Pratite nas

Politika

Jandroković: Prioritet HDZ-a je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima

Objavljeno

na

Sadašnja Vlada i HDZ ne vode politiku podjela i isključivosti, nego uključivosti i međusobne tolerancije, što je u interesu cijele države, poručio je u nedjelju predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, odbacujući optužbe “s desna” da su zbog toga “slabi Hrvati”.

Poručio je to u razgovoru za novinarkom Natašom Božić Šarić na N1 televiziji u sklopu “Točke na tjedan”, govoreći o odnosima među strankama vladajuće većine, posebno u kontekstu izjava čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koje su izazvale bojne reakcije te najave pojedinih stranaka vladajuće većine da će izaći iz nje, zbog usporedbe moderne Hrvatske s NDH.

“Svi mi koji djelujemo na političkoj i javnoj sceni trebamo se u prvom redu voditi svojom savješću i interesima RH. Mislim da moramo biti odgovorni… Možda bi nam političkih bodova bilo više da smo nastupili grubo prema Pupovcu, pa bi nam onda zapljeskao jedan dio desne političke scene, međutim pitanje je bi li to bilo korisno za Hrvatsku. Moje je mišljenje da ne bi. I da je u ovom trenutku stabilnost ispred bilo kakvih vrsti polemika koje dodatno dolijevaju ulje na vatru u Hrvatskoj”, rekao je, među ostalim, Jandroković, koji očekuje da će “prevladati zdrav razum” te da će vladajuća koalicija odraditi mandat do kraja

Naglasio je da Vlada i HDZ predvođen Anderejom Plenkovićem neće širiti bilo kakve podjele u hrvatskom društvu.

“Inzistiramo na tome da postoje različita razmišljanja, različiti svjetonazori i koncepcije, ali da živimo s time, da se s time znamo nositi i da prevladavajući smjer bude smjer uključivosti, međusobne tolerancije i uvažavanja”, poručio je Jandroković dodavši da je puno lakše „raspirivati vatru, iznositi grube, isključive stavove, nego biti onaj koji pokušava pomiriti, povezati, uključiti”.

Poručio je i da neće šutjeti na provokacije i optužbe “onih koji parazitiraju” na njihovim leđima i neće dozvoliti optužbe, koje posebno dolaze s desne strane, da su “nekakvi slabi Hrvati, nedovoljno posvećeni hrvatskim nacionalnim interesima”.

“Nismo. Mi se borimo za njih na način za koji smatramo da je odgovoran, ozbiljan i u interesu države”, rekao je.

Složio se s primjedbom da takve koji ih za to optužuju imaju i unutar redova vlastite stranke, ali i rekao da “to nije dominantan stav u HDZ-u”.

“Najlakše je početi grubo govoriti i o SDSS-u i obračunavati se sa svima koji nisu na onoj crti na kojoj ste vi. Ali ne idemo tim putem. To je naš križ i svjesni smo ga. I nadam se da će ljudi u konačnici to i prepoznati”, dodao je.

Naglasio je i da je takva bila politika i prvog predsjednika Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana koji je uvijek nastojao da u Vladi i institucijama budu i predstavnici srpske nacionalne manjine i to, kako je rekao, “u vremenima koja su bila puno teža”.

“To je politika koju mi danas slijedimo i ne vidim ništa loše u tome da predstavnici nacionalnih manjina, pa i srpske nacionalne manjine budu dio većine … Naravno, da se i oni u tome moraju ponašati odgovorno, vodeći računa o tome što izgovaraju, kako na to reagira hrvatski građanin. To su sve povezane stvari”, dodao je.

Istaknuvši kako je Hrvatska danas stabilna demokratska zemlja, posjetio je na posljednja imenovanja hrvatskih predstavnika u europske institucije, dizanje kreditnog rejtinga, gospodarski rast, dobru turističku sezonu te ustvrdio da do toga ne bi došlo da uz nekoga tko bi vodio politiku isključivosti, “lagan na obaraču, koji ne razmišlja o budućnosti”.

“To se ne događa slučajno, to se događa određenom politikom – Vlade i HDZ-a koje vodi Andrej Plenković”, naglasio je.

U razgovoru je naglasio važnost činjenice da će Hrvatska predsjedati Europskom unijom, ali nije znao tko je prošle godine bio predsjedatelj, a na pitanje novinarke kako objasniti “Peri vodoinstalateru” važnost tog predsjedanja rekao je, među ostalim, da će Hrvatska time “pokazati svoju sposobnost i kapacitet”.

“Interes je Hrvatske i hrvatskih građana da budemo jaki, da zadržimo našu međunarodnu poziciju, važno je i za buduće investitore jer će ocjenjivati je li kadra nositi se s izazovima- kao što je predsjedanje, važno je i zbog turizma jer će, ako dobro odradimo mandat, još pozitivnije gledati na Hrvatsku”. dodao je.

Govoreći o odnosima u stranci, uputio je kritiku svima koji nastoje iskoristiti svaki trenutak “egoistično, kako bi prikupili neki politički bod za buduće unutarstranačke izbore”, naglasivši kako nisu oni prvi na redu, već predsjednički izbori te da je prioritet HDZ-a pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović.

“Oni koji misle da ti izbori nisu važni i da nije važna pobjeda naše kandidatkinje, ti ne misle dobro HDZ-u. Ti misle dobro samo sebi i tu temu ćemo staviti na stranačka tijela da vidimo kakva ćemo pravila imati tijekom predsjedničke kampanje”, rekao je.

Nećemo nikome ništa zabranjivati, ogovorio je na pitanje novinarke, ali će se, najavio je, na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke “definirati pravila igre”. “Jer se ne može voditi kvalitetna fokusirana kampanja za predsjedničke izbore ako u vlastitim redovima imate one koji će ju potkopavati i gledati svoj osobni interes, svoj ego, i štetiti kampanji”, dodao je.

U tome kontekstu vidi i reakciju Plenkovića koji je za saborskog zastupnika HDZ-a Miru Kovača rekao da je irelevantan. “Predsjednik Plenković mu je odgovorio na način za koji je smatrao da je primjeren”.

Kovač je, rekao je Jandroković, dva puta u kriznim situacijama “izišao, ne braneći interese HDZ-a, nego govoreći o vlastitim ambicijama”. “To niti je korektno niti je politički promišljeno”, smatra Jandroković.

“Ako vodite političku bitku s političkim suparnicima i netko iz vaših redova vam u tome trenutku podmeće nogu ili vam udara šakom u leđa, pa naravno da ćete reagirati. Vrijedi demokracija sa sve. Ako on može izreći svoje, naravno da ćemo mi izreći svoje”, poručio je.

Stav Davora Ive Stiera koji je nakon toga poručio da ni jedan član stranke nije irelaventan, prokomentirao je kazavši kako je “odlično iskoristio situaciju da bi se postavio kao nekakav Kovačev zaštitnik, “a ustvari je poentirao na Kovačevim leđima”.

U stranci se nije, dodao je na pitanje novinarke, razgovaralo o eventualnom stegovnom postupku protiv Kovača, ali će se, dodao je, razgovarati o “pravilima igre za vrijeme predsjedničkih izbora”.

Nije isključio mogućnost da će Plenkovićevi oponenti u stranci sabotirati te izbore. “To bi bilo jako loše i vjerujem da će se članovi moći nositi s takvom odgovornošću, ali ne isključujem tu opciju”, rekao je.

Smatra da je Grabar-Kitarović svoj prvi mandat “odradila korektno”, uvjeren da će ponovno pobijediti.

“Ako će predsjednica kvalitetno odraditi kampanju, ako će HDZ čvrsto stajati iza nje, onda joj nitko nije opasan (protivnik)”, rekao je, uz ostalo.

Novinarka je Jandrokovića pitala i zašto jučer nije bio na odavanju počasti generalu Petru Stipetiću koji je u Ogulinu dobio svoj trg, a predsjednik Sabora odgovorio da je to pitanje postavio predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović te ocijenio kako je riječ o “plitkoj politikantskoj akciji”.

Stipetić je heroj Domovinskog rata, a u Ogulinu su bili predstavnici ministarstva, radi se o nepotrebnoj provokaciji, dodao je te  uzvratio protupitanjem: “Ja bih pitao gdje su oni kad slavimo Dan državnosti, idemo na Mirogoj postaviti vijence i zapaliti svijeće prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kolinda Grabar-Kitarović: Pitanje demografije i povratka mladih u fokusu novog mandata

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Rješenje onečišćenja zraka i stabilizacija poslovanja Đuro Đaković grupe, glavne su odrednice koje je Kolinda Grabar-Kitarović istaknula u subotu kao važan doprinos predsjedničkog mandata vezano uz Slavonski Brod, a u fokusu novog su pitanje demografije i povratka mladih u područja iz koji su se odselili.

“Pitanje onečišćenja zraka sam riješila u razgovoru s predsjednikom Putinom i svim ostalim dionicima. Đuro Đaković je od posebne važnosti za Hrvatsku. U petak su isplaćene plaće, još 60 radnika plaće će dobiti u ponedjeljak. Idemo zajedno s Vladom u restrukturiranje tvrtke. Riješit će se svi dugovi Đure Đakovića da bi mogao ući novi partner. U trećem koraku idemo u novu proizvodnju koja će Đuri Đakoviću i svim ljudima u ovom području omogućiti konkretnu zaradu”, rekla je novinarima nakon predizbornog skupa u Slavonskom Brodu.

Dodala je da je jedna američka tvrtka zainteresirana za uspostavu servisnog centra za borbena vozila, ne samo vezano za Hrvatsku nego i za cijelo područje jugoistoka Europe.

Na izbornom skupu u Kazališno-koncertnoj dvorani “Ivana Brlić Mažuranić” Grabar-Kitarović je kao važan uspjeh u mandatu predsjednice države istaknula i odmicanje Hrvatske od “regiona” i vezanje uz središnju Europu kroz inicijativu “tri mora”. Među svoje uspjehe uvrstila je proaktivnu politiku u smjeru gospodarske diplomacije.

Prema njezinim riječima, rezultat tog rada je oko 300 poslovnih ugovora sklopljenih između hrvatskih tvrtki čiji su je predstavnici pratili na državničkim putovanjima.

Na upit novinara Grabar-Kitarović je komentirala i česte napade dvojice glavnih protukandidata Zorana Milanovića i Miroslava Škore, te njeno povlačenja iz takve retorike. “Ja sam uvijek bila takva. Jučer Josipović, danas Škoro, sutra Milanović. Pa dokle će to tako, ne prema meni kao kandidatkinji, nego prema ženama općenito. Idemo razgovarati o programima, a ne svađati se”, rekla je Grabar Kitarović.

“Ja vjerujem u HDZ, bila sam uvijek lojalna stranci. Stranka je bila uvijek uz mene i stajat će”, odgovorila je na pitanje novinara “uzima li Škoro glasove iz HDZ-ovog bazena”. Podsjetila je da je kao predsjednica države nije članica stranke i da traži glasove svih birača koji žele put rasta i napretka.

“Sada sam nestranačka osoba, predsjednica i mora biti, prema Ustavu. Tražim glasove svih hrvatskih državljana i svih birača koji žele put naprijed, put rasta, put napretka. A ne povratak na staro ili neke eksperimente. U glasove HDZ, koalicijskih partnera, nezavisnih i svih koji vjeruju u mene uopće nemam nikakve sumnje”, rekla je Grabar Kitarović. Nije željela procjenjivati hoće li u Slavonskom Brodu osvojiti isti broj glasova kao i na prošlim izborima.

Tijekom predizbornog skupa Grabar-Kitarović se, govoreći o sljedećem mandatu, obratila u publici nazočnoj ministrici demografije Vesni Bedeković s kojom ju, kaže, čeka borba za povratak mladih u demografski opustošena područja Slavonije. O ovom problemu, podsjetila je, govorila je i prije dvije godine, a on nije samo problem Hrvatske, nego i EU koja ga je, uostalom, stavila na razinu potpredsjednika Europske komisije.

Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je u proteklom mandatu pokazala da zna, može i ne boji se voditi Hrvatsku. Predstojeći izbori su put kojim se usmjerava Hrvatska, a oni koji traže dodatne ovlasti za predsjednika, žele samo dodatnu moć za sebe, poručila je.

Grabar-Kitarović posjetila je danas Novu Gradišku i Davor gdje se družila s građanima. U Novoj Gradiški je zapalila svijeću podno spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te spomen-obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima. (Hina)

 

Predsjednica: Želimo nastaviti rasti, želimo Hrvatsku za sve, a ne mi ili oni

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Milanović: Za modernu Hrvatsku, bez razumijevanja za lopovluk i otimačinu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednički kandidat Zoran Milanović u subotu je s predizbornog skupa u Rijeci pozvao birače da glasaju za modernu Hrvatsku u modernoj Europi, obećavši im da kao predsjednik RH neće imati razumijevanja za lopovluk i otimačinu.

“Birajmo dobro društvo, jedini pravi put, a to je moderna Hrvatska u modernoj Europi, ne Balkan, ne prangijanje,” kazao je Milanović.

Poručio je da neće imati razumijevanja prema onome što se u Hrvatskoj naziva korupcija a predstavlja ustvari lopovluk, otimačinu i maltretiranje ljudi već 30 godina od strane jedne političke organizacije.

“Ako joj ne pripadaš i ako nisi dio kartela, nazivaju te izdajnikom nedovoljno dobrim ili nikakvim Hrvatom ili nepatriotom – to je HDZ”, zaključio je.

Milanović je naglasio da se bori za modernu, otvorenu i znatiželjnu Hrvatsku, drugačiju državu u kojoj je predsjednik svjestan svojih ograničenja, ima neograničen prostor da najjačim oružjem, a to su ljudski govor, riječi i argumenti da utječe na zemlju i da ni jedna nepravda ne prođe nezapaženo.

Ustvrdio je da će štiti nacionalne interese. “Naši partneri će biti zemlje zapadne Europe, SAD, bez obzira tko je predsjednik”, rekao je Milanović, dodavši da će Hrvatska kupovati oružje koje joj treba i graditi brodove u hrvatskim brodogradilištima, dok avione ima smisla kupovati jedino od SAD-a.

Pravosuđe je, zaključio je Milanović trn u peti mnogima zbog čega će tražiti odgovornost sudstva i sudaca jer, dodao je, za milijarde kuna koje se provlače kroz sudske odluke nitko ne odgovara.

Milanović je ustvrdio da je Hrvatska zadnja u EU po realiziranim sredstvima u europskim projektima i da je za to odgovorna aktualna vlast koja krivotvori i fabricira vlastite rezultate, a još ima obraza i govoriti što je bilo prije 6 ,7 godina.

Kad je riječ o iseljavanju, Milanović kaže da je “najprobitačnija demografska mjera u predjelu srca” jer kad ljudi osjete dobru vlast razmislit će hoće li napustiti zemlju, a kad osjećaju da ih se nimalo ne cijeni, odlaze.

Taj kandidat napominje da nije protiv eura, ali je protiv “jurcanja” i toga da argumenti troje, četvero samozadovoljnih ljudi određuju sudbinu za sljedećih pedeset godina. Iako je eurozona “zanimljiva stvar” ne želi čuti argumente vladajućih, primjerice, hoće li krediti biti jeftiniji.

Građani će po njegovim riječima na predstojećim izborima moći birati između “relativno normalnog”, što predstavlja on, te “desnog i desnijeg”, javno nemoralnih i pohlepnih ljudi koji bez stranke HDZ-a ne bi bili više od nastavnika engleskog jezika.

Osvrćući se na događanja iz 2015. kad se upravljalo krizom u kojoj je 500 tisuća migranata bez incidenta prošlo kroz Hrvatsku, Milanović je tadašnje ponašanje šefa opozicije nazvao izdajom.

Govoreći o odluci da se provedu zakonske odredbe o primjeni pisma nacionalnih manjina, Milanović je rekao da se na vukovarskom groblju nalaze spomenici na ćirilici i latinici bez ikakvih problema, ali nekima smeta natpis, primjerice, gradskom vodovodu, što je obična farsa i manipulacija.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari