Connect with us

Komentar

Jandroković: Pred nama je pravna, politička i diplomatska bitka

Objavljeno

on

Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a i član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je u četvrtak da je pred Hrvatskom pravna, politička i diplomatska bitka, ali ne treba ustuknuti pred pritiscima nakon što je Vlada odlučila staviti izvan snage Arbitražni sporazum sa Slovenijom.

[ad id=”68099″]

“Današnja odluka Vlade logični je nastavak onoga što se jučer dogodilo u Hrvatskom saboru, koji je obvezao Vladu za prekid Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, i ta je odluka očekivana. Mi u HDZ-u svjesni smo da nas sad očekuje pravna, politička i diplomatska bitka. Međutim, imamo snažne argumente, pravda je na našoj strani i međunarodno pravo i moral, tako da ne treba ustuknuti pred bilo kakvim pritiscima. Treba jasno i odlučno isticati hrvatske argumente, boriti se za naše državne interese i vjerujem da će u konačnici rješenje biti pozitivno za Hrvatsku”, izjavio je Jandroković u središnjici HDZ-a.

Na molbu da komentira tvrdnje po kojima “arbitraža nema alternative”, Jandroković je istaknuo da je Hrvatska danas punopravna članica Europske unije i NATO-saveza, za razliku od vremena kad je vrlo često bila izložena “neprincipijelnim i nekorektnim pritiscima”, pa i ucjenama, te da više nema razloga ni za kakve strahove ni bojazni.

“Hrvatska treba jasno, nedvosmisleno i precizno reći što želi. U ovom slučaju, kad je u pitanju arbitraža, sto posto smo u pravu i ne smijemo odustati od onoga što smo jučer u Hrvatskom saboru donijeli”, poručio je.

Na pitanje očekuje li da će Slovenija blokirati Hrvatsku na ulazu u Schengen, Jandroković je odgovorio da je takva izjava bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela “krajnje neprimjerena”.

No, dodao je, ona zapravo “pokazuje kakva je bila slovenska politika tijekom hrvatskih pregovora”.

“Sada ponovno, na isti način, bivši ministar Rupel pokušava predložiti slovenskim vlastima da vode takvu politiku. Ona se već jedanput pokazala kao promašena i ako to pokušaju još učiniti, sasvim je sigurno da će im se to obiti o glavu”, zaključio je Jandroković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari