Pratite nas

Iz Svijeta

Janez Janša: Postavite ogradu, stanje je kaotično i bez kontrole

Objavljeno

na

Slovenska konzervativna oporba i vlada premijera Mire Cerara ne slažu se o tome kako i kada zaoštriti kontrolu južne schengenske granice radi zaustavljanja priljeva migranata i izbjeglica, pokazala je rasprava održana u četvrtak popodne u slovenskom parlamentu.

[ad id=”68099″]

Vlada je u  višesatnoj raspravi utvrdila kako za to još nije došlo vrijeme, dok je bivši premijer Janez Janša kazao kako bi s postavljanjem ograde trebalo početi odmah jer je stanje, po njegovim riječima, sada kaotično i bez kontrole.

Ne bude li se pritok migranata idućih dana “bitno smanjio”, trebat će nešto učiniti glede “intenziviranja mjera na granici”, kazao je u svom uvodnom  nastupu u parlamentu premijer Cerar, ne isključujući postavljanje “tehničkih prepreka” na zelenoj granici.

No, on  je odbio tvrdnje konzervativne opozicije kako bi postavljanje žičane ograde na granicu s Hrvatskom “odmah i bez odugovlačenja” dalo “pozitivan signal” cijeloj Europskoj uniji, kako misli oporbeni čelnik i bivši premijer Janša, ocijenivši da za to još nije pravo vrijeme i da još postoji mogućnost da EU nađe cjelovito rješenje za migrantsku krizu.

Nasuprot premijeru, Janša je rekao da Europi prijeti velik izbjeglički val koji se neće zaustaviti bez odlučnih mjera, te da praksu “masovnog kršenja schengenskih pravila” na granici s Hrvatskom treba prekinuti jer bi se inače u Sloveniji mogao naći velik broj izbjeglica, te izazvati veliku gospodarsku i drugu štetu.

Postavljanje žičane ograde na slovenskoj južnoj granici dalo bi signale najprije Hrvatskoj, a onda Srbiji i Makedoniji da učine isto, a onda bi  premijeri tih država mogli zajedničkim nastupom prema grčkoj vladi zatražiti da  i ona počne kontrolirati svoju granicu s Turskom i obuzdavati migrantski val, kazao je Janša.

On smatra da bi slovenska vlada trebala “i na formalnoj razini” od Njemačke zatražiti da se obveže da će je najmanje dva mjeseca unaprijed obavijestiti o tome kad će granicu za izbjeglice konačno zatvoriti.

Janša je pohvalio i istup predsjednika države Boruta Pahora koji se založio za konsenzus o migrantskoj krizi i za  “dovođenje u red” stanja na granici s Hrvatskom, te koordinaciju graničnih kontrola i postupaka s Njemačkom i Austrijom.

Oporbeni Kršćanski demokrati – Nova Slovenija (KDNSI) predložili su Ceraru da na sastanku Europskog vijeća predloži isključenje Grčke iz schengenskog ugovora jer je najodgovornija za velik protok izbjeglica kroz Slovenijuu koji bi u njoj u slučaju zatvaranja granica mogli i ostati.

Protiv mjera pooštrene kontrole u raspravi su se izjasnili zastupnici Udružene ljevice (ZL) koji optužujuu konzervativnu oporbu da je zazivanjem izvanredne sjednice o izbjeglicama bez potrebe izazvala lažni dojam “izvanrednog stanja”, te da svojom  “neprijateljskom” retorikom protiv izbjeglica i migranata stvari čini još gorima nego što one jesu.

Raspravu o izbjegličkoj krizi parlament će zaključiti kasno večeras, a još nije poznato hoće li biti doneseni i neki zaključci, odnosno preporuke vladi.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari