Connect with us

Politika

Jandroković: Sve simbole ustaškog režima treba sankcionirati, ali treba raditi razliku između tih simbola i simbolike HOS-a

Objavljeno

on

Foto: HRT

Državni vrh i udruge stradalnika u četvrtak će obilježiti 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

S obzirom na obvezno pridržavanje epidemioloških mjera izaslanstva će u manjem broju i u zasebnim skupinama odati počast žrtvama logora. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodi saborsko izaslanstvo koje je položilo vijenac u spomen na žrtve logora.

“Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji, da postoje ljudi koji su uvijek spremni činiti ovakve grozne stvari. Naša je zadaća upozoravati da sloboda, demokracija trebaju svoje čuvare, da uvijek moramo voditi računa o tome da i mir i ljudska prava i manjiska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države”, kazao je predsjednik Sabora.

Upitan treba li zabraniti pozdrav ZDS Jandroković je kazao kako sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati.

“Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Stav radne skupine koji je naglasio tu razliku i oštru osudu ustaškog režima, ali i mogućnost da se na komemoracija stradalima pod znakom HOS-a omogući taj simbol, i da se to zakonski uredi”, napomenuo je Jandroković.

Na pitanje može li znak HOS-a biti bez rečenice i pokliča, predsjednik Sabora kaže da se o tome može razgovarati.

“Razmišljao sam kako biti dosljedan u tome. Pod crvenom zvijezdom počinjeni su također strašni zločini. Moramo jasno razdvojiti što je znakovlje ustaškog režima, što je nasljeđe Domovinskog rata i pravno urediti znakovlje komunističkog režima. Oni koji prosuđuju moraju biti objektivni i imati razumijevanja za žrtve koje su postojale sa svih strana. Do sad se nisu, godinama, našla adekvatna zakonska rješenja. Hrvatska povijest je bremenita”, naglasio je predsjednik Sabora.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari