Pratite nas

Politika

Jandroković: Radi se o inicijativi dvojice sudaca koji su na strani lijeve opcije

Objavljeno

na

HDZ-ov nositelj liste u II. izbornoj jedinici Gordan Jandroković ocijenio je u nedjelju da su dvojica sudaca koji su pokrenuli inicijativu za ocjenom ustavnosti odluka Nacionalnog stožera na strani lijeve opcije, a da joj je cilj stvaranje atmosfere neizvjesnosti.

“Čini mi se da je ovdje došlo do određene instrumentalizacije svoje pozicije unutar Ustavnog suda od strane ta dva suca i pokušaja davanja vjetra u leđa inicijativi koja je pokrenuta i od jednog dijela SDP-ovih zastupnika”, rekao Jandroković prilikom obilaska Zagrebačke županije.

Dodao je da je predsjednik Ustavnog suda u priopćenju rekao da nije bilo pokretanja postupka, nego da se radi o inicijativi dvojice sudaca koji su uvijek u ovakvim situacijama na strani lijeve opcije. Situaciju je ocijenio neobičnom jer se nalazimo u završnom tjednu predizborne kampanje.

“Mislim da se takve stvari trebaju rješavati unutar samog Ustavnog suda. Ovo je očito puštanje informacija s ciljem da se stvori atmosfera neizvjesnosti i važno je da je Ustavni sud rekao da nema pokretanja postupka i da se samo radi o pokušaju dvoje sudaca da tu temu stave u prvi plan”, naveo je Jandroković.

Upitan je li model odabira sudaca loš s obzirom na to da se propitkuje rad Ustavnog suda, rekao je da je to pitanje za te suce koji su izašli izvan okvira onoga što je prihvatljivo.

Na pitanje jesu li njegove izjave utjecaj na Ustavni sud, odgovorio je da se ne radi ni o kakvom utjecaju na sud.

“Samo komentiram da Ustavni sud treba, prvo unutar sebe, dogovoriti pravila komuniciranja prema van i nakon toga jedinstveno nastupati. Oni uvijek imaju prava na izdvojena mišljenja kada je u pitanju konačni pravorijek. Ali u ovoj situaciji, šest dana prije izbora, ubaciti u javni prostor takvu temu koja ima popriličan utjecaj na političku situaciju i na odabir građana, smatram da nije primjereno”, naglasio je Jandroković.

Dodao je da će sud donositi odluke neovisno o njegovim izjavama, ali i da bi i za demokraciju i za pravnu državu bilo bolje da Ustavni sud svoje odluke komunicira jedinstveno, zajednički, a ne da svaki sudac, prije nego što bude donesena odluka, svoje stavove i mišljenja iznosi pojedinačno prema van.

Vezano za rad Nacionalnog stožera civilne zaštite, rekao je da Stožer odigrao iznimno važnu ulogu i zaštitio građane, dodavši da novi broj oboljelih ne treba izazivati paniku.

“Govoriti o Stožeru, nakon svega što je dobrog učinio za sve nas, na način na koji to sad neki rade, mislim da nije korektno”, ustvrdio je.

Bernardić nema kapacitet za vođenje Hrvatske

Vezano za predizborna sučeljavanja, Jandroković je rekao da su ona bitna jer birači odlučuju o tome tko će biti hrvatski premijer. Očekuje da će u današnjem sučeljavanju građani vidjeti jasnu razliku i perspektivu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji se, ističe, nije uspio nametnuti niti kao lider oporbe.

“Prema svemu što je pokazao do sada, njegov kapacitet nije takav da bi mogao voditi  Hrvatsku u vremenima koja su pred nama. Osim zdravstvene neizvjesnosti, slijedi nam bitka za radna mjesta, plaće, mirovine i sigurnost naših obitelji. Apsolutna prednost ide Plenkoviću”, ustvrdio je Jandroković.

Što se tiče potencijalno male izlaznosti s obzirom na epidemiju, očekuje da će izlaznost biti na razini koja je u uvijek na parlamentarnim izborima te da će svi slijediti visoke epidemiološke standarde.

“Nije ništa veći rizik taj izborni dan od svakodnevnog života, turizma, gospodarstva i sveg onog što se oko nas događa. Ponavljam, u fazi smo u kojoj moramo naći balans između zaštite života i zdravlja, ali i toga da gospodarstvo ide dalje”, poručio je.

Upitan odgovara li manja izlaznost većim strankama, rekao je da je bitno da izlaznost bude dobra jer to pojačava legitimitet Vlade. “Ne mislim da bi manja izlaznost utjecala na legitimitet, ali ljepše se vidi kada veći broj građana izađe na izbore”, ocijenio je Jandroković.

Očekuje da će HDZ u drugoj izbornoj jedinici ponoviti rezultat od 2016. od šest mandata. Ključna bitka vodi se između HDZ-a i lijeve opcije, rekao je Jandroković, pozivajući desne birače da svoj glas daju HDZ-u jer “davanje glasova ostalim desnim opcijama može nas odvesti u neizvjesnost”.  (Hina)

Miroslav Šeparović: Ustavni sud nije pokrenuo postupke o odlukama Stožera

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

IZBORI 2020 Najbolji odaziv u 1., zagrebačkoj, najslabiji u 5. slavonskoj jedinici

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč pandemiji koronavirusa, čak 620 tisuća birača izašlo je u nedjelju prijepodne na izbore za Hrvatski sabor, najbolji odaziv je u 1. izbornoj jedinici koju čine centar i zapad Zagreba, a najslabiji u 5., slavonskoj jedinici, podatci su Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Izraženo u postotcima, u Hrvatskoj je do 11,30 sati glasovalo 18,09 posto birača, dok je prije nepune četiri godine, na izborima 2016., u istom vremenu svoje pravo iskoristilo njih 18,7 posto, odnosno 640 tisuća, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U 1. izbornoj jedinici glasovala je petina birača (20 posto), no dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (19, 77 posto) kao i 7. izborna jedinica (19 posto).

Najmanji odaziv je u 5., slavonskoj, gdje je glasovalo 16, 56 posto birača.

Po izlaznosti prednjači Dubrovačko-neretvanska županija

Gledano po županijama, prednjače Dubrovačko-neretvanska (20, 26 posto), Karlovačka (19, 8) te Grad Zagreb u kojemu je do 11,30 sati glasovalo 120 tisuća birača, odnosno gotovo petina (19, 43 posto).

U Zagrebu, u Klasičnoj gimnaziji u Križanićevoj ulici, je i osam posebnih biračkih mjesta na kojima glasuju privremeno upisani birači, oni glasuju za liste jedinica u kojima imaju prebivalište.

Slabiju izlaznost imaju Vukovarsko-srijemska (15, 97 posto), Brodsko-posavska (16, 06) te Međimurska županija (16, 4 posto).

Lovrin: Birači vrlo disciplinirani

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže da parlamentarni izbori protječu u redu, birači su vrlo disciplinirani i većina nosi zaštitne maske,

Ima nešto dojava o sitnim nepravilnostima koje se odmah ispravljaju, no to ne utječe na regularnost izbora, kazala je Lovrin. Pojašnjava kako birači, primjerice, dojavljuju da netko nije držao propisani razmak zbog sprječavanja zaraze.

Kazala je i kako do DIP-a nisu stigle dojave da problema s glasovanjem ima 50-ak birača zaraženih koronavirusom koji su se javili da žele glasovati, kao ni 500-tinjak birača u samoizolaciji.

U inozemstvu, gdje se glasuje drugi dan, na biračka je mjesta ukupno izašlo 17 tisuća birača, najviše u BiH (13 tisuća) i u Njemačkoj (2.400). Hrvatska dijaspora, odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj mogu izabrati tri od 151 zastupnika.

Pravo glasa na nedjeljnim parlamentarnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća hrvatskih birača, od kojih se za glasovanje u inozemstvu aktivno registriralo oko 185 tisuća.

Nove podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prve izborne rezultate u 21 sat. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

IZBORI 2020 Bira se 10. saziv Sabora od neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski birači u nedjelju izlaze na birališta kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili tko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu.

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih za provedbu unatrag 30 godina.

Potvrđuje to i činjenica da je tek u petak poslijepodne konačno odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći glasovati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić te kako će se ‘omekšati’ upute za glasovanje u domovima za starije u kojima nisu određena posebna biračka mjesta.

Članovi biračkog odbora moći će doći ispred doma ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju. U petak je objavljeno i kako biračko pravo želi iskoristiti 476 od oko pet tisuća osoba u samoizolaciji.

Birači ne bi trebali posebno strahovati

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pozivaju birače da unatoč epidemiji, kao i na svim dosadašnjim izborima, iskoriste svoje biračko pravo.

“Pozivam birače da iskoriste svoje pravo, posebno jer biramo zakonodavnu vlast. Izbori su, ipak, praznik demokracije koji se ne događa tako često“, poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Biračima je poslala umirujuću poruku.

Na izborima će biti primijenjene sve propisane epidemiološke mjere, pa mislim da birači ne bi trebali imati poseban strah, naglasila je.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici.

Veliko je zanimanje za mjesto u Saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48,6 godina.

O tome tko će uistinu slijedeće četiri godine provesti na Trgu svetog Marka ima pravo odlučiti 3 milijuna 860 tisuća birača za koje će u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu biti otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta.

Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, nadzirat će ih oko 8500 promatrača.

Svi oni moraju se držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora, koji pokrivaju sva biračka mjesta to znači držanje međusobnog razmaka od metra u pol, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovitu dezinfekciju ruku itd.

Birači pak, kod ulaska na biralište, moraju dezinficirati ruke, preporučuje im se nošenje maski i da ponesu kemijsku olovku kojom će glasovati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jednan poštujući propisani razmak od metra i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Preferencijski glas

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju u nedjelju u 7 sati, zatvaraju u 19 sati. Isto, mjereno lokalnim vremenom, vrijedi i za inozemstvo, gdje se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju.
Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje, DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

Podatke o odazivu objavit će u nedjelju u podne i u 17 sati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari