Pratite nas

Iz Svijeta

Janez Janša: Od arbitraže treba odustati ako se ne implementira ove godine!

Objavljeno

na

Janez Janša: Od arbitraže treba odustati ako se ne implementira ove godine!

Vodeća oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), čelnika Janeza Janše, objavila je u srijedu na svojim mrežnim stranicama prijedlog zaključaka današnjeg zasjedanja vanjskopolitičkog odbora, u kojima se navodi kako od arbitražne presude u graničnom sporu s Hrvatskom treba odustati ako se ne implementira do kraja godine te da treba vratiti “zatečeno stanje” na granici iz vremena osamostaljenja 1991.

Tako je novo zasjedanje parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, unatoč očekivanjima da se pokaže političko jedinstvo oko toga pitanja, otkrilo da postoje velike razlike u Sloveniji u gledanju na arbitražni spor s Hrvatskom te je objavljenim prijedlogom zaključaka o arbitraži SDS pokazao da toga jedinstva u slovenskoj politici nema.

U prijedlogu parlamentarnih zaključaka koji je sastavila ta stranka navodi se da međunarodno pravo u vezi s arbitražom obvezuje obje strane u sporu, ali samo do kraja ove godine, kada istječe predviđeni rok za implementaciju, te da nakon toga od arbitražne presude mora odustati i Slovenija, jer odluke arbitara, smatra stranka, nisu ispunile očekivanja Slovenije o delimitaciji na kopnu i moru.

Janšina stranka navodi da arbitražna presuda nije ispunila ni ono što je biračima 2010. obećala tadašnja vlada Boruta Pahora, niti osigurala Sloveniji neposredan izlaz na otvoreno more, te da od presude iduće godine zato treba odustati i primijeniti “zatečeno stanje” na granici iz vremena kad su se 1991. godine obje zemlje osamostalile i proglasile nezavisnost.

U tom bi slučaju, navode u Janšinoj stranci, Slovenija ponovo uspostavila kontrolu nad cijelim Piranskim zaljevom, imala teritorijalni kontakt s otvorenim morem, s pravom da proglašava suverene morske zone na području međunarodnih voda u Jadranu, što bi bilo u skladu s ustavnom poveljom koju je Slovenija donijela 1991. i s deklaracijom o cjelovitosti Piranskog zaljeva.

Zatvorenoj sjednici koja još traje prisustvuju premijer Miro Cerar i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji su zastupnicima iznijeli zakonodavne i diplomatske korake koje vlada poduzima na putu do implementacije arbitražne presude, na kojoj službena Ljubljana inzistira unatoč stajalištu Hrvatske da je riječ o kompromitiranom postupku koji ju ne obvezuje.

Erjavec je pred sjednicu potvrdio da će Slovenija, unatoč tome, inzistirati da se presuda provede i pri tome tražiti potporu drugih država, a oporbu je pozvao na političko jedinstvo oko stajališta da arbitraža obvezuje i hrvatsku stranu.

Erjavec predstavlja zemljovide nove granice Hrvatske i Slovenije

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari