Connect with us

Iz Svijeta

Janez Janša podržao Trumpa: Svijet treba ‘jakog’ američkog predsjednika

Objavljeno

-

Slovenski premijer Janez Janša u petak je otvoreno podržao američkog predsjednika Donalda Trumpa u njegovoj borbi za novi predsjednički mandat, navevši da je on bolje rješenje za svijet nego njegov demokratski protukandidat Joe Biden.

“Poštujemo teške osobne životne tragedije Josepha Bidena i neka njegova stara politička postignuća, no ako bi on sada bio izabran, bio bi jedan od najslabijih američkih predsjednika u povijesti, u trenutku kad slobodni svijet treba više nego ikad jake Sjedinjene Države”, napisao je na svom twitter profilu Janša u objavi na engleskome, te dodao: “Idemo Donald Trump, pobijedi”.

Otvoreno podržavanje konkretnih osoba ili stranaka na predsjedničkim ili parlamentarnim izborima u drugim državama nije u slovenskoj političkoj tradiciji, a Janša je i među rijetkim državnicima u svijetu koji je to učinio uoči skorih predsjedničkih izbora u SAD-u.

Među ostalima su to, tijekom američke izborne kampanje, učinili mađarski premijer Viktor Orban i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Slovenska lijeva oporba često Janšu kritizira da “orbanizira” Sloveniju budući da je prijatelj s mađarskim predsjednikom vlade i da ga s njim vežu mnogo zajednički pogledi na migracijska pitanja i globalizam, te skeptičnost prema “centralizmu” i birokratizaciji u Bruxellesu.

Ponekad ga optužuju i da “imitira” sadašnjeg američkog predsjednika, među ostalim pretjeranom komunikacijom na društvenim mrežama i oštrim virtualnim napadima na političke konkurente i nenaklonjene medije. (Hina)

Trump objavio intervju prije televizije: ‘Pogledajte ovu pristranost’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas