istaknuo je kako se tu komemoriraju žrtve jer su u Bleiburgu bez suđenja ubijani ljudi, zvjerski mučeni i bacani u jame. Također, dodaje, njihove obitelji ne znaju gdje su i kako ubijeni te gdje leže njihova tijela. Naveo je i da se obilježavaju žrtve i u Macelju i Teznom, ali treba otkriti još puno masovnih grobnica u Hrvatskoj i BiH.

Odbacujemo one koji Bleiburg koriste za revitalizaciju ustaškog režima

Jandroković je naglasio da odbacuju one koji bi željeli iskoristiti ovu obljetnicu za političke svrhe i relativizaciju ustaškog režima. “To odbacujemo. To nije dobro. Ovdje moramo iskazati poštovanje žrtvama i osuditi zločin komunističkog režima”, poručio je

Upitan o raspuštanju Sabora u ponedjeljak, ustvrdio je kako će vladajući za to imati dovoljan broj glasova jer je o tome postignut dogovor svih koalicijskih partnera vladajuće većine.

Stoga će u ponedjeljak, nakon što izglasuju sve raspravljene točke, glasovati i o odluci o raspuštanju Sabora.

Jandroković je i kako sada postoje ustavni rokovi, a predsjednik Republike će odrediti datum izbora. Podsjetio je kako postoje mogućnost četiri datuma za održavanje izbora – 21. i 28. lipnja te 5. i 12. srpnja. Očekuje i da će Milanović u idućih nekoliko dana obavijestiti javnost kada će biti izbori.

Vukojević: Svi koji hoće negdje prenijeti Bleiburg pričaju besmislice

Vice Vukojević je novinarima izjavio da će se danas u 189 hrvatskih katoličkih župa u svijetu i više od 200 svećenika održati mise za žrtve Bleiburga i Križnog puta.

Zahvalio je Saboru na pokroviteljstvu. I on smatra kako “nema drugog Bleiburga osim Bleiburga”, te da svi oni hoće Bleiburg negdje prenijeti “pričaju besmislice”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Završetak Pelješkog mosta kasni tri mjeseca

Objavljeno

na

Objavio

Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca a Hrvatskim cestama je od kašnjenja gradnje mosta veći problem kašnjenje radova na dionici ceste Doli-Sparagović koju gradi grčka kompanija Avax, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Projekt izgradnje mosta Pelješac i nove spojne pelješke ceste suočava se s dva velika problema. Završetak izgradnje mosta kasnit će najmanje tri mjeseca jer IGH i Invest inženjering, tvrtke koje obavljaju nadzor izgradnje, ne mogu u Kini obaviti kontrolu kvalitete izrade elemenata čelične rasponske konstrukcije mosta, a bez toga elementi ne mogu biti upućeni u Hrvatsku.

Zbog pandemije koronavirusa djelatnici ovih tvrtki ne mogu otići u Kinu pa se sad traži mogućnost angažmana neke strane kompanije koja bi u Kini obavila taj posao. Razgovara se s jednom američkom i njemačkom tvrtkom.

Rješenje se mora postići u što kraćem roku jer bi u suprotnom moglo doći do zaustavljanja proizvodnje čeličnih elemenata, što bi pak dovelo do puno duže odgode završetka mosta. Početkom godine u Hrvatsku je stiglo tek 29 elemenata konstrukcije od njih 165 koliko ih treba biti dopremljeno.

No kašnjenje završetka izgradnje mosta i nije neki veliki problem. Hrvatskim cestama kao investitoru daleko veći je problem kašnjenje radova na 18 kilometara dugoj dionici pelješke ceste od Sparagovića do Doli koju gradi grčka kompanija Avax. Grci su na gradilište uvedeni u prosincu 2019. a u ovih šest mjeseci obavljeno je samo krčenje terena na trasi.

Rok za izgradnju dionice je 28 mjeseci, a sugovornici za Jutarnji kažu da Grci taj rok mogu dosegnuti samo ako ozbiljno krenu raditi. Do sada su zastoj radova pravdali koronavirusom, iako ta činjenica primjerice nije zaustavila Strabag čiji radnici odlično napreduju na prvoj dionici ove ceste od Jadranske magistrale do Sparagovića.

Usporedbe radi, Strabag je na gradilište uveden tek mjesec dana ranije od Avaxa, piše u ponedjeljak Jutarnji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

31. svibnja – Dan grada Zagreba i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata

Objavljeno

na

Objavio

Dan grada Zagreba, 31. svibnja obilježit će se svečano dodjelom javnih priznanja Grada zaslužnima, a navečer će na fontanama građani moći uživati u slavljeničkom koncertu “Moj Zagreb tak imam te rad”.

“U ovoj se prigodi uvijek prisjećamo generacija Zagrepčana koje su tijekom povijesti marno gradile i čuvale ljepotu i duh našeg grada. Prisjećamo se naših branitelja koji su najzaslužniji što svoj grad možemo graditi onako kako sami želimo – u slobodnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj”, poručio je u čestitki Zagrepčanima gradonačelnik Milan Bandić.

Istaknuo je da je ova godina zbog pandemije koronavirusa teška za sve, a posebice za Zagreb koji se nosi i s posljedicama katastrofalnog potresa koji ga je pogodio 22. ožujka. “Na licu našeg grada, u njegovome povijesnom središtu osobito, potres je ostavio ožiljke na tisućama zgrada i domova te kulturnih, sakralnih, odgojnih, zdravstvenih i sportskih objekata”, podsjetio je Bandić.

Obilježavanja Dana grada Zagreba počet će ujutro kada će izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom položiti vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju, kod spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve – Zid boli te kod Središnjeg križa.

Potom će se u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održati svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba. Javna priznanja zaslužnima uručit će gradonačelnik Bandić.

Navečer, u 19 sati, ispred katedrale održat će se svečano euharistijsko slavlje u povodu svetkovine zaštitnice Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata i Dana Grada Zagreba.

Slavljenički koncert “Moj Zagreb tak imam te rad” održat će se na fontanama s početkom u 20,30 sati, a nastupit će Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića, sa specijalnim gostom Stjepanom Hauserom.

Na Dan grada Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u još dva koncerta – Zagrebačkih solista u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu koji će se održati u 18 sati te na koncertu “HNK u vašem kvartu” koji će početi u 20 sati na maloj pozornici na ulazu u Park Maksimir.

U povodu Dana grada Zagreba na Trgu sv. Marka održat će se prigodna smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije, a centrom grada šetat će i popularni likovi iz zagrebačke prošlosti.

Turistička zajednica grada Zagreba građanima i posjetiteljima također će darovati besplatne razglede grada na hrvatskom jeziku u 10 i u 17 sati kada su predviđeni klasični pješački razgledi grada, a u podne tematski razgled “Vraćam se Zagrebe tebi”. Polasci su predviđeni ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari