Connect with us

Iz Svijeta

Janša: Vladu pokušavaju srušiti ‘kriminalnim’ pritiscima, no nemaju mnogo izgleda

Objavljeno

on

Aktualni slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu kako ne vjeruje da će uspjeti inicijativa koja želi političkim preslagivanjem izazvati pad njegove vladajuće koalicije, a ako bi to lijevom bloku ipak uspjelo, vjerojatniji ishod bili bi prijevremeni izbori nego nova privremene vlade.

“Mogućnost da se ovoj vladi izglasa nepovjerenje postoji ali nije velika”, kazao je Janša u razgovoru za katolički Radio ognjišče, komentirajući najave oporbenog bloka Koalicija ustavnog luka (KUL) da će u petak u parlamentu u proceduru uložiti zahtjev za glasovanje o “konstruktivnom nepovjerenju” Janšinoj vladi, te kandidaturi Karla Erjavca, predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) kao mandatara za sastav nove vlade.

Da bi takva inicijativa uspjela, prilikom mogućeg tajnog glasovanja u parlamentu sredinom idućeg tjedna oporbena skupina trebala bi dobiti natpolovičnu većinu glasova, najmanje 46 zastupnika.

Do sada ih po priznanju Erjavca imaju samo 43, no računaju da bi ih mogli dobiti još nekoliko od Stranke modernog centra (SMC) unatoč izjavi njenog predsjednika Zdravka Počivalšeka da stranka ostaje u sadašnjoj koaliciji i uz premijera Janšu.

Moglo bi se eventualno dogoditi da ljevica uspije i sruši sadašnju konzervativnu vladu, no u tom bi slučaju vjerojatni rasplet bio da nova koalicija za formiranje vlade ne bi dobila dovoljno glasova, pa bi se morali održati prijevremeni izbori i to baš u jeku najveće epidemijske krize u Sloveniji koja traje već tjednima, upozorio je Janša političke suparnike.

Ako bi takav negativni scenarij uspio, to bi značilo da je uspio jak politički pritisak koji po Janšinim riječima ovih dana ljevica vrši nad Strankom modernog centra (SMC), kako bi dobila glasove koji joj nedostaju do natpolovične većine prilikom tajnog glasovanja u parlamentu. Takav pad aktualne vlade bio bi rezultat “protupravnih i kriminalnih pritisaka”, kazao je Janša. (Hina)

Janša: Akcija slovenske oporbe za smjenu vlade neće uspjeti

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari