Pratite nas

Običaji

Janko Bučar i Hrvati iz Tavankuta u Iloku i Vukovaru

Objavljeno

na

Jedna od aktivnijih braniteljskih udruga u Hrvatskoj zasigurno je ona INA Naftaplina-KVIN, što je pokazala i dokazala i svojim 11. Memorijalom Vjekoslav Britvić u Iloku od 4. do 5 listopada. Uz športska i prijateljska nadmetanja u šahu, beli, kuglanju i stolnom tenisu, ovi vrijedni ljudi i branitelji nastavili su i svoju kulturnu djelatnost uz pomoć pri objavljivanju knjiga hrvatskih književnika, izvan granica Domovine, ovog puta sa sunarodnjacima iz susjedne Vojvodine iz Tavankuta. Uz zasluženu pomoć Ministarstva branitelja ugostili su Hrvatsko kulturno i prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta, koji su pokazali svoj veliki talent, ali i očuvanje tradicije od prekrasnih nošnji, plesova i glazbe tamburaškog sastava. Uz njih nastupili su u kulturnom-umjetničkom i književnom programu i folklorno društvo Julije Benešić iz Iloka i tamburaški sastav također iz Iloka.

U Kuriji Iločkog dvorca pripremljena je i otvorena izložba žena iz Tavankuta s radovima od slame koji jednostavno očaravajuće djeluju za oči i dušu. Također je bila predstavljena i knjiga, možda i najduhovitijeg čovjeka na svijetu počasnog člana KVIN-a, Janka Bučara, „Anegdote i misli Antuna Gustava Matoša. Bučar, kao branitelj i humanist, koji je zajedno s ovom Udrugom inicirao i provodio humanitarnu akciju „Knjigom protiv mina“, gdje je sav prihod od prodanih knjiga bio darovan izravno u ruke žrtava mina. Ali, još važnije od toga ovo društvo želi tom simboličnom humanitarnom akcijom upozoriti hrvatsku i svjetsku javnost na problem mina i na sve one koji ih siju ili postavljaju, ubijajući i nakon završetka nepotrebnih ratnih sukoba, nevine ljude.

I za te žrtve nema nijedne od takozvanih udruga za prava čovjeka da bi upozoravale ili dale do znanja da treba progoniti i kazniti počinitelje i tih zločina, a tko je kriv to znaju svi oni koji su barem malo ljudi. Dobro ih je podsjetiti, to su oni koji su napadači ili agresori na tuđa područja i pljački tuđih života i imovine uključujući čitava područja, koja bi razgovorima za stolom trebala biti vraćena, a ne ratovima, kako je to naglasio i književnik Janko Bučar u predstavljanju knjige o nedvojbenom velikanu hrvatske književne riječi.

Drugi dan druženja protekao je u posjetu najvećoj žrtvi agresije na Republiku Hrvatsku, Vukovaru, gdje su se branitelji podsjetili svojih i naših prijatelja, njihovih obitelji i svih onih koji su dali živote za slobodu, demokraciju i nezavisnost. Uz molitvu i polaganje vijenaca kod Križa, na Ovčari i Trpinjskoj cesti oprostili smo se od domaćina i poželjeli da rata više nikad ne bude, a ove koji traju moraju se zaustaviti.

Ovakvih druženja potrebno je ne samo braniteljima, već svima nama, jer ne samo da uljepšavaju život, već i uspostavljaju nova i učvršćuju star prijateljstva i veze za nastavak i proširivanje suradnje. Zato veliko hvala svima koji su pripomogli u ovim događanjima, sa čestitkom svim hrvatskim ljudima za Dan neovisnosti.

Katsuyasu Mase, hrvatski prijatelj iz Japana

Snimke: Nada Aslanovski

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Običaji

Imoćani poručili: ‘Vratite dite materi’ – ‘Spalili’ gay par s usvojenim djetetom

Objavljeno

na

Objavio

Tradicija organiziranih pokladnih svečanosti u Imotskom duga 150 godina, s Bakovom povorkom kao središnjom manifestacijom, prodefilirala je ulicama Imotskog u nedjelju poslijepodne.

Organizator KD “Bakove svečanosti” potrudili su se da u povorci bude što više maski, i to iz kućne radinosti.

Naime, Imoćani su za karnevalsku figuru koju su na kraju i spalili odabrali gay par s usvojenim djetetom koje je imalo petokraku na čelu (?!), piše Slobodna Dalmacija.

Kažu: “Sviđalo se to nekome ili ne, ovo je za nas nenormalno, ali svatko ima pravo biti što hoće”.

“Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno”, kazao je  predsjednika KD “Bakove svečanosti”, Milivoj Đuka.

Vojko Obersnel u kostimu Jovanke, Tito, pionirke. Ludnica u Rijeci

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Običaji

Tko kuha najbolju raštiku na svijetu?

Objavljeno

na

Objavio

I ove godine, u četvrtak 31.10, na Agroturizmu Marića Gaj održava se 7. natjecanje u kuhanju raštike RAŠTIKIJADA 2019.

Pobjednici 6. raštikijade, HKUD Hercegovac brane titulu najbolje ekipe u kuhanju tradicionalne hercegovačke raštike u jakoj međunarodnoj konkurenciji. U kategoriji inovativna jela od raštike ekipa ZIMBRA brani naslov prvaka svijeta i okolnih sela dok im za petama pušu snažne ekipe kao što su Njemačka ekipa Oldenburg ili Agroturizam Konavle.

Osnova je natjecanje u kuhanju jela od raštike i promocija istih. Natjecanje se odvija u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se kuha s mesom (suhim ili svježim). Druga kategorija su inovativna jela. Od raštike se mogu raditi predjela, glavna jela, napitci i deserti. U drugoj kategoriji su također uključena i internacionalna jela od raštike koja se u svakoj regiji ili državi priprema na poseban način. Raštikijada je prilika da se na jednom mjestu okupe svi ljubitelji ovog skoro zaboravljenoga jela te da se razmjene najbolji recepti i iskustva. Uz natjecanje pokušava se prikazati bogata kultura Hercegovine kroz nastup kulturno umjetničkih društava i gangaša a nakon službenog dijela za sve posjetitelje osigurana je odlična zabava uz tamburaše.

Zanimljivosti RAŠTIKIJADA 2019:

U kategoriji inovativna jela ocjenjuju se najbolje glavno jelo od raštike, najbolje predjelo, najbolji napitak, najbolji desert i najbolje internacionalno jelo od raštike. Ovu kategoriju posebno ocjenjuje tročlani žiri sastavljen od entuzijasta i ljubitelja raštike!

Kao i svake godine do sad nagrađujemo i najšarmantniju ekipu. Pored toga nagrađujemo i ekupu s najboljim štandom, navedenu nagradu zaslužit će ekipa koja se bude isticala uređenjem, prezentacijiom i gastro ponudom na svom štandu!

Mislite li da Vi i Vaša ekipa kuhate najbolju raštiku na svijetu?

Jednostavno se prijavite online i pokažite svoje sposobnosti:

http://www.agroturizam-hercegovina.com/rastikijada-2019/

Ali požutite broj natjecateljskih ekipa je ograničen na 25!

Za posjetitelje koji žele kušati raštiku, uživati u domaćim vinima i rakijama te dobro se zabaviti uz tamburaše uz kupnju promo čaše od 20 KM osiguran je ulaz i sve gore navedeno.

Sve novosti vezane za raštikijadu pratite na našem Facebook i Instagram profilu!

RAŠTIKIJADA 2019 – satnica:

14:00-15:00 – Prijava ekipa

15:00 – Početak kuhanja

16:00 – Otvaranje Raštikijade za posjetitelje

18:00 – Završetak kuhanja i početak ocjenjivanja jela

19:00 – Proglašenje pobjednika

19:30 – Zajednička večera i zabavni program

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari