U Jasenovcu održana službena komemoracija za žrtve logora

6

Prigodnim programom u Spomen-području Jasenovac održana je službena komemoracija žrtvama logora Jasenovac, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Službena komemoracija, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, počela je minutom šutnje.

Uz premijera Andreja Plenkovića, na današnjoj komemoraciji bili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Izaslanik predsjednika Sabora Bože Petrova je Marko Sladoljev, Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Plenković i Sladoljev su zajedno sa izaslanicom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predstojnicom njezina ureda Anamarijom Kirinić, položili zajednički vijenac za žrtve u ime Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.

Također, na komemoraciji su bili veleposlanici te izaslanici 18 veleposlanstava u Republici Hrvatskoj i to SAD-a, Rusije, Izraela, Njemačke, Velike Britanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švedske, Španjolske, Austrije, Australije, Japana, Češke, Kanade, Mađarske, Norveške i Slovačke.

Jučer su ‘svoju’ komemoraciju organizirali tzv. antifašisti Hrvatske te Srpsko narodno vijeće na kojoj su bili i pradstavnici SDP-a, a sutra će to učiniti i židovske udruge.

 

Što je Franjo Tuđman govorio o Jasenovcu kao poratnom, komunističkom logoru?

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Ono što mi je najvidljivije,donekle i očekivano,je da je SLUŽBENU komemoraciju BOJKOTIRAO KOALICIJSKI PARTNER U VLADI !!! Ovaj nevažni Sladoljev,poslan je kao “izaslanik” predsjednika Sabora (a i iz praktičnih i predizbornih razloga!),a sumnjam da bi i on došao da se ne takmiči za gradonačelnika?! Šta nije više nego dosta za shvatiti,definitivno,na čijoj je strani i kakvu igru (i za koga) igra MOST?!!

 • EMINƎM

  jasno je da komunisti nisu kao ostali narod Hrvatske države, to dokazuje samo činjenicu da oni ovu Hrvatsku ne doživljavaju kao svoju domovinu

 • Milan Boban ·
  Štovana i draga gospođo,

  Štovani čitatelji,

  Iskreno i Srdačno zahvaljujem na Vašoj današnjoj objektivnoj, umjerenoj i virilnoj i pozitivnoj reakciji na nepravdu i ugnjetavanje u RH koje podnose oni koji su najviše pridonijeli demokraciji, narodnom oslobađanju od jugofašita i jugokumunista.

  Vaše Pitanje kao i odgovor su pravome mjestu. Čestitam od srca. Razposlat ću Vaš dopis svima koji ljube slobodu, demokraciju, ljudska prava i uvjeren sam da će to Vaše pismo mnoge obradovati i ohrabriti. Za to ima više razloga a jedan od tih je ovi čelnici vlade RH koji su gore na sliki i drže desnu ruku na srcu u znak pijeteta žrtvama komunističkog i partizanskog prodora iz Sabirnog Logora jasenovac 22.4.1945., a nemju hrabrosti TU NA TOM MJESTU I TOM SKUPU OTVORENO REĆI o Hrvatima koje je titova vlada pobila sve do 1951. godine tu na istome mjestu u Jasenovcu.

  Očito, nije lako biti slobodan čovjek ni slobodan narod. Borba za slobodu, za ljudska i narodna prava i dostojanstvo ima mnogo vidova (aspekata) i nije nikada dovršena. Boriti se moramo svaki dan i na svakom koraku! U toj Borbi moramo uvijek imati na umu i naš cilj i sredstva. Moramo se kaliti i otkrivati način i tehniku osloboditeljske borebe u okviru mogućnosti i okviru zakona. Moramo učiti i od protivnika i od neprijatelja Klada su narod, drzava i sloboda ugroženi- sto je slučaj u RH- sva sredstva u osloboditeljskoj borbi su dozvoljena i opravdana. Uz iskrene pozdrave i poštovanje.

  U kakvoj to mi državi živimo?

  Po imenu rekli bismo u samostalnoj i slobodnoj demokratskoj hrvatskoj državi Republici Hrvatskoj, a je li to ona po svome sadržaju?
  Kakva je to hrvatska država, ostvarena krvlju najboljih sinova i kćeri hrvatskoga naroda i drugih poštenih građana u obrambenom i osloboditeljskom Domovinskom ratu protiv velikosrpske agresije i počinitelja stravičnih zločina nad civilnim stanovništvom hrvatskoga naroda, braniteljima i hrvatskom zemljom?
  Kakva je to hrvatska država, kada se u toj državi, od 2000. godine na dalje, progone i teroriziraju hrvatski branitelji, poništavaju, izruguju i omalovažavaju sve hrvatske vrijednosti, kao što je hrvatski jezik, hrvatska kultura i opći tradicionalni identitet hrvatskoga naroda, zabranjuje istina i ne poštuje Ustav ni bilo kakva zakonitost?
  Došli smo dotle da se javno napada i problematizira jedna spomen ploča mučki pobijenim hrvatskim braniteljima, iz razloga što na toj ploči piše da su oni bili za dom spremni sve žrtve podnijeti, pa i poginuti.
  Nemam ništa protiv sjećanja u demokratskoj državi na sve žrtve Drugog svjetskog rata, pa naravno ni protiv obilježavanja 22. travnja 1945. godine, dana proboja i pogibije logoraša logora Jasenovac. Nemam ništa ni protiv podjele onih koji žele obilježiti taj dan, ali je sramotno da je za te takozvane antifašiste, takozvano Srpsko narodno vijeće, takozvane SDP-ovce, pa i Koordinaciju židovskih općina u Republici Hrvatskoj, koji se svi debelo organiziraju na račun hrvatskih poreznih obveznika, razlog njihova nezadovoljstva, podjele i odjele od službene državne komemoracije toga dana sjećanja, postavljena mala spomen ploča na mjestu pogibije hrvatskih branitelja u Jasenovcu sa natpisom “Za dom – spremni!”, kao i takva spomen obilježja bilo gdje drugdje. Također im smeta što su Hrvati uvijek u obrani svoje zemlje za dom spremni.
  Smetaju mi laži koje su se i toga dana, 22. travnja 2017. godine, u Jasenovcu širile od strane Milorada Pupovca, Franje Habulina, Davora Bernardića i drugih, protiv hrvatskoga naroda o 83.000 krivotvorenih žrtava logora Jasenovac, među kojima i najveće laži o 20.000 ubijene djece, sve bez ikakvih objektivnih dokaza.
  Od Milorada Pupovca i takvih kao što je on nikada nismo čuli da žale za stotinama tisuća ubijenih Hrvata od strane njihovih takozvanih antifašista, a što se vidi u tisućama jama punih kostiju žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, a i kasnije, a niti o više od 7.000 civilnih žrtava Hrvata tijekom Domovinskog rata u preko 150 masovnih grobišta, među kojima je bilo bar polovica žena, kao i staraca i veći broj djece, zločinački pobijenih od strane Pupovčevih velikosrba.
  Ipak, najviše me smeta što se nitko od značajnih političara u takozvanoj hrvatskoj državi Republici Hrvatskoj, pa ni crkvenih velikodostojnika, ne usudi tim zlikovcima reći istinu o njihovim lažima o Jasenovcu, pa čak ni o praznoj Šaranovoj jami kod Jadovna, gdje neprekidno ponavljaju izmišljenu brojku i tobože se sjećaju 40.000 ubijenih Srba u toj praznoj jami. Dopuštaju takve zločinačke laži, koje su temelj za buduće grozne tobože osvetničke zločine onih koji u to vjeruju.
  Znači, svi koji šute o tim groznim lažima protiv hrvatskoga naroda, zapravo sudjeluju u ostvarenju budućih zločina, pa zaista, upitajmo se svi je li to hrvatska država u kojoj živimo ili je u stvarnosti opet po sadržaju ista ona protiv koje smo se borili i koju smo bili pobijedili?

  dr. Ružica Ćavar

 • kršni

  Neka naprave nekoliko komemoracija, samo neka ne plaćamo MI, neka plate ONI koji ne žele zajedništvo već podjele. Antife žele nemoguće: povratak na staro. Nadam se samo da to Židovi ne žele! Šta u stvari svi oni žele? Problem je ploča, naravno. Nije problem što je trajalo do 1951.! Koga je briga? Neka se upitaju svi tko je dozvolio ZDS? Račan i njegovi! Pa neka se konačno dogovore sami sa sobom. I neka se isprave onaj mrežni popis s dokazanim lažima!

 • Dusko Besenic

  Nadaš se za Židove? Glavne njihove figure (otac i sin Goldstein) su samo po nacionalnosti Židovi,a u svojoj biti su zadrte komunjare!

 • kršni

  Njih i ne kontam kao predstavnike svog naroda. Oni su se odrekli i svojih vlastitih u Karlovcu ili gdje već!