Pratite nas

Politika

Jandroković: Prioritet HDZ-a je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima

Objavljeno

na

Sadašnja Vlada i HDZ ne vode politiku podjela i isključivosti, nego uključivosti i međusobne tolerancije, što je u interesu cijele države, poručio je u nedjelju predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, odbacujući optužbe “s desna” da su zbog toga “slabi Hrvati”.

Poručio je to u razgovoru za novinarkom Natašom Božić Šarić na N1 televiziji u sklopu “Točke na tjedan”, govoreći o odnosima među strankama vladajuće većine, posebno u kontekstu izjava čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koje su izazvale bojne reakcije te najave pojedinih stranaka vladajuće većine da će izaći iz nje, zbog usporedbe moderne Hrvatske s NDH.

“Svi mi koji djelujemo na političkoj i javnoj sceni trebamo se u prvom redu voditi svojom savješću i interesima RH. Mislim da moramo biti odgovorni… Možda bi nam političkih bodova bilo više da smo nastupili grubo prema Pupovcu, pa bi nam onda zapljeskao jedan dio desne političke scene, međutim pitanje je bi li to bilo korisno za Hrvatsku. Moje je mišljenje da ne bi. I da je u ovom trenutku stabilnost ispred bilo kakvih vrsti polemika koje dodatno dolijevaju ulje na vatru u Hrvatskoj”, rekao je, među ostalim, Jandroković, koji očekuje da će “prevladati zdrav razum” te da će vladajuća koalicija odraditi mandat do kraja

Naglasio je da Vlada i HDZ predvođen Anderejom Plenkovićem neće širiti bilo kakve podjele u hrvatskom društvu.

“Inzistiramo na tome da postoje različita razmišljanja, različiti svjetonazori i koncepcije, ali da živimo s time, da se s time znamo nositi i da prevladavajući smjer bude smjer uključivosti, međusobne tolerancije i uvažavanja”, poručio je Jandroković dodavši da je puno lakše „raspirivati vatru, iznositi grube, isključive stavove, nego biti onaj koji pokušava pomiriti, povezati, uključiti”.

Poručio je i da neće šutjeti na provokacije i optužbe “onih koji parazitiraju” na njihovim leđima i neće dozvoliti optužbe, koje posebno dolaze s desne strane, da su “nekakvi slabi Hrvati, nedovoljno posvećeni hrvatskim nacionalnim interesima”.

“Nismo. Mi se borimo za njih na način za koji smatramo da je odgovoran, ozbiljan i u interesu države”, rekao je.

Složio se s primjedbom da takve koji ih za to optužuju imaju i unutar redova vlastite stranke, ali i rekao da “to nije dominantan stav u HDZ-u”.

“Najlakše je početi grubo govoriti i o SDSS-u i obračunavati se sa svima koji nisu na onoj crti na kojoj ste vi. Ali ne idemo tim putem. To je naš križ i svjesni smo ga. I nadam se da će ljudi u konačnici to i prepoznati”, dodao je.

Naglasio je i da je takva bila politika i prvog predsjednika Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana koji je uvijek nastojao da u Vladi i institucijama budu i predstavnici srpske nacionalne manjine i to, kako je rekao, “u vremenima koja su bila puno teža”.

“To je politika koju mi danas slijedimo i ne vidim ništa loše u tome da predstavnici nacionalnih manjina, pa i srpske nacionalne manjine budu dio većine … Naravno, da se i oni u tome moraju ponašati odgovorno, vodeći računa o tome što izgovaraju, kako na to reagira hrvatski građanin. To su sve povezane stvari”, dodao je.

Istaknuvši kako je Hrvatska danas stabilna demokratska zemlja, posjetio je na posljednja imenovanja hrvatskih predstavnika u europske institucije, dizanje kreditnog rejtinga, gospodarski rast, dobru turističku sezonu te ustvrdio da do toga ne bi došlo da uz nekoga tko bi vodio politiku isključivosti, “lagan na obaraču, koji ne razmišlja o budućnosti”.

“To se ne događa slučajno, to se događa određenom politikom – Vlade i HDZ-a koje vodi Andrej Plenković”, naglasio je.

U razgovoru je naglasio važnost činjenice da će Hrvatska predsjedati Europskom unijom, ali nije znao tko je prošle godine bio predsjedatelj, a na pitanje novinarke kako objasniti “Peri vodoinstalateru” važnost tog predsjedanja rekao je, među ostalim, da će Hrvatska time “pokazati svoju sposobnost i kapacitet”.

“Interes je Hrvatske i hrvatskih građana da budemo jaki, da zadržimo našu međunarodnu poziciju, važno je i za buduće investitore jer će ocjenjivati je li kadra nositi se s izazovima- kao što je predsjedanje, važno je i zbog turizma jer će, ako dobro odradimo mandat, još pozitivnije gledati na Hrvatsku”. dodao je.

Govoreći o odnosima u stranci, uputio je kritiku svima koji nastoje iskoristiti svaki trenutak “egoistično, kako bi prikupili neki politički bod za buduće unutarstranačke izbore”, naglasivši kako nisu oni prvi na redu, već predsjednički izbori te da je prioritet HDZ-a pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović.

“Oni koji misle da ti izbori nisu važni i da nije važna pobjeda naše kandidatkinje, ti ne misle dobro HDZ-u. Ti misle dobro samo sebi i tu temu ćemo staviti na stranačka tijela da vidimo kakva ćemo pravila imati tijekom predsjedničke kampanje”, rekao je.

Nećemo nikome ništa zabranjivati, ogovorio je na pitanje novinarke, ali će se, najavio je, na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke “definirati pravila igre”. “Jer se ne može voditi kvalitetna fokusirana kampanja za predsjedničke izbore ako u vlastitim redovima imate one koji će ju potkopavati i gledati svoj osobni interes, svoj ego, i štetiti kampanji”, dodao je.

U tome kontekstu vidi i reakciju Plenkovića koji je za saborskog zastupnika HDZ-a Miru Kovača rekao da je irelevantan. “Predsjednik Plenković mu je odgovorio na način za koji je smatrao da je primjeren”.

Kovač je, rekao je Jandroković, dva puta u kriznim situacijama “izišao, ne braneći interese HDZ-a, nego govoreći o vlastitim ambicijama”. “To niti je korektno niti je politički promišljeno”, smatra Jandroković.

“Ako vodite političku bitku s političkim suparnicima i netko iz vaših redova vam u tome trenutku podmeće nogu ili vam udara šakom u leđa, pa naravno da ćete reagirati. Vrijedi demokracija sa sve. Ako on može izreći svoje, naravno da ćemo mi izreći svoje”, poručio je.

Stav Davora Ive Stiera koji je nakon toga poručio da ni jedan član stranke nije irelaventan, prokomentirao je kazavši kako je “odlično iskoristio situaciju da bi se postavio kao nekakav Kovačev zaštitnik, “a ustvari je poentirao na Kovačevim leđima”.

U stranci se nije, dodao je na pitanje novinarke, razgovaralo o eventualnom stegovnom postupku protiv Kovača, ali će se, dodao je, razgovarati o “pravilima igre za vrijeme predsjedničkih izbora”.

Nije isključio mogućnost da će Plenkovićevi oponenti u stranci sabotirati te izbore. “To bi bilo jako loše i vjerujem da će se članovi moći nositi s takvom odgovornošću, ali ne isključujem tu opciju”, rekao je.

Smatra da je Grabar-Kitarović svoj prvi mandat “odradila korektno”, uvjeren da će ponovno pobijediti.

“Ako će predsjednica kvalitetno odraditi kampanju, ako će HDZ čvrsto stajati iza nje, onda joj nitko nije opasan (protivnik)”, rekao je, uz ostalo.

Novinarka je Jandrokovića pitala i zašto jučer nije bio na odavanju počasti generalu Petru Stipetiću koji je u Ogulinu dobio svoj trg, a predsjednik Sabora odgovorio da je to pitanje postavio predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović te ocijenio kako je riječ o “plitkoj politikantskoj akciji”.

Stipetić je heroj Domovinskog rata, a u Ogulinu su bili predstavnici ministarstva, radi se o nepotrebnoj provokaciji, dodao je te  uzvratio protupitanjem: “Ja bih pitao gdje su oni kad slavimo Dan državnosti, idemo na Mirogoj postaviti vijence i zapaliti svijeće prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Silvio Berlusconi: Čuvajte se komunizma

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi snažno se u četvrtak u Zagrebu obrušio na komunizam i Kinu, rekavši da je ta zemlja usmjerena protiv Zapada i ima želju za hegemonijom.

“Podsjećam da komunizam ne staje na granicama, uvijek je bio globalna sila. Čuvajte se komunističkih zemalja i komunizma koji je izazov i prijetnja”, rekao je veteran talijanske politike, danas na mjestu čelnika oporbene Forze Italije.

“Oni koji poznaju kinesku politiku kažu da je ona nevjerojatna prijetnja budućim generacijama”, istaknuo je u govoru na kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu, nazvavši je jedinom istinskom obitelji koja predstavlja slobodu i demokraciju u Europi.

Berlusconi je naglasio da komunisti misle da je država iznad pojedinca i da joj svi trebaju služiti, ističući da postoji “nepremostiv jaz između njih i nas”.

“Mi smo drugačiji, mi imamo pravo na slobodu iz koje proizlaze sva druga naša prava, mi nismo podanici poput ljevičara, mi ne mislimo da dugujemo život državi. Postoji nepremostiv jaz između nas i njih”, dodao je.

Pozvao je i na jačanje obrambene politike EU-a pred sve većim valom migranata.

“Treba nam Europa s jednom obrambenom politikom. To je najveći izazov pred EU-om, moramo biti vojna sila”, istaknuo je i dodao da su Europi potrebni vojni kapaciteti kako bi se mogla obraniti u slučaju fenomena masovnih migracija

“To nije samo pretpostavka i stoga moramo biti moćna vojna sila kako bismo odvratili valove migranata iz afričkih zemalja”, dodao je.

Trenutno vodstvo Italije nazvao je nesposobnim, nekvalificiranim i bez ikakvog iskustva i najavio povratak na vlast koalicije desnog centra.

“Uskoro ćemo se vratiti na vlast… koalicija desnog centra će na sljedećim nacionalnim izborima pobijediti”, kazao je Berlusconi. (Hina)

 

ŠOLA: Komunizam je mrtav, živio komunizam! Pardon, liberalizam

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

HRejting: Popularnost stranka i potencijalnih predsjedničkih kandidata

Objavljeno

na

Objavio

Manje je od godinu dana do redovitih parlamentarnih izbora. Događaju li se na hrvatskoj političkoj sceni bitnije promjene u odnosu snaga glavnih aktera? Također, u Hrejtingu HRT objavljuje kakva je trenutačna popularnost potencijalnih predsjedničkih kandidata.

HRT je objavio novi HRejting, u kojem se može vidjeti da je razlika između vodećeg HDZ-a i drugoplasiranog SDP-a trenutačno 2,1%.

HDZ je ovaj mjesec na 27 i pol (27,5%), a SDP na 25,4% biračke potpore. S time da je HDZ u studenome rastao zanemarivih 0,07%, a SDP 0,73%.

Onaj koji je najviše narastao (1,63%) ujedno je sa 7,6% i trećeplasirani – Mislav Kolakušić. On i Most (5,8%) jedini su koji još prelaze izborni prag. Ispod praga je čak 13 stranaka, od čega samo dvije trenutačno nisu parlamentarne.

Najbliže onoj magičnoj granici od 5% je ovaj mjesec registrirana stranka – Hrvatski suverenisti (3,5%). Iznad 3% (3,2%) je još samo HSS, a listu ispod predvodi stranka Milana Bandića (2,0%) iza koje je još 10 stranaka koje u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici ne bi nikada vidjele Hrvatski sabor.

Svi ostali koje je netko nekad spomenuo u stranačkom životu dijele manje od 1 i pol 5 (1,4%). Osam puta više od toga je neodlučnih birača i broj im raste u odnosu na listopad (+0,73%). Trenutačno ih je 11,6%.

Kako stoje predsjednički kandidati

Iz ovomjesečnog HRejtinga moglo bi se zaključiti da HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović i SDP-ov kandidat Zoran Milanović dijele sudbinu svojih stranaka. Osvajaju približno isto kao i njihove stranke, razlika među njima trenutačno je gotovo ista kao između HDZ-a i SDP-a.

Da je 1. izborni krug održan prošlu nedjelju, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 28,9%, a Zoran Milanović 26,4% biračke potpore. U odnosu na listopad HDZ-ova kandidatkinja pala je za gotovo 1% (0,90%), a SDP-ov kandidat narastao oko pola posto (0,58%), pa je trenutačna razlika među njima točno 2 i pol posto, piše HRT.

Miroslav Škoro sa 17,6% i dalje je trećeplasirani, ali je najviše pao (-1,48%). Slijedi ga, pak, onaj koji je najviše (+5,02%) rastao – Mislav Kolakušić, pa je s listopadskih 7, sad došao do 12% (12,1%) biračke potpore.

Nitko od preostalih pet koji su izrazili želju da budu predsjednik ili predsjednica ne dobivaju ni tri posto glasova. To su, redom: Dejan Kovač (2,4%), Dalija Orešković (2,3%), Ivan Pernar (2,1%), Vlaho Orepić (0,8%) i Dario Juričan (0,6%), donedavno Milan Bandić. Uspoređujemo li sve dosadašnje HRejtinge, zaključak bi bio: nezaustavljiv je pozitivni trend pada neodlučnih birača, jer ih je ovaj mjesec samo pet posto (5,03%), što je 1,63% manje nego u listopadu i gotovo upola manje nego u svibnju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari