Connect with us

Gospodarstvo

JANJIČEK: Boris Vujčić je poslušnik austrijskog ministra financija, hoće li mu Cvitan pokucati na vrata

Objavljeno

-

Tek što je ministar financija Boris Lalovac, konačno prihvatio HSP-ovo riješenje za dužničke krize nastale s kreditima vezanim za tečaj franka,  pojavili su se „dušobrižnici“ banaka!

[ad id=”68099″]

Još kada sam u siječnju predložio riješenje koje je ministar Lalovac primjenio, a to je potpuna konverzija kredita vezanih za tečaj franka na tečaj Eura UPOZORIO sam da iza banaka koje su odobravale kredite vezane za Franak, stoje inozemne vlade!

Naravno nije dugo trebalo, pa se pojavio austrijski ministar financija, koji se odmah „zabrinuo“ za svoje banke, jer će izgubiti ekstra profit na prizemnoj trakalici koju su smislili!

Valja se prisjetiti kako je upravo austrijska središnja banka dala poslanicu svim komercijalnim bankama u Austriji u svezi kredita vezanih za tečaj Franka, da moraju upozoriti moguće kreditne dužnike na rizik od promjene tečaja Franka! Komercijalne banke su se toga pridržavale, a Austrijanci su vrlo ozbiljno shvatili upozorenje svojih bankara. Stoga je čitav projekt kredita vezanih za tečaj Franka u Austriji u potpunosti propao!

No, kada je u pitanju Hrvatska, onda se austrijske vlasti ponašaju posve oprečno od toga kako su se ponašali u Austriji! Ne samo što se austrijski ministar financija doista UPLIĆE u unutarnje stvari Hrvatske, već dapače i prijeti „poduzimanjem koraka u sprječavanju presedana“! Kao glavni „argument“ austrijski ministar financija Schelling navodi kako nije u redu da „gubitke snose samo banke“!

Dakle, posve je jasno austrijske banke su nazočne na hrvatskom tržištu i posluju. Primjenjivali su kreditnu politiku vezivanja kredita za tečaj Franka prema Hrvatima, ali tu istu kreditnu politiku NISU željeli primjenjivati na vlastitom tržištu! Jasno je i zašto, trebalo je pokrasti Hrvate i ostale strane državljane, ali ne i vlastite državljane! Takav pristup je više nego očito i NACISTIČKI i RASISTIČKI, ali upravo to austrijski ministar financija spočitava Hrvatskoj, kako je rekao „nacionalizam“!

S druge strane, ministar Schelling otvoreno LAŽE kada govori o „gubitcima banaka“ kroz konverziju vezanosti kredita sa Franka na Euro! Naime, banke su si priskrbljivale EKSTRA profite, ili LIHVARSKE profite! Nikakvog oni gubitka nemaju niti prije niti poslije konverzije tečajne vezanosti kredita! U slučaju konverzije vezanosti kredita s Franka na Euro, banke će ostvarivati „SAMO“ normalni ili uobičajeni profit utemeljen na kamatnoj stopi! Dakle, nikakvog „profitnog dodatka“ neće za banke, temeljem promjene tečaja Franka.

Valja reći isto tako da kada se austrijski ministar već poziva na „pravednost“, te da zbog „problema s tečajem gubitke ne moraju snositi samo banke“, onda valja reći i da Hrvati i Hrvatska NE moraju snositi baš NIKAKAV rizik tečaja Eura! Problem sa tečajem Franka nije nastupio zbog Franaka ili loših poteza švicarske središnje banke, već Europske središnje banke!

Slabljenje tečaja Eura u odgovornosti monetarne vlasti EU i Hrvati i Hrvatska NISU dužni snositi posljedice loše tečajne politike EU i njezine valute. Hrvatske je ispoštovala svoj dio obveza i vodila politiku stabilnog tečaja Kune prema Euru, temeljem međunarodne obveze koju je prihvatila sa valutnom klauzulom prema Euru!

Ne treba biti iznenađen uopće što „hrvatske banke“ planiraju podići ustavnu tužbu i tražiti procjenu ustavnosti predloženog zakona o konverziji vezanosti kredita s tečaja Franka na Euro. Tako su se dobro i brzo navikli na ekstra profit, a kako poznata židovska izreka kaže, najveća je kazna uvijek “dao Bog imao, pa izgubio”!

Međutim, doista TREBA biti iznenađen sa stajalištem guvernera Vujčića! Naime svu ovu dužničku krizu guverner Vujčić je POMNO PRESPAVAO! Tek ponekad bi se obratio javnosti i podsjećao ih kako je bio silno pametan prije 10 godina i „upozoravao“ na mogućnot problema sa tečajem Franka. No, nešto više od toga nije smatrao za potrebnim poduzeti.

Sada, kada je na stolu prijedlog o konverziji vezanosti kredita sa tečaja Franka na Euro, pojavio se guverner Vujčić u hrvatskoj javnosti, pa gotovo sinkronizirano sa austrijskim ministrom financija! Naravno, samo naivni mogu povjerovati u SLUČAJNOST! Tako je guverner svima lijepo objasnio kako je najbolje za Hrvatsku i sve kreditne dužnike, čiji su krediti vezani za tečaj Franka, „NAJBOLJE“ da svi skupa BANKROTIRAJU!

Guverner Vujčić se eto KONAČNO probudio iz „intelektualnog sna“ i u 13 točka objasnio, zbog čega je dobro da baš svi dužnici lijepo bankrotiraju! Zašto baš u 13 točaka, to bi smo trebali upitati hrvatsku ili neku inu masoneriju! Ne, ne nikako nisam govorio o masonstvu guvernera Vujičića, ne daj Bože! Stoga molim neka nitko iz toga (ne) slučajno izvuče takav zaključak.

Sad je valjda više svakom u Hrvatskoj jasno, zašto su hrvatski guverneri, Rohatinski i Vujčić, redovito dobivali „međunarodna priznanja i plakete“ za životno NE djelo! Zato što je sve što su poduzimali kao guverneri bilo uvijek korisno za te inozemne banke, ali ništa za Hrvatsku i Hrvate. Upravo zato i jeste silno uzrujan austrijski ministar financija!

Ostaje još samo jedno pitanje koje se nameće samo od sebe, ako je Vujčićeva kreditna politika bila tako silno korisna inozemenim banka, a koliko je bila „KORISNA“ samom Vujčiću!? Hoće li odgovor na to pitanje potražiti možda Ranko Ostojić, ili će još prekopavati travnjak na „Poljudu“? Hoće li odgovor na to pitanje barem pokušati potražiti Dinko Cvitan? Hoće li doista?

Dr. Tihomir Janjiček, Humber Coll. Toronto

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari