Pratite nas

Komentar

Jasen Mesić: Istjerati na čistac poslovanje HRT-a

Objavljeno

na

Saborski zastupnici u petak su se podijelili oko izvješća Nadzornog odbora HRT-a za 2014. – oporba je nelogičnim ocijenila stav Vlade da izvješće novog NO-a treba odbiti zbog lošeg rada tog tijela u ranijem sastavu, na što su vladajući uzvraćali da raniji NO nije razriješen zbog lošeg rada, nego zbog prijedloga da se razriješi bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana.

[ad id=”93788″]

Izviješće je zastupnicima podnio predsjednik NO HRT-a Šenol Selimović, koji je ponovio kako aktualni sastav odbora nema zakonske mogućnosti ocijeniti rad HRT-a u razdoblju u kojem su u tom tijelu sjedili drugi ljudi. Svojim nastupom nije, međutim, uspio uvjeriti saborsku većinu.

“Vi ste sastavili izvješće kao za malu djecu, a ne za Hrvatski sabor, bez obzira na vaš mandat”, spočitnuo je Selimoviću HDZ-ov Josip Đakić, dok njegov stranački kolega Ivan Šuker smatra kako bi “bilo dobro vidjeti, od onih milijardu i 300 milijuna okvirno od pristojbe, koliko se stvarno utroši sukladno ugovoru s Vladom RH, a koliko je tih novaca završilo negdje drugdje”.

Stazić: Tragikomedija je odbiti izvješće novog NO-a zbog propusta starog

Odbijanje izvješća novog Nadzornog odbora zbog propusta starog, SDP-ovac Nenad Stazić naziva tragikomedijom. “Mi ćemo, naravno, glasovati protiv tako glupog, nesuvislog zaključka kakav se predlaže, jer on je nelogičan, on je stupidan, on će ući u anale političke gluposti”, kazao je Stazić.

HDZ-ov Jasen Mesić uzvratio mu je, međutim, da je odbijanje izvješća poruka da će se na čistac istjerati poslovanje HRT-a. “Zaista se bojimo je li u tom dubokom žbunju raznoraznih tragikomedija, zabavnih show programa, a i to smo mogli vidjeti od prošle uprave HRT-a, eksperimentalnog teatra i performansa, što se zapravo iza toga krije”, kazao je Mesić.

Oporbeni zastupnici strahuju i da je odbijanje izvješća “artiljerijska priprema” za smjenu sadašnjeg Nadzornog odbora nakon manje od godinu dana mandata.

“Motiv je da trenutni vladajući interes na Hrvatskoj radio-televiziji okrunite kadrovskim smjenama, kako bi nova garnitura vladala javnim servisom”, ustvrdio je SDP-ov Josip Leko, koji smatra da je nakon 25 godina vrijeme da se stane na kraj takvoj praksi.

Glavaš: Pokažite dobru volju i pustite ovaj NO da radi svoj posao

Istog je mišljenja i HDSSB-ov Branimir Glavaš. “Prestanite se ponašati kako ste se i vi i oni ponašali 25 godina. Svake četiri godine smjenjivati prvo sve na Hrvatskoj televiziji. Pokažite dobru volju i ostavite ovaj nadzorni odbor da radi svoj posao”, rekao je Glavaš.

Jasen Mesić podsjetio je, međutim, da je 2010. godine donesen Zakon o HRT-u koji je tražio politički konsenzus. “To je bio pokušaj i iskorak da se opozicija i pozicija moraju usuglasiti. To nastojanje i ta želja da Hrvatska radiotelevizija stvarno bude ogledalo svih, i lijevih i desnih, i centralnih i gornjih i donjih je propao naprasnom izmjenom zakona iz 2012.”, rekao je.

Zastupnici će se u saborskim klupama ponovo okupiti u srijedu, kada je na dnevnom redu rasprava o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti od buke.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ako narod želi odlučivati, neka odlučuje

Objavljeno

na

Objavio

foto: Kristijan Krkač

Građanska inicijativa Narod odlučuje skupila je do danas 24. 05. 2018. 280.000 potpisa, a do 27. 05. 2018. pokušat će sakupiti potrebnih 374.740 potpisa.

To će biti teško. No čak i ako ne uspije, više od 300.000 potpisa državljana RH koji misle da je vladajući politički sustav krajnje protudemokratski, nepravedan, klijentelistički, birokratiziran i korumpiran predstavlja relevantnu političku snagu. Njoj se HDZ-SDP monopol zadnjih 28 godina pokazuje kao potpuno promašen politički sustav dobrim dijelom režiran izbornim zakonodavstvom i dosljedno dvojbenim izbornim praksama.

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Monopol HDZ-SDP učinio je sve u svojoj moći kako bi spriječio sakupljanje potrebnog broja potpisa počevši od deklariranja broja potrebnih potpisa nadalje.

I to mu nije prvi put. Desno krilo tog monopola danas radi isto što je nedavno radilo lijevo krilo. On nastoji ostati na vlasti pod svaku cijenu. Dakako da se ne ustručavaju potpuno demokratsku inicijativu koja je uočila protudemokratičnost prozvati protudemokratskom, desnom i kako sve ne. Posljednja brana ili ustava očuvanja monopola u liku i djelu Ustavnog suda čije je suce taj isti monopol izabrao što je broj sakupljenih potpisa veći čini se sve slabijom.

U tom svjetlu u mnogim se gradovima pribjeglo potencijalno protuzakonitom i protuustavnom sprječavanju sakupljanja potpisa.

Dakako da se inicijativa na to žalila Ministarstvu uprave koje pak žalbu i zahtjev za produljenjem roka za sakupljanje potpisa zbog očitog sprječavanja od strane neistomišljenika može razmatrati i nakon isteka prvotno postavljenog roka.

Time se ne pokazuje samo to da nadležno ministarstvo iako je dužno obaviti nadzor nad procedurom, to ne čini. Time se ne pokazuje samo to kako postupa protuzakonito. Time se pokazuje i to da je i ono samo besmisleno jer Ministarstvo uprave ne može upravljati čak niti samim sobom. Upitnim postaje ne samo ministarstvo, teritorijalni ustroj Republike Hrvatske i najrestriktivniji zakon o referendumu u EU, nego i sam pravosudni sustav RH.

Uz sva sprječavanja i podvale do nedjelje u 23:59 sati potrebno je sakupiti još oko 80-90.000 potpisa s obzirom da su se danas štandovi zatvorili u 22:00 sata. To je pak prosječno 30.000 tisuća potpisa svaki od sljedeća tri dana.

Možda će biti teško skupiti potpise, ali situacija će biti kako se to ovdje veli knap i što se tiče potpisa i što se tiče budućnosti političkog sustava i prakse u RH. Moguće kako se stvari nastavljaju nepovratno mijenjati i kako 28 godina star planski skrojen politički monopol polako ali sigurno skupa sa svojim zadnjim zlorabiteljima odlazi tamo gdje mu je i mjesto ili kako se to ovdje veli u …

À Propos

Inicijativa ‘Narod odlučuje’: Prikupili smo 280.000 potpisa za referendum o izmjeni Izbornog zakona

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima milijun intelektualaca… ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ima:
– tisuće doktora znanosti,
– tisuće vrlo uspješnih gospodarstvenika
– stotine tisuća inženjera, ekonomista, pravnika…
– milijun intelektualaca…

Ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke da bi znali sa liste probrati onoga koga žele da ih predstavlja u Saboru.

Jako je opasno takvim tipovima dati pero u ruke da zaokruže onoga koga žele. Sve to treba prepustiti predsjedniku stranke  On je, time što je postao predsjednik, valjda poprimio božanske sposobnosti…

Stoga nam tako i ide.

Ne nipošto mijenjati ovaj tako prokušan i dokazan model. To bi, nakon svega, stvarno bilo šteta velika… 

 

Pater Ike Mandurić: Pa sad ti nemoj dat potpis za referendum!

 

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima samo jedan problem: KRIVI POLITIČARI

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found