Connect with us

Politika

Janša: EU nema mehanizama zaštite ni šengenske ni vanjske granice od migranata

Objavljeno

-

Foto: EPA

Europska unija nažalost nema mehanizama da od ilegalnih migracija zaštiti ne samo šengensku granicu nego i svoju vanjsku granicu, kazao je slovenski premijer Janez Janša u petak u Tuhlju.

Slovenski premijer se, odgovarajući na pitanja novinara o problemu migracija, založio za proširenje Schengena, te zaštitu vanjskih granica EU-a od ilegalnih migracija.
Na pitanja novinara o nedavno objavljenim snimcima koji sugeriraju sudjelovanje pripadnika hrvatske policije u prisilnom vraćanju, pushbacku, migranata iz Hrvatske u BIH i kako se na to gleda u Sloveniji i u tijelima EU-a, Janša je rekao da bi cilj EU-a trebao biti da do takvih situacija uopće ne dolazi.
“No, EU na žalost nema mehanizama da od ilegalnih migracija zaštiti ne samo Schengensku granicu nego i vanjsku granicu Europske unije”, ustvrdio je.

Janša je dodao da je slovensko-hrvatska granica “na žalost” još uvijek granica Schengena, te da bi boljoj kontroli granica i ilegalnih migracija doprinijelo i ranije proširenje Schengena, za što se sada još uvijek čeka politička odluka.

Što se tiče incidenta s migrantima i njihovim nasilnim istjerivanjem, koje su snimili europski istraživački novinari, Janša je kazao da nije detaljnije upoznat s time.
Po njegovim je riječima “neophodno” da se u budućem paketu o migracijskoj politici napravi razlika između kategorije izbjeglica i “ilegalnih migranata”.

Jedan od problema kad se radi o ilegalnim migracijama je što ponekad “nema jasne razlike” u djelovanju između nevladinih organizacija, koje se trebaju baviti humanitarnim pitanjima, i djelovanju onih koji se “bave krijumčarenjem ljudi”, ustvrdio je.

“Ponekad se tu radi o prilično usklađenoj aktivnosti”, naveo je Janša dodavši kako je slovenska policija ove godine “razbila 150 takvih sličnih mreža” u kojima su, kako je ustvrdio, krijumčari bili “neposredno povezani” s nevladinim organizacijama.

Janša je kazao kako je u slučajevima kao što je ovaj koji se u medijima pripisuje hrvatskim policajcima “potrebno biti vrlo oprezan” jer se može dogoditi da se takvi događaji “isproduciraju” kako bi se “prikrila” ilegalna djelatnost krijumčara ljudima.

Na pitanje o tome može li se između Hrvatske i Slovenije postići dogovor da se ne izriču globe ribarima koji love u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu) zbog nejasnoća i neslaganja oko granice na moru, Janša je kratko rekao da se radi o tome, ali da o tome ne može govoriti u javnosti.
Slovenski premijer susreo se u petak u termama Tuhelj s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, na konferenciji o turizmu Tourism365, s kojim je razgovarao o bilateralnim i europskim temama. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari